Korps: Friesland, plaats: Friesland 14-02-2002
Persberichten van 13/2 (13.00 uur) t/m 14/2 (07.00 uur)

Sneek: dealer aangehouden
Woensdagmiddag omstreeks 13.30 uur is een 29-jarige man uit Sneek aangehouden in verband met het handelen in verdovende middelen. Politiemensen hadden gezien dat hij bij en rond de waterpoort in Sneek meerdere keren personen iets aanbood, vermoedelijk verdovende middelen. Toen de verdachte in de gaten kreeg dat hij betrapt was, vluchtte hij op de fiets het centrum van Sneek in. Na een korte achtervolging reed de verdachte zich klem in een doodlopende steeg achter de Hansmastraat. Hij werd daar aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De verdachte bleek een een kleine hoeveelheid poeder, vermoedelijke heroïne bij zich te hebben. De man wordt er van verdacht al langer in verdovende middelen te handelen en is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: inbraak woning
Woensdagochtend omstreeks 07.00 uur is ingebroken in een studentenwoning aan de Harlingerstraat. De bewoner, een 23-jarige man, werd wakker omdat hij gestommel hoorde. Iemand doorzocht zijn kamer. Na een kreet ging de indringer, een negroïde man gekleed in een korte bruine leren jas, er vandoor. De bewoner mist niets; hij deed aangifte.

Drachten: diefstal bromfiets
Woensdagmiddag rond 15.45 uur wilde de politie een duo op een bromfiets op de Postlaan controleren omdat ze geen helm droegen. De bestuurder stopte niet uit eigen beweging. Hij moest worden klemgereden. Vervolgens kon de bestuurder geen bromfietscertificaat en verzekeringspapieren tonen. Het duo verklaarde de bromfiets te hebben gevonden. Aangezien de bedrading van het contactslot was doorgeknipt hadden de politiemensen een ander vermoeden, namelijk diefstal. Beide personen, een 14-jarige en een 18-jarige knaap uit Drachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek de politie het aan het juiste eind te hebben. De eigenaar van de bromfiets, een 24-jarige man uit Drachten, kwam even later aan het bureau en herkende zijn bromfiets. Hij deed aangifte.

Mildam: aanrijding met letsel
Op het noordelijke fietspad langs de Schoterlandseweg vond woensdagmiddag omstreeks 13.30 uur een aanrijding plaats tussen een snorfiets en een fiets. De fietser, een 10-jarige jongen uit Mildam kwam de snorfietser tegemoet en heeft mogelijk niet voldoende rechts gehouden, waardoor de snorfietser, een 19-jarige jongeman uit Oudehorne, niet meer kon uitwijken. Een aanrijding was het gevolg. Aan de val hield de fietser lichte verwondingen over. Hij moest zich onder behandeling van een huisarts stellen. De snorfietser had hoofdletsel en is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Augustinusga: auto over de kop
Woensdagmiddag rond 12.15 uur reed een 66-jarige vrouw uit Oudehorne met haar personenauto over de Bregeloane. Een voor haar rijdende auto wilde linksaf slaan en remde af. Hierop remde ook deze vrouw af. Een achter haar rijdende automobilist, een 28-jarige man uit Buitenpost, had dit kennelijk te laat in de gaten en botste op zijn voorganger. Hij stuurde daarbij naar rechts en kwam via het talud tegen een boom in de sloot tot stilstand. Geen van de bestuurders liep letsel op. Nadat een sleper de auto weer op zijn vier wielen had gezet kon zelfs de Buitenposter zijn weg weer vervolgen.

Kollumerpomp: auto tegen lantaarnpaal
Woensdagmiddag omstreeks 11.20 uur vond op de Lauwersmeerweg een aanrijding plaats. Een 80-jarige man uit Engwierum reed met zijn auto richting Kollum. Ter hoogte van de kruising met de Soensterdyk wilde hij keren, maar zag een naderende tegenligger over het hoofd. De tegenligger, een 27-jarige automobilist uit Lioessens week nog uit maar kon niet voorkomen dat beide elkaar raakten. Door de uitwijkmanoeuvre reed de automobilist over het betonnen talud aan de rechterzijde en kwam in de berm tegen een lantaarnpaal tot stilstand. Beide autos raakten beschadigd. Er was geen letsel.

Drachten: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 08.00 uur vond een aanrijding plaats op de rotonde in de Zuiderdwarsvaart, ter hoogte van de afslag Zuiderhogedwarsvaart. Een 31-jarige automobilist uit Drachten sloeg rechtsaf en zag daarbij een bromfietser over het hoofd. Zijn ruiten waren beslagen, zo verklaarde hij later. De bromfietser een 17-jarige jongeman uit Drachten kwam door de aanrijding ten val. Hij klaagde over pijn aan de heupen is later voor onderzoek naar het ziekenhuis geweest. Beide voertuigen raakten beschadigd.

Drachten: diefstal bliksemafleiding
Tussen eind januari en afgelopen woensdag is van een flatgebouw aan de Sint Jansberg ruim 40 meter massief koperen leiding van het biksembeveiligingssysteem gestolen. Dit werd bij een inspectie op het dak bemerkt door huismeester van de flat. Een 44-jarige man uit Ruinerwold heeft namens de eigenaar aangifte gedaan.

Echten: rijden onder invloed
Woensdagavond even voor 00.00 uur werd een 38-jarige man uit Oosterzee gecontroleerd. Hij bleek met drank op een personenauto te besturen. Aan het bureau blies hij 440 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van vier uur. De verdachte was in het verleden al meerdere malen opgepakt voor rijden onder invloed.

Workum: schoorsteenbrand
Woensdagnacht, rond middernacht moest de brandweer van Workum uitrukken naar een woning aan het Dwarsnoard voor een schoorsteenbrand. Omwonenden hadden de brand ontdekt en alarm geslagen. De brand zat in de top van de schoorsteen. De brandweer had het vuur snel onder controle. De oorzaak was rommel in het rookkanaal. De bewoner, een 59-jarige man, was verbaasd, daar hij recent de schoorsteen nog had laten vegen.

Heerenveen: dieven op heterdaad betrapt
Woensdagmiddag kort voor 18.00 uur werden drie mannen op heterdaad betrapt bij de diefstal van drie fietsen op de Trambaan. Op aanwijzing van een getuige kon één van de mannen, een 39-jarige man uit Heerenveen, worden aangehouden. De andere verdachten zouden een winkel in gelopen zijn. In een winkel werd inderdaad een tweede verdachte, een 19-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, aangetroffen. Hij bleek juist een winkeldiefstal (vlees, brood, meld, frisdrank, bier) te plegen. Ook deze man werd aangehouden, zowel op verdenking van de fietsdiefstal als voor winkeldiefstal. De derde verdachte is nog spoorloos. Beide verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. Namens de winkel deed een 31-jarige vrouw uit Heerenveen aangifte. De drie fietsen waren nog ter plaatse; ze werden veilig gesteld aan het politiebureau in Heerenveen, De eigenaars hebben zich nog niet gemeld.

Beetsterzwaag: aanrijding met boom
Woensdagmiddag omstreeks 17.20 uur vond een aanrijding plaats op de Poostweg. Een 32-jarige man uit Beetsterzwaag kwam met zijn personenauto vanuit de richting Hemrik. Hij moest na de bocht sterk afremmen voor een fietser in verband met een tegenligger, een personenauto. De automobilist raakte de controle over het voertuig kwijt en had de keus tussen de fietser, de tegenligger of de boom. Hij nam de boom. Door de klap met de boom sloeg de achterzijde van de auto om en kwam op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer, waar juist de tegenligger aankwam. Deze bestuurder, een 53-jarige vrouw uit Hemrik, kon ondanks remmen en uitwijken een aanrijding niet meer voorkomen. Beide autos raakten beschadigd en moesten afgesleept worden. Beide bestuurders kwamen er met de schrik af.

Drachten: fietsendief op heterdaad
Woensdagavond omstreeks 19.45 uur meldde een 14-jarige jongeman dat zijn fiets zojuist was gestolen op Melkkelder. In de wijk De Trisken kon de politie de fiets met de verdachte, een 18-jarige man uit Drachten, achterhalen. De man werd aangehouden en met de fiets overgebracht naar het politiebureau. Daarna bleek dat de melder, tevens slachtoffer, geen aangifte wilde doen. Hierop is de verdachte zonder proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: diefstal met bedreiging
Woensdagavond deed een 21 jarige winkelmedewerkster aangifte van diefstal met bedreiging. Omstreeks 19.15 uur liep een man een winkel aan het Cambuurplein binnen. Onder pittige verbale bedreigingen eiste hij van de aangeefster het geld uit de kassa. Hierop overhandigde de vrouw enkele stapeltjes euro bankbiljetten, waarop de verdachte verdween. Er is bij de bedreigingen geen gebruik gemaakt van een wapen. De verdachte werd omschreven als een man van ongeveer 18 a 25 jaar, getinte huidskleur, vrij klein en tenger, verzorgd uiterlijk en opvallend volle wenkbrauwen. Hij droeg een half lange lichtbeige jas.

Drachten: mishandeling
Woensdagavond heeft een 53-jarige man uit Doezem een mishandeling gemeld. Afgelopen zaterdag omstreeks 16.30 uur wandelde hij met zijn vrouw over de Noordkade. Het voetpad werd versperd door een bromfiets en een groep jongeren, enkele jongens van vermoedelijk mediterrane afkomst en drie Nederlandse meisjes. Op zijn vraag om de bromfiets te verplaatsen reageerde één van de meisje beledigend. Toen de man haar vroeg waarom ze zon opmerking plaatste werd hij door één van de jongens aangevallen. De man kwam kreeg van deze knaap, naar schatting 20 jaar, enkele klappen en kwam ten val. Vervolgens is door een andere jongen uit de groep de aanvaller van hem weggehaald. Toen werd gezegd dat de politie werd gebeld is de groep er vandoor gegaan. Het slachtoffer heeft aan de klappen een blauw oog en diverse kneuzingen over gehouden. Het echtpaar was dermate overstuur dat ze naar huis zijn gegaan en deze mishandeling pas gisteren hebben gemeld. Ten tijde van de mishandeling waren er meer mensen op de Noordkade, die de mishandeling moeten hebben gezien. De politie van Drachten wil graag met deze getuigen in contact komen.

Leeuwarden: schennispleger
Tweemaal is woensdag aangifte gedaan van een schennispleger in Leeuwarden. s Middag omstreeks 13.00 uur toonde een jongeman in het Rengerspark zijn geslachtdeel aan een passerend meisje, 15 jaar uit Leeuwarden. Buiten het park zag zij politiemensen lopen, die direct de omgeving afzochten. De verdachte was al verdwenen. Ongeveer een kwartier later gebeurde hetzelfde op de Kalksloot ter hoogte van de Gealanden. Hiervan deed een 55-jarige vrouw uit Leeuwarden aangifte. Zij liet de hond uit toen ze de verdachte tegen kwam en hij zijn broek liet zakken. De vrouw lijnde daarop de hond aan met de mededeling dat de hond hem er wel even af zou bijten. De schennispleger koos het hazepad.
In beide gevallen gaat het mogelijk om dezelfde verdachte, een blanke jongeman van ongeveer 17 jaar, kort donker haar. Zowel in Het Rengerspark als op de Kalksloot was de verdachte op de fiets.

Bureau Communicatie: 058 880 8272