Gemeente Appingedam

13-2-2002 Verkiezingskoorts in Appingedam

Aan de gemeenteraadsverkiezingen in Appingedam zullen op 6 maart aanstaande vijf politieke partijen deelnemen. De partijen, die nu ook in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn, hebben vijf vragen voorgelegd gekregen. Het zijn: 1. Hoe is de afgelopen raadsperio-de in uw ogen verlopen? 2. In Appin-gedam gaat veel veranderen. Wat zijn in uw ogen de belangrijk-ste daarvan? 3. Wat zijn de absolute speerpunten in uw partij-programma? 4. Wat verwacht u van het nieuwe, gemeentelijk dualistisch stelsel? De laatste vraag 5. is een open vraag. De vijf lijsttrekkers geven hieronder hun antwoorden. Voor meer details kan men de partijprogramma's van de onderscheiden politieke partijen inzien.
PvdA (H. Ruben)

1. Ik denk dat we een goede periode achter de rug hebben. De doelstellingen (financieel beleid aanpakken, inhaalslag maken op het gebied van de infrastructuur en onderhoudsniveau op-trekken) hebben we gehaald. Daarnaast is het gelukt om de woonlasten voor inwoners te beperken en is het voorzieningen-niveau op peil en uitgebreid. Met de totale raad hebben we een plezierige en constructieve samenwerking gehad.

2. Belangrijkste is de Ontwikkelingsvisie. Het is een goed idee om de toekomst goed in kaart te brengen. Belangrijk is dat de mening van de burgers terug te vinden is in het plaat-je. Samen bouwen aan de toekomst. In de aankomende periode moet het Woonplan tot uitdrukking gebracht worden. Dat zal af en toe pijn doen bij de individuele inwoners, maar in het kader van het algemeen belang moet je die slag maken. Als je niets doet kom je dat onmiddelijk tegen en dat is niet wense-lijk. Bouwen vóór slopen bij het Woonplan is een belangrijk item. Duidelijkheid en helderheid. Wellicht af en toe een lastige opgave maar we gaan ervoor. Verblijffunctie binnenstad blijft bij ons een belangrijk punt: autoluw, recreatief en aangenaam toeven zijn de steekwoorden.

3. Appingedam blijft zelfstandige gemeente, wel samenwerking met buurgemeente, afstand bestuur en inwoners moet klein blijven, inspreekrecht bij raadsvergaderingen, contact met inwoners en organisaties en goede communicatie. Voorzieningen op peil houden in het kader van de Ontwikkelingsvisie en investeren in kwaliteit ambtelijk apparaat. Integraal veilig-heidsbeleid en handhaving van vergunningen is belangrijk evenals uitbreiding buurtagent-project. Voor het doen van investeringen moet ruimte binnen de begrotingsruimte gevonden worden, woonlasten mogen niet bovenmatig stijgen. Actualiseren van verkeersplan en vervolgens herinrichting van kerkpleinen centrum en Wijkstraat. Gemeente moet bedrijfsleven enthousias-meren voor vestiging, vestigen van bedrijvencentrum voor startende ondernemers en versterking winkelfunctie binnenstad, stimule-ringsregeling winkeliers voor aanpak gevels. Deelnemen aan maatschappelijk verkeer door sluitende aanpak, beperking armoedeval en verhoogde alertheid op misbruik voorzieningen. Behoud functie onderwijscentrum voor de regio, vensterschool ook in Opwierde, voorwaarden scheppen voor behoud vmbo be-roepsgericht en mbo voor de regio. Deelname voor iedereen aan maatschappelijke activiteiten als werk, cultuur, sport en verenigingsleven, behoud sportcentrum Eelwerd. Herstructure-ring wijken naar eisen van deze tijd, bieden van een woning die bij haar of zijn omstandigheden past, voor senioren, gezinnen of starters, arm of rijk, huur of koop. Herontwikke-ling van bouwlocaties. Actief milieubeleid.

4. Ik betwijfel of je met deze maatregel je doel bereikt om burgers bij de politiek te betrekken. Ik zie dat nog niet. Het wordt voor de politieke partijen een uitdaging om zich te profileren. Als huidig wethouder zie ik dat er veel bij de fracties komt te liggen en het college wordt bestuurder, manager. Ik zal daar in het begin moeite mee hebben door het besturen op afstand. De raad kan haar positie verstevigen. De raad zal ook moeten leren er mee om te gaan. Persoonlijk vind ik dat de wethouders hun 'roots' moeten hebben in de plaats die zij gaan besturen. Van buiten Appingedam is er amper sprake van betrokkenheid.

5. Belangrijk item is om wonen, werken en recreëren op niveau te houden. Daarom zijn de Ontwikkelingsvisie en het Woonplan zo belangrijk. Grootste uitdaging is de communicatie met de burger: open, eerlijk, duidelijk en betrouwbaar. 'Samen voor de toekomst' is ons motto.

CDA (Th. Weustink)

1. Iets anders dan ik mij voorgesteld had. Het is goed gegaan met een goede collegialiteit. Voor mij is het bijzonder dat ik naar het wethouderschap ging, na het vertrek van Marianne van Hall. Dit is mijn vijfde periode. Het is heel mooi werk en geeft veel voldoening. Soms moet je respecteren dat iets door een raadsbesluit anders loopt.
2. Belangrijkste is het aangekondigde Woonplan. In Appingedam gaan we 1000 woningen bouwen en 900 slopen. Dat zal voor heel Appingedam een veranderend beeld geven, waar alle Damsters mee te maken krijgen. Het is een gigantische opgave die we met zijn allen moeten opbrengen. Het centrum zal aangepakt worden. Een extra opgave is de historische binnenstad, die absoluut in stijl moet blijven. Wel zullen bouwkundige werken uitgevoerd moeten worden, maar dan in historische stijl. De verhouding tussen ouderen en jongeren is verder belangrijk. Seniorenwo-ningen bouwen is prima, maar het uitgaansleven moet doorgang kunnen vinden. Appingedam mag geen slaapstad worden. Goed beleid maken dus.

3. Het minimabeleid. In Appingedam hebben we het laagste inkomensniveau in vergelijking met andere gemeenten. De stille armoede moet aangepakt worden, alhoewel dat altijd lastig blijft. Vrijwilligerswerk is belangrijk evenals inzet voor mensen met handicap. Schoolverzuim moet worden bestreden, betrokkenheid van ouders bij de school. Jongeren actief be-trekken bij ontwikkelingen in onze stad. Instandhouden en stimuleren van sportvoorzieningen. Economische ontwikkeling en gelegenheid bieden voor vestiging. Zorg voor goed onderhoud van wegen en straten, een nette en verzorgde leefomgeving voor jong en oud. Veiligheid, niet alleen een taak voor gemeente, politie en justitie, maar ook voor burgers, organisaties en bedrijven. Instandhouden van culturele voorzieningen, onder-steuning van amateurkunst, zorg voor monumenten en architec-tuur, betrekken locale scholen bij culturele activiteiten. Promotie van Appingedam. Onderhoud speelvoorzieningen. Vol-doende kansen voor ouderen om in de binnenstad te wonen en kansen voor laagstbetaalden en minder kansrijken op de woning-markt.

4. Daar heb ik veel vertrouwen in. Je merkt dat de fractie zich naar de wethouder richtte. Een en ander zal wel even duren, maar ik hoop dat de raad het college scherp kan houden. Ik verwacht er erg veel van, mits alle fracties daar serieus mee aan de gang gaan. Ik heb ook vertrouwen in mijn jonge en enthousiaste fractieleden, die zich serieus zullen inzetten. De komende vier jaar zal ik mij met mijn fractie inzetten voor de nieuwe vorm van besturen.
5. Jongerenbeleid! Beleid maken in Appingedam om zo de jonge-ren een kans te geven te genieten van onderwijs en woonvoor-zieningen. Daarnaast moeten de jongeren voorzieningen hebben, wanneer ze uit de boot dreigen te vallen. Voor de ouderen, die nu al graag in Appingedam willen wonen, dienen wij voorzienin-gen te hebben en te verstevigen. Je moet ondersteunen dat mensen zelfstandig kunnen blijven wonen door middel van bij-voorbeeld ASWA-activiteiten en Noaberschap. Vaak gaat het om kleine zaken, maar het is wel belangrijk. Vrijwilligers spelen daar een grote rol in. Zorg gaat verder dan de voordeur.

Gemeentebelangen (D. Oorburg)

1. Ik heb nu twee periodes achter me. Toen ik gevraagd werd zaten we in de oppositie. Toen Hennie Klimp wethouder werd, werd ik fractievoorzitter. Dan zit je op de eerste rij. Na de laatste verkiezingen werden we weer oppositiepartij. Men verwacht dat je scherp bent. Bij de laatste formatie bleek dat we het over veel zaken eens waren met de collegepartijen. De laatste tijd blijkt het evenwicht in de raad wat weg te zijn. De PvdA heeft een flinke vinger in de pap, maar in het bestu-ren van de stad kan ik me wel vinden. Als er een college-voor-stel voorligt, en ik ben het er mee eens, dan maak ik geen prikkelende opmerkingen. Het vertrek van Marianne van Hall was een aderlating. Er is compensatie gekomen door de nieuwe burgemeester.


2. Revitalisering Opwierde. We praten er al jaren over om ons woningbestand te vernieuwen. Enerzijds is door de woningcorpo-ratie veel geïnvesteerd, aan de andere kant zijn er veel woningen die niet van deze tijd zijn, verouderd. We hebben onderzoek laten doen en nu ligt er een plan om Opwierde te 'herschikken'. Ik zal me er hard voor maken, dat het betaalba-re woningen worden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat Appin-gedam vergrijst. Met name voor de 50-plussers moet er aandacht komen, ook in het kader van het Woonplan. Zorgen voor goede en betaalbare woningen in het centrum en Opwierde. Verder het verkeerscirculatieplan. Het centrum loopt vol met verkeer. Als de Groevebrug klaar is gaan we kijken hoe het verkeerscircula-tieplan er uit moet komen te zien, met goede parkeervoorzie-ningen. Dat is iets waar we aan willen werken.

3. Hoofdaandachtspunten zijn: autonome stad, behoud historisch erfgoed, leefbare woonplaats, partij-onafhankelijk en voor alle inwoners. Verder beleid voor beelbepalende panden, be-taalbare huurwoningen. aantrekkelijke woonkavels, goede in-richting openbaar groen, samenspraak met buurtbewoners, beper-ken hoogbouw. Ook openheid naar burgers, en in gesprek met ze blijven, betrokkenheid bij duaal bestel. Meer blauw op strat. voorlichting jeugdcriminaliteit, controle en handhaving, toetsing rampenplan. Breed aanbod onderwijsinstellingen, activeren budget Onderwijs Vernieuwingsfonds, goed onderhoud scholen, aandacht voor leerplichtverzuim, geactualiseerde ontruimingsplannen. Wegwerken achterstand wegen, anticiperen verkeersstromen, gratis parkeergelegenheid, behoud evenemen-tenplein, veilige trottoirs en openbaar vervoer. Professioneel promotieplan, goede bedrijfsterreinen, ondersteuning bedrijfs-vestiging, bewegwijzering bedrijven, behoud winkelcentrum Ukenalaan, aandacht agrarische sector. Promoten toeristisch Appingedam, inkomensondersteuning, verantwoorde beheersvorm jachthaven, integraal jeugdbeleid, steun sociale- en culturele voorzieningen, verantwoorde kinderopvang, gratis grof vuil ophalen. Financieel onafhankelijk, sluitende begrotingen en beperkte kostenstijging.

4. Dualisme op zich spreekt mij aan. Er zijn elementen die pogen de politiek dichter bij de burger te brengen. Een colle-ge dat onafhankelijk opereert ben ik voorstander van. Het college kan objectief zijn, niet gehinderd door politieke overwegingen. Het college is manager, politiek wordt besproken door de raad. Grootste probleem dat ik zie is of raadsleden toegerust zijn op wat dualisme van ze vraagt. De raad moet beleid maken en initiëren, dat is een wezenlijke andere rol dan de raad nu heeft. Ik ben voorstander van onafhankelijke wethou-ders. Voordeel voor de raadsleden is, dat als we beleid en initia-tief willen, dat we kontakt met de burgers hebben.
5. Appingedam moet een stad zijn waar iedereen met plezier kan wonen, werken en recreëren. En daarvoor ben je nodig een stad die dat ook mogelijk maakt. Als partij kunnen we daar iets aan doen, maar dan moet men ons informeren. We hebben er een beeld van, maar of dat juist is moeten we toetsen aan de mening van de burgers. We zullen attent moeten zijn en ons constant af moeten vragen hoe. We zullen een visie moeten hebben.

VVD (H. Dijkstra)

1. Positief. Ik hou daar een goed gevoel aan over. Er is veel gebeurd; soms waren we het met elkaar oneens, maar het was toch een vruchtbare periode. Misschien is dat de aard van het beestje. Ik vind dat we in Appingedam goed bezig zijn.

2. Het belangrijkste is de visie op de toekomst. Die moet nog komen. Ik vind het belangrijk dat Appingedam nu voor het eerst een lange termijnvisie maakt. Dat mag natuurlijk bijgesteld worden, maar in het verleden was het zo dat men er teveel ad-hoc mee bezig was. Er moest naar mijn idee teveel in vier jaar tijd 'gescoord' worden.
3. De ontwikkelings van toerisme en recreatie als bedrijfstak, ondersteuning bedrijfsleven en VVV, actieve werving nieuwe bedrijven. Stadsvernieuwing en woningbouw met handhaving historisch stadsbeeld en imago handels- en nijverheidsstad. MKB mogelijkheid bieden voor ontwikkeling historische binnen-stad, samenwerking met andere gemeenten. Bevordering eigen woningbezit in ruime, moderne woonomgeving. Gedegen onderzoek jaarlasten Eelwerd. Doorgaand verkeer uit binnenstad, zorg voor openbare orde en veiligheid. Jeugd heeft belangrijke plaats in Appingedam, welzijn senioren gelijke tred met ont-wikkelingen in samenleving. Zorgvuldig financieel beleid. Zorgvuldige locatie-afweging AZC, samen met bevolking.
4. Ik hoop dat de politiek daardoor wat dichter bij de mensen komt te staan. Het kan helderder en interessanter worden voor de burger om te volgen. Er zal wel een raadsperiode overheen gaan voordat alles goed werkt. Wij moeten het ook leren, even-als de burger. De burger heeft een belangrijke stem en de politiek moet naar de burger luisteren. De raad krijgt een meer toezicht houdende en controlerende functie. De raad stelt het beleidskader vast en het college voert uit. Dus minder details voor de raad en het college bestuurt.

5. Wat ik ontzettend belangrijk vind, is dat Appingedam een stad blijft waar het goed wonen en werken is. Daar moeten we ons sterk voor maken. De raad moet de mogelijkheden creëren. Het historische karakter van Appingedam heeft een enorme kracht in zich. Appingedam en Damsters staan voor ons cen-traal.

D66 (J. Wolthof)

1. Het is een hele rustige raadsperiode geweest. Wel belang-rijk is de wisseling van burgemeester. We zijn daar mee voor-uit gegaan. Bovendien is de burgemeester belangrijk voor het komende dualistisch stelsel. Hij kan daar een mooie draai aan geven. Diskussie was er in de raad niet. De PvdA en het CDA namen een belangrijke plaats in. Als D66 vinden we dat het college niet luistert naar de burgers, zoals dat het geval was bij de Jan Ligthartschool. We willen dat er meer geluisterd gaat worden naar de burgers. Dat moet zelfs in de komende periode. Bovendien is er een referendumverordening. Nieuw en positief is het bedrijventerrein en de nieuwbouw in de buiten-wijken. De blokkendozen in de binnenstad vinden we jammer. Na het vertrek van Marianne van Hall zien we dat zaken blijven liggen. Er wordt minder voortvarend met de portefeuille omge-gaan.

2. Bouwen en slopen voor betaalbare prijzen. Met name in de wijk Opwierde zal verdunning moeten komen qua woningbouw. De kwaliteit van de woningen moet naar deze tijd gebracht worden. Een ander hot item is het verkeerscirculatieplan. De huidige situatie in de Wijkstraat is niet acceptabel. We zullen het 1-richtingsverkeer moeten onderzoeken, bijvoorbeeld middels een referendum. Of een informatiedag, zoals we dat eerder hebben gedaan. Inspraak voor de burgers dus. Het vragenuurtje met de raadsleden is eveneens belangrijk. Verder moet het inwonertal omhoog, met name door faciliteiten voor 55-plussers. Maar niet meer seniorenwoningen in de binnenstad. We mogen de jongeren niet vergeten. Ook ben ik voor een versterking van het winkel-centrum, als dat het historische karakter niet aantast. Verder willen wij graag werken aan 30-kilometer-zônes in de wijken.

3. D66 staat voor democratisering, individualisering, solida-riteit en een duurzame samenleving. D66 stelt voor dat Appin-geam een correctief referendum krijgt, uitwerking gemeentelij-ke site, rondvraag bij raadsvergadering, burgerraadplegingen via internet, een jeugdplatform en blijvende kindergemeente-raad, samen-spraak raad en burgers, open huis gemeentedag, publieke ver-antwoording naar de burgers toe. Verder instand-houden werk-leerprojecten, goede samenwerking CWI met instel-lingen, vrij-stelling sollicitatieplicht bij vrijwilligerswerk, geen 'dub-bele petten' schoolbestuur openbaar onderwijs, expe-riment nieuwe school Oling als Vensterschool, meedenken met Eelwerd door gebruikers en mogelijkheid onderzoeken privatise-ring Eel-werd, mogelijk budgetfinanciering, privatisering sportloca-ties, coördinerende rol ASWA, blijvende subsidie bibliotheek, ondersteuning kinderopvang. Meer woningen bouwen passend bij Appingedam, liefst duurzaam, voldoende goedkope woningen en parkeerverbod voor Kerkplein. Milieuvriendelijk materiaal gebruiken. Gemeentelijke leges kostendekkend.

4. Ik verwacht dat het moeizaam zal gaan. Het gemeentebestuur moet 'de boer' op en de burgers moeten zich laten horen. Optimale inspraak dus. Vóór het werk van de ambtenaren aan, kan de burger al invloed hebben. Ik vind het een pré dat de wethouders geen deel meer uitmaken van de fractie. Geen één-tweetje met de fractie meer. De raad krijgt beleidsmatige punten aan de orde. Dat betekent dat er diskussies in de raad komen. De communicatie met de burgers is belangrijk. We wach-ten wel al vier jaar op een communicatieplan.

5. Medezeggenschap is belangrijk item. Burgers betrekken bij het besturen van Appingedam, maar ook ze iets laten zeggen en als zodanig besluiten. D66 conformeert zich aan de mening van de meerderheid van de bevolking.