Sociaal-Economische Raad

OPENBARE RAADSVERGADERING 15 FEBRUARI 2002

14 februari 2002 -

Aanstaande vrijdag 15 februari om 10.20 uur komt de Sociaal-Economische Raad in openbare vergadering bijeen. U bent van harte welkom deze vergadering bij te wonen. Op de agenda staan drie unanieme ontwerpadviezen: over de Nieuwe Pensioenwet (aanvullend advies), over de Europese Unie en de vergrijzing en over het Grotestedenbeleid (Steden op koers). Bij het agendapunt Actualiteiten zal FNV-voorzitter L. de Waal namens de drie vakcentrales het woord voeren over de reacties op het WAO-onderhandelaarsakkoord van de SER door de politiek en het Centraal Planbureau.

Nieuwe Pensioenwet
In dit aanvullende ontwerpadvies gaat de raad in op twee onderwerpen: pensioenfondsen aan de top van een holding en de positie van pensioenfondsen in de Pensioen- en Spaarfondsenwet (PSW). Het is voorbereid door de Pensioencommissie, onder voorzitterschap van prof.dr. L.F. van Muiswinkel. Het is een aanvulling op een eerder SER-advies over de Nieuwe Pensioenwet van 18 mei 2001. Beide adviezen zijn een reactie op een adviesaanvraag van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 2 mei 2000.

EU en de vergrijzing
Dit ontwerpadvies bepleit een integrale aanpak voor het opvangen van de gevolgen van de vergrijzing in de Europese Unie. Dat kan langs drie wegen: door vergroting van de arbeidsdeelname, door verdere vermindering van de overheidsschuld waardoor rentelasten op de begroting worden vrijgespeeld en door het kritisch bezien van de oudedagsvoorziening.Een dergelijke aanpak biedt lidstaten voldoende ruimte om binnen de op EU-niveau gemaakte afspraken te kiezen voor een voor hen geëigende combinatie van beleidsinstrumenten en garandeert tevens dat dit maatwerk tot een adequate voorbereiding op de gevolgen van vergrijzing leidt. Ook de nauwe samenhang tussen enerzijds de arbeidsmarkt en anderzijds de sociale zekerheid en oudedagsvoorziening noopt tot een integrale aanpak. Deze aanpak maakt het mogelijk een goed evenwicht te vinden tussen financiële en sociale doelstellingen. Het ontwerpadvies is voorbereid door een commissie van de SER onder voorzitterschap van prof.dr. F. Leijnse. Het is een reactie op een adviesaanvraag van 12 juni jl. van minister Vermeend en staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Benschop van Buitenlandse Zaken.

Steden op koers
De raad is van mening dat het weer beter gaat met de grote steden. Mede door het grotestedenbeleid hebben zij de sterke economische groei in de afgelopen jaren kunnen benutten om achterstanden in te lopen. Dit beleid moet dan ook worden voortgezet. De sterke economische groei heeft echter ook een aantal problemen vergroot, waardoor het ingezette economische herstel in de steden wordt bedreigd. De steden zijn moeilijker bereikbaar, de arbeids- en de woningmarkt zijn in bepaalde segmenten onevenwichtiger geworden en de onveiligheid is toegenomen. Aan deze problemen moeten de grote steden de komende jaren extra aandacht besteden.
Het ontwerpadvies is opgesteld door een ad hoc commissie onder voorzitterschap van mevrouw prof.dr. J.M. Cramer. Het is een reactie op een adviesaanvraag van minister Van Boxtel van Grotesteden- en Integratiebeleid van 11 juli 2001.