Gemeente Zwolle

College stemt in met conceptnota Ouderenbeleid Datum uitgave: 14-02-2002
Onderwerp :Zorg en welzijn
Het college van B. en W. heeft ingestemd met de conceptnota Ouderenbeleid. Centraal in deze nota staat dat ouderen zelf de regie over het leven moeten kunnen houden en zo lang mogelijk zelfstandig moeten kunnen blijven. De instrumenten, die de gemeente inzet, dragen bij aan zo volwaardig mogelijk participeren van ouderen in de Zwolse samenleving. De Stichting Welzijn Ouderen Zwolle heeft de nota ontwikkeld voor de periode tot het jaar 2005. De nota bestaat uit vijf hoofdstukken, met de onderwerpen: welzijn, wonen, zorg, mobiliteit, participatie en inkomen. De nota Ouderenbeleid wordt na vaststelling in het college vertuurt naar de betrokken organisatie voor inspraak. De commissie Werk en Welzijn krijgt de nota ter kennisgeving toegestuurd. In het voorjaar - nadat de inspraakreacties zijn verwerkt - wordt het Ouderenbeleid aan de raad gestuurd ter vaststelling.

21,6 % van de Zwolse bevolking is 55 jaar of ouder. Het aantal ouderen groeit gestaag. In het jaar 2010 wonen 28.500 ouderen in de stad. De prognose is dat ongeveer 24,3% van de Zwolse bevolking 55 jaar en ouder is. Per wijk loopt het percentage ouderen nogal uiteen. Dit betekent dat naast een te voeren stedelijk ouderenbeleid een wijkgerichte benadering nodig is.

Beleid
Het ouderenbeleid richt zich op mensen vanaf 55 jaar. Op deze manier sluit dit beleid aan op het beleid van de rijksoverheid. De ouderen tussen de 55 en 65 jaar hebben vaak geen speciale aandacht nodig. Zij staan midden in het leven en zijn nog erg vitaal. Voor deze groep wordt geen uitgebreid beleid gemaakt. Bijzondere aandacht is met name van belang voor kwetsbare ouderen of wel ouderen, die op verschillende manieren te maken hebben met achterstanden of in sociaal isolement dreigen te raken. Hierbij gaat het vaak om ouderen van 75 jaar en oude.

Onderwerpen
De nota bestaat uit vijf hoofdstukken, met de onderwerpen: welzijn, wonen, zorg, mobiliteit, participatie en inkomen. Als het gaat om welzijn, dan gaat het met name om het hebben van sociale contacten, mogelijkheden tot ontplooiing, ontspanning en participeren in de Zwolse samenleving. Aandachtspunten voor de toekomst zijn warme maaltijdvoorzieningen als Isala Ouderenzorg deze levering beëindigd en de druk op de ouderenadviseur. De basis voor het hoofdstuk wonen is de nota Ouderenhuisvesting. In het hoofdstuk zorg gaat het vooral om de toekomstige daling van het aantal intramurale plaatsen in Zwolle. Bekeken moet worden of de daling hiervan in evenwicht is met de toename van het aantal zorgbehoeftige ouderen. Mobiliteit is voor veel ouderen een voorwaarde voor sociale participatie. Hier gaat het om het openbaar vervoer, ziekenvervoer en vervoersvoorzieningen rond om de Wet Voorzieningen Gehandicapten. ´Beleid beïnvloeden´ wordt met participatie bedoeld in het gelijknamige hoofdstuk. Ouderen moeten kunnen meepraten over het ouderenbeleid. De gemeente heeft bij het tot stand komen van deze nota overleg gevoerd met bijvoorbeeld COSBO, SWOZ en wijkwerkgroepen voor ouderen. Het laatste onderwerp is ´inkomen´.

Hierbij gaat de aandacht van de gemeente uit naar de mogelijkheden om te anticiperen op een optimaal gebruik van regelingen voor ouderen. In 2002 start de SWOZ met het project Thuisadministratie, dat ouderen ondersteunt bij hu financiële administratie.

Aanpak
De gemeente is binnen het ouderenbeleid een samenwerkingspartner, die een belangrijke rol vervult in het geven van richting, het scheppen van voorwaarden en het mogelijk maken van subsidies. De gemeente signaleert, regisseert en is gesprekspartner. Daarnaast maakt de gemeente beleid, maar is ook ook uitvoerder van bleid als het gaat om bijvoorbeeld de uitvoering van de Algemene Bijstandwet.

Bron: Afdeling communicatie en
Juridische Zaken
Datum van 14-02-2002 tot 20-02-2002