Korps: Friesland, plaats: Friesland 15-02-2002
Politieberichten van 14/2 (13.00 uur) t/m 15/2 (07.00 uur)

Bolsward: inbraak woning
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een woning aan de Bauke de Vriesstraat. Via de voordeur, die niet op het nachtslot zat, kwam men binnen. Uit de woning werden twee jassen weggenomen. In één van de jassen zat een portemonnee met daarin een rijbewijs, een identiteitskaart, een bankpasje en wat kleingeld. Tevens werd een aantal sleutels meegenomen. De bewoonster, een 33-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan.

Grou: inbraak bedrijf
Tussen begin dit jaar en afgelopen woensdag werden uit een bedrijf aan de Finnen twee buitenboordmotoren van het merk Lombardinie weggenomen. De motoren hebben een gewicht van ongeveer 150 kilo per stuk en de waarde van de twee motoren bedraagt ongeveer 11.000.- De motoren waren beschikbaar gesteld door een bedrijf uit Grou en bestemd voor een sloepenshow. Een medewerker van het bedrijf, een 40-jarige inwoner van Aldeboarn, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: insluiping
Afgelopen woensdag werd ingebroken in een woning aan de Mariniersespel. Vermoedelijk is er gebruik gemaakt van een valse sleutel. Uit de woning werden een minidisc, een gsm en ongeveer 30 cds weggenomen. De bewoonster, een 21-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: wapen op school
Donderdag omstreeks 14.00 uur kwam er een melding binnen dat op een school aan de Nijlansdyk een jongeman was betrapt, die een vuurwapen in zijn bezit zou hebben. De jongeman, een 14-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek in het bezit te zijn van namaakpistool, dat niet van echt was te onderscheiden. De jongeman werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij had volgens zijn zeggen dit wapen gekocht van een onbekende jongen en hiervoor 30.- betaald. Het namaakpistool werd in beslag genomen. De jongeman werd na het opmaken van een proces-verbaal weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: verkeerscontroles
Donderdag tussen 07.00 en 11.00 uur werd door de stagegroep op de Heliconweg een bromfietscontrole gehouden. In totaal kregen 49 bestuurders een bekeuring. 16 bromfietsen maakten teveel lawaai, 24 bleken te zijn opgevoerd, 3 bestuurders zonder verzekering, 3 zonder helm, 1 niet in het bezit van een bromfietscertificaat, 1 beneden de leeftijd van 16 jaar, 1 bromfiets zonder een deugdelijke reminrichting.

Donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur werd gecontroleerd op snelheid en het dragen van de autogordel op de Tesselschadestraat, de Willem Lodewijkstraat en de Groningerstraatweg. In totaal kregen 24 bestuurders een bekeuring voor het niet dragen van de gordel, 17 reden te snel, 1 auto was niet verzekerd en 1 auto was niet APK gekeurd.

Donderdag tussen 20.00 en 21.30 uur werden in de binnenstad van Leeuwarden 28 bestuurders bekeurd, die foutief geparkeerd stonden. In de parkeergarage onder het Zaailand was voldoende parkeergelegenheid.

Leeuwarden: vechtpartij
Donderdag omstreeks 20.30 uur kwam er een melding binnen van een vechtpartij op de Sierksmastraat. Op straat werd een grote groep mensen aangetroffen. Het bleek dat de jeugd uit de omliggende wijken overlast veroorzaakte. Herhaaldelijk werden er eieren tegen woningen gegooid. Toen een bewoner, een 47-jarige man, hier iets van zei en een jongen vastpakte, kreeg hij onenigheid met de groep. De moeder van de jongen, die vastgehouden werd, een 40-jarige vrouw, kwam op het rumoer af. Toen zij zag dat haar zoon werd vastgehouden, wilde zij hem ontzetten. Zij kwam hierbij ten val en liep een hoofdwond op. Sommigen beweerden dat iemand haar een duw had gegeven, waardoor zij ten val kwam. Wie wat nu gedaan had en hoe de vork nu precies in de steel zat, werd niet duidelijk. De partijen zoveel mogelijk gescheiden en aangehoord, waarna de rust weer keerde. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid en kon na behandeling weer naar huis. Zij wist nog niet of ze aangifte zou doen.

Drachten: onder invloed
Donderdag omstreeks 23.20 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een bestelauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Swifterbant, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 265 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Opeinde: onder invloed
Donderdag omstreeks 23.55 uur werd op de Kanaelsloane een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. De man wenste niet mee te werken. Bij zijn aanhouding pleegde hij verzet, waarop hij geboeid werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau probeerde hij in eerste instantie de blaastest te saboteren, doch uiteindelijk werkte hij mee. De man blies 320 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Leeuwarden: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.05 uur reed een agent in opleiding op de Drachtsterplein achter een personenauto aan, waarvan de bestuurder slingerend reed. De agent in opleiding waarschuwde hierop de meldkamer en vervolgens kon de bestuurder, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden, op de Cambuurstraat worden aangehouden. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 695 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

Leeuwarden: onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.25 uur werd op de Familie van der Weijstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 245 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur. Tevens bleek dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Sneek: vernieling ruit
Vrijdag omstreeks 02.50 uur werd van een winkel aan de Kruizebroederstraat een ruit van 2.20 x 2.50 meter vernield. De ruit werd ingeslagen, waardoor een gat van 50 centimeter doorsnee ontstond. Voor zover nu is na te gaan, is er niemand binnen geweest en werd er niets weggenomen. De eigenaar moet nog aangifte komen doen. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op.

Leeuwarden: vernieling
Vrijdag omstreeks 03.30 uur werd een 40-jarige inwoner van Stiens op de Dotingastate aangehouden ter zake vernieling. De verdachte was de woning van zijn ex-vrouw, een 34-jarige inwoonster van Leeuwarden, binnengedrongen. Terwijl de vrouw lag te slapen, vernielde hij een ruit in de voordeur en drong de woning binnen. De vrouw deed aangifte. De verdachte verkeerde onder invloed van alcoholhoudende drank. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272