Provincie Drenthe

Odoorn heeft primeur ruilverkaveling nieuwe stijl Landinrichtingscommissie overhandigt ontwerp-raamplan aan GS

Assen, 14 februari 2002
Persberichtnummer 02-012



Gedeputeerde Ali Edelenbosch heeft namens GS vandaag het ontwerpplan Ruilverkaveling Odoorn uit handen van de voorzitter van de landinrichtingscommissie voor de Ruilverkaveling Odoorn ontvangen. Het plan moet een kwaliteitsimpuls voor het landelijk gebied rond Odoorn opleveren. Dit plan is het eerste in Drenthe dat volgens de landinrichting nieuwe stijl zal worden uitgevoerd. Dit betekent onder anderen dat niet meer gestemd zal worden. Gedeputeerde Staten zullen een besluit nemen over ruilverkavelingsplannen.

Inhoud plan
Voor een gebied van ruim 3700 ha. stelt de commissie een breed scala aan verbeteringen in het vooruitzicht. Deze verbeteringen zijn in de eerste plaats gericht op de landbouw.

* Landbouwbedrijven krijgen door ruiling een betere ligging van hun gronden: meer aaneengesloten en dichter bij het bedrijf.
* De aankoop van natuurgebieden kan met het plan worden versneld en ingepast in de andere inrichtingsmaatregelen. Er komen twee ecologische verbindingszones tussen de natuurgebieden.
* De waterhuishouding wordt integraal verbeterd. Plaatselijke knelpunten in de waterafvoer worden verholpen.
* Ook de verhoging van de landschappelijke kwaliteiten krijgt aandacht. Er worden landschapselementen zoals houtwallen en singels hersteld en aangelegd,mcultuurhistorische en archeologische waarden worden veiliggesteld en er komen nieuwe fiets- en wandelroutes voor de recreant.

Met het totale plan is een bedrag gemoeid van ruim 12 miljoen euro. Het Rijk draagt ongeveer 5,7 miljoen euro bij. Ook de gemeente Borger-Odoorn en de waterschappen Hunze en Aa's en Velt en Vecht leveren een
aanzienlijke bijdrage in de kosten.

Verdere procedure
Gedeputeerde Staten leggen het ontwerp-raamplan in mei ter inzage. Iedereen krijgt dan de gelegenheid bedenkingen tegen het plan in te dienen. Nadat GS de bedenkingen hebben behandeld en het plan eventueel naar aanleiding daarvan hebben aangepast, stellen zij het plan vast. Daarna kan - volgens schema begin 2003 - de uitvoering beginnen. De Ruilverkaveling Odoorn is de eerste ruilverkaveling in Drenthe waarover niet meer wordt gestemd door de grondeigenaren en grondgebruikers. Dit heeft te maken met de vervanging van de Landinrichtingswet door een nieuwe Wet Inrichting Landelijk Gebied. Deze nieuwe wet voorziet niet meer in stemming bij ruilverkavelingen.

Samenstelling commissie
De landinrichtingscommissie die het plan voor de ruilverkaveling heeft voorbereid, bestaat uit vertegenwoordigers uit de streek: drie leden namens de landbouw, een lid namens de particuliere natuurbescherming en een lid namens de beide waterschappen. De landinrichtingscommissie staat onder leiding van mw. H.M. van der Veen -Kruit, wethouder en vertegenwoordiger van de gemeente Borger-Odoorn. De commissieleden zijn benoemd door het provinciaal bestuur. Ze worden bijgestaan door medewerkers van de provincie, het kadaster en de Dienst Landelijk Gebied.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl