FNV

SER-advies WAO oplossing met maatschappelijk draagvlak Publieksvoorlichting - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl

Inbreng van FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, namens FNV, CNV en MHP, bij de SER-vergadering van 15 februari 2002.

Het is niet mijn gewoonte bij 'actualiteiten' in te gaan op lopende SER-adviezen. Ik zal dan ook over de voortgang niets zeggen, maar over de omstandigheden waarin wij moeten werken, moet ik twee opmerkingen maken, mede namens het CNV en MHP.

Onze achterbanraadpleging is ingewikkeld maar verloopt volgens ons goed. Er wordt goed gediscussieerd met kennis van zaken. Onze besturen hebben een stevig standpunt ingenomen. Wij verdedigen met verve een goed en evenwichtig plan. Een plan, dat de politiek in 10 jaar nog niet op tafel wist te leggen door onderlinge verdeeldheid. Een beslissend element voor onze achterban naast alle inhoudelijke discussies, is dat een unaniem SER-advies een oplossing met maatschappelijk draagvlak aanreikt, waar de politiek niet omheen zal kunnen. Er is angst en wantrouwen tegen de politieke compromissen die zónder unaniem of vrijwel unaniem SER-advies tot stand zouden komen.

Daarom kijken we uiterst kritisch naar de politieke reacties. Sommige hadden wij verwacht, en in zekere zin ingecalculeerd. Dat D66 zuur en negatief reageert, is traditie.
Dat de VVD terughoudend is, zal nog een stevig debat vereisen. Maar als CDA en PvdA deze week publiek - bij monde van mevr. Smits (PvdA) en dhr. V.d. Knaap (CDA) - twijfel zaaien aan hun steun voor belangrijke delen van de hoofdlijnen van het SER-advies, dreigen zij de stekker eruit te trekken. Zo wordt een SER-advies al vooraf ontmand.

Hoe gaat zoiets in dit land?
Over de binnenlijnen vraag je vervolgens politieke leiders om commentaar. Je krijgt geruststellende mededelingen.
Maar publiek wordt er niets weersproken.
Integendeel.
Ik doe vandaag, met collega Terpstra en Verhoeven, een dringend beroep op met name de lijsttrekkers van deze twee partijen, ons klip en klaar helder te maken dat zij zich zullen inspannen alle hoofdlijnen van het SER-akkoord in een regeerakkoord te verwerken. Een bescheiden wens, want garantie op uitkomsten is in de politiek - helaas - nu eenmaal moeilijk. En als politici voor de verkiezingen al niet iets willen beloven, dan mag je vrezen voor de uitkomst na de verkiezingen. Wij, maar ook hun potentiële kiezers, hebben recht op duidelijkheid

Ook verontrustend waren uiteraard de uitlatingen van het CPB. Meningsverschillen over berekeningen kunnen altijd bestaan. En nu zitten we met drie series cijfers, van de SER, van het CPB (en dan ook nog in varianten) en van Nijfer. Op z'n minst verwarrend.
Maar voor het CPB liepen hier twee rollen door elkaar: enerzijds is het CPB in de commissie medespeler, maar nu blijkt ze tegelijk ook de publieke, of moet ik zelfs zeggen politieke, scherprechter van het advies te zijn. Daar moeten we het op een rustiger moment maar eens over hebben.

15 februari 2002

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/nieuws .