Ministerie van Financiën

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

15 februari 24 januari WDB 2002-00055 U 2002 2002/

2010204900

Onderwerp

Vragen van het Lid De Haan (CDA) over de heffingskorting voor alfahulpen

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de schriftelijke vragen van het lid De Haan (CDA) over de heffingskorting voor alfahulpen.

De staatssecretaris van Financiën

Antwoorden naar aanleiding van schriftelijke vragen van het lid De Haan (CDA) over de heffingskorting voor alfahulpen. (ingezonden 23 januari 2002, nr. 2010204900)


---

De regeling inzake de tijdelijke verhoging van de algemene heffingskorting is ingevoerd in verband met de inkomensgevolgen die het geheel afschaffen van de invorderingsvrijstelling zou hebben voor onder meer alfahulpen. De verhoging wordt in vijf jaar afgebouwd.


---

De formule in de wet is inderdaad ingewikkeld. Dit vloeit voort uit het feit dat de tijdelijke verhoging van de algemene heffingskorting zoveel mogelijk moest aansluiten op de invorderingsvrijstelling die op zich al ingewikkeld was. Belastingplichtigen hebben overigens van die complexiteit geen last, omdat de Belastingdienst bij het vaststellen van de aanslag automatisch rekening houdt met de tijdelijke verhoging van de algemene heffingskorting

3 en 4

Neen. Het inkomen van de meer verdienende partner van de alfahulp heeft in het algemeen geen invloed op de tijdelijke verhoging van de algemene heffingskorting. Uiteraard geldt, zoals bij alle heffingskortingen, dat het totaal van de gezamenlijke heffingskortingen niet hoger kan zijn dan de gezamenlijk te betalen inkomstenbelasting.

Wel is het zo dat indien de alfahulp met een (meer) verdienende partner zelf meer gaat verdienen (bijvoorbeeld door meer uren te werken of door een hoger uurloon) en daardoor meer inkomen heeft dan de inkomensgrens van ¤ 4395, er in de meeste gevallen geen recht meer bestaat op de tijdelijke verhoging van de algemene heffingskorting.


---

Het inkomen van de meer verdienende partner van de alfahulp heeft geen invloed op de tijdelijke verhoging van de algemene heffingskorting. De door u beschreven onrechtvaardige situatie doet zich derhalve niet voor. Ik zie dan ook geen reden de regeling op dit punt aan te passen.