Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Utrecht, 15 februari 2002

CG-Raad voert actie voor non-discriminatie wetgeving

Rechten van mensen met handicap geschonden

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) krijgt dagelijks klachten binnen van mensen die op grond van hun handicap of chronische ziekte worden gediscrimineerd. Er is geen wet die dit verbiedt. De CG-Raad wil dat aan deze rechtsongelijkheid een einde komt. Daarom trekt de CG-Raad samen met lijsttrekkers en andere politici vanaf maandag 18 februari twee weken door het land met de Rechten Nu! Toer. Een confronterende campagne voor non-discriminatie wetgeving voor mensen met een chronische ziekte of handicap.

De CG-Raad kreeg vorige week een klacht binnen van een blinde vrouw die de toegang tot de Rembrandt-bioscoop in Utrecht werd geweigerd. Ze mocht met haar blindengeleidehond niet naar binnen. Dit is een voorbeeld van discriminatie waar mensen met een chronische ziekte of handicap dagelijks mee te maken hebben en waar ze niets tegen kunnen doen. Ze hebben geen rechten.

Vanaf maandag 18 februari tot woensdag 27 februari zien, voelen en ervaren lokale en landelijke politici wat het betekent wanneer je bijvoorbeeld in een rolstoel zit en niet je eigen geld kunt halen, geen boeken kunt uitzoeken in de bibliotheek of je eigen paspoort niet kunt ophalen in het gemeentehuis.

De Rechten Nu! Toer trekt langs vijftien steden van Leeuwarden tot Maastricht. Elke dag wordt door een stadstoer duidelijk dat bijvoorbeeld Hoog-Catharijne, volkstuinen of stations slecht toegankelijk zijn voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Ook worden de goede voorbeelden getoond. In Dronten gaat de Rechten Nu! Toer langs een zwembad dat geheel toegankelijk is. In Assen wordt de Toer gedeeltelijk gedaan op aangepaste motoren. In de toegankelijke Actiebus is een expositie met foto's en videobeelden over effecten van non-discriminatie wetgeving in Amerika. De CG-Raad pleit al jaren voor deze wetgeving en hoopt dat nog in deze regeerperiode de Wet Gelijke Behandeling Gehandicapten en Chronisch zieken en een aanpassing van het Wetboek van Strafrecht wordt behandeld in de Kamer. En dat in artikel 1 van de Grondwet wordt opgenomen dat mensen niet op grond van een handicap of chronische ziekte mogen worden gediscrimineerd.

De Rechten Nu! Toer is maandag 18 februari samen met Hermann (Groen Links) in Dronten, dinsdagochtend 19 februari met Van der Vlies (SGP) in Utrecht, 's middags in Woerden met Dijkstal (VVD), donderdag 21 februari in Best en Eindhoven, vrijdag 22 februari met Weekers (VVD) in Maastricht, zaterdag 23 februari met Kant (SP) en Veling (ChristenUnie) in Voorst, Twello en Arnhem, maandag 25 februari in Assen met Van Gent (Groen Links), dinsdag 26 februari in Uithuizen en Bedum en woensdag 27 februari in Leeuwarden en Grouw met Smits (PvdA).

---