Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 11 februari 2002

... B & W-nieuws week 7

Bestuursdienst
Het college heeft ingestemd met de door KPMG Accountants ingediende nacalculatie van ¤ 101.364 over het tijdvak 2000/ 2002. Het college sluit met KPMG een contract voor de periode juli 2001/ juli 2002. Het accountantscontrole budget wordt verhoogd met ¤ 65.000. De raadscommissie ABM ontvangt de nota ter advisering aan het college.

Het college heeft kennis genomen van de huidige stand van zaken oefenbeleid, opleidingsplan en planning 2002 voor de gemeentelijke rampenbestrijding. De gemeentelijke actiecentra worden vanaf nu minimaal eens per twee jaar geoefend. Het college heeft ingestemd met de planning voor 2002 en de rapportage hierover in 2003. De raadscommissie ABM ontvangt de nota ter kennisname.

Het college heeft de brief van de Baanbrekersgroep beantwoord met de mededeling dat het gemeentelijk rampenplan in 2002 wordt geactualiseerd, conform de landelijk aangehouden herzieningstermijn van 5 jaar. De raadscommissie ABM ontvangt de antwoordbrief ter kennisname.

Openbare Werken
Het college heeft besloten de Meerbrug over de Ringvaart bij Nieuwe Wetering gesloten te verklaren voor zwaar verkeer (vrachtverkeer en zware landbouwvoertuigen) en de beperkte aslast op de Meerbrug op te heffen. De burg wordt gebruikt door sluipverkeer en veroorzaakt overlast voor de bewoners van Nieuwe Wetering, blijkt uit een enquête gehouden door de gemeente Alkemade. Vanwege de technische staat van de brug is het nodig deze geheel af te sluiten voor zwaar verkeer. In 2003 wordt de brug vervangen. De geslotenverklaring past binnen het Ringdijkbeleid van de gemeente om de route over de Ringdijk verkeersluw te maken. Het verkeersbesluit ligt vier weken ter inzage.

Het college heeft, op verzoek van de winkeliers, de Tuinweg te Hoofddorp tijdelijk aangewezen als A-zone (betaald parkeren volgens een sterk-progressief karakter). Om de bereikbaarheid van de Tuinweg te behouden worden 19 tijdelijke parkeerplaatsen aangelegd. Het A-tarief is wenselijk om ervoor te zorgen dat de parkeerplaatsen alleen door kortparkeerders worden gebruikt.

Het college stelt de raad voor een krediet van 860.000 beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan de brug Halfweg/ Zwanenburg. De raadscommissie OWM ontvangt het voorstel ter advisering aan de raad.

Het college heeft - na overleg met 4 verenigingen in Vijfhuizen - ingestemd met de volgende tijdelijke (5 april t/m 21 oktober 2002) verkeersmaatregelen: parkeerverbod op de Vijfhuizerweg aan beide zijden (van N22 tot Woudweg), parkeerverbod tot aan de kruising Spieringweg aan een zijde, zo ook kruising Spieringweg vanaf Vijfhuizerweg tot de Klugt, de Klugt, Vijfhuizerdijk en Spieringweg, totaal parkeerverbod op de toegangsweg naar de dienstingang van de Floriade met gratis parkeervergunning voor inwoners van de wijk Stellinghof.

Ruimte, Wonen en Economie
Het college heeft ingestemd met de reactie van de gemeente Haarlemmermeer over de ontwerp-luchthavenbesluiten en het Milieu-effectrapport Schiphol 2003. Het college vindt het allereerst 'buitengewoon onzorgvuldig' dat er te weinig tijd is voor een goede beoordeling van de gevolgen van de luchthavenbesluiten voor onze gemeente. De inspraaktermijn van vier weken zijn daarvoor absoluut onvoldoende. Daarnaast vraagt het college in haar reactie aan de minister duidelijke garanties over de ingrijpende ruimtelijke gevolgen c.q. beperkingen van de luchthavenbesluiten, die de minister bij de lokale overheid neerlegt. De gemeente dringt er op aan de komende maanden in gezamenlijk overleg het implementatietraject te bepalen, inclusief de financiële gevolgen. Als gevolg van de Schipholwet moeten veel bestemmingsplannen binnen één jaar worden aangepast. Het college acht dit voor de gemeente een onmogelijke opgave. Ook vindt het college het onaanvaardbaar dat er per 1 januari 2003 geen aanspraak meer kan worden gemaakt op de Beleidsregeling m.b.t. woonboten. Dat staat in het luchthavenindelingbesluit. Het college dringt er op aan deze bepaling uit het ontwerp-luchthavenindelingbesluit te schrappen.
De ruimtelijke beperkingen van de luchthavenbesluiten hebben óók vergaande gevolgen voor Haarlemmermeer. Het college maakt nadrukkelijk bezwaar tegen het opnemen van maximale hoogten van gebouwen op de kaart van het luchthavenindelingbesluit. Dit zou namelijk betekenen, dat - vanwege het gebruik van het Instrument Landing System - voor elk bouwplan/object in het 'hoogtebeperkingengebied' ontheffing aangevraagd en een onderzoek door LVNL verricht moet worden. De gemeente pleit juist voor ontheffing per ontwikkelgebied en niet per object. Dat leidt volgens de gemeente tot een onwerkbare situatie. Voor wat betreft de bereikbaarheid van de luchthaven (zowel qua openbaar vervoer als weginfrastructuur) gaat Haarlemmermeer - en de partijen die samenwerken bij de Ruimtelijk Economische Visie voor de Schipholregio - er van uit dat de toezeggingen die de minister heeft gedaan in het kader van bereikbaarheid ONL onverkort worden gehandhaafd. Als het gaat om de bescherming van omwonenden, concludeert het college dat de waarborgen daarvoor onvoldoende verzekerd zijn in de ontwerp-luchthavenbesluiten en de onderbouwing van de effecten in het Milieu-effectrapport. Het gaat dan onder meer over de meetbaarheid van het nieuwe systeem, de status van de monitoringspunten, de wijze van handhaving in het gebied buiten de 35 Ke en de wijze waarop de reductie van het aantal (ernstig) gehinderden wordt gehandhaafd.
Voor een zorgvuldig uitvoeringsproces pleit gemeente Haarlemmermeer tenslotte voor een uitvoeringsconvenant tussen rijk, provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam. De reactie van de gemeente wordt donderdag 14-02 besproken in de commissie REGL, aansluitend op de informatieavond van het ministerie over de Schipholwet in het raadhuis in Hoofddorp. De definitieve reactie wordt voor 22 februari ingediend bij het Centraal Inspreekpunt voor Verkeer en Waterstaat. Ook de betrokken partijen in ONL-verband (Ontwikkeling Nationale Luchthaven) zoals provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, de luchtvaartsector en rijksdepartementen ontvangen de zienswijze van de gemeente Haarlemmermeer.

Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de resultaten van het akoestisch onderzoek aan de woning Bennebroekerdijk 222.

Het college heeft kennis genomen van de notitie "Vrijkaartjes gewenst". De notitie heeft als doel de discussie over gratis openbaar vervoer te openen. De notitie gaat in op een aantal mogelijkheden en geeft een aantal indicaties van de daaruit voortvloeiende kosten. Tevens worden een aantal alternatieven aangereikt om het openbaar vervoer gebruik te vergroten. De raadscommissie Wonen en Verkeer ontvangt de notitie ter advisering aan het college.

Het college heeft ingestemd met het voorontwerp bestemmingsplan 'Verblijfsrecreatie en De Groene Liede' voor de terreinen "De Groene Liede", "Zonnehoek/ Zonneplaat" en "Klein België". Het college start de inspraakprocedure, het bestemmingsplan wordt ter inzage gelegd, er komt een inspraakavond met belanghebbenden en een artikel 10 overleg (buitengemeentelijk vooroverleg). Na de verwerking van de inspraak ontvangt het college het ontwerpbestemmingsplan. De raadscommissie REGL ontvangt het voorontwerp bestemmingsplan ter kennisname.

Welzijn, Onderwijs en Cultuur
Het college heeft besloten het renovatieplan voor het Oude Raadhuis en de verplaatsing van Theater het Oude Raadhuis naar de achtertuin te betrekken bij de afweging van nieuw beleid in het kader van de Voorjaarsnota 2002. In het bouwplan staan twee delen centraal: de verplaatsing van het theater naar de achtertuin en de realisatie van een restaurant, trouwzaal en een representatieve ontvangst- en vergaderruimte voor het gemeentebestuur in het Oude Raadhuis. De verplaatsing van het theater kost ¤ 3.150.000 (jaarlast ¤ 415.800); de renovatie van het Oude Raadhuis is begroot op ¤ 5.000.000 (jaarlast ¤ 660.000). Integrale afweging vindt plaats bij de voorjaarsnota 2002. De raadscommissie WOC ontvangt de nota ter advisering aan het college.

Het college heeft kennis genomen van het advies van de LAgroup, Leisure & Arts Consulting naar de haalbaarheid van een Centrum voor beeldende kunst waarin opgenomen een kunstuitleen en een depotruimte voor het gemeentelijke kunstbezit, de mogelijkheid voor het realiseren van ateliers en het toekomstperspectief van de historische musea. De Lagroup is tot het volgende advies gekomen: de realisatie van een gemeenschappelijke accommodatie (bezoekerscentrum) op een plek waar van nature veel bezoekers komen voor een aantal functies, zoals bijv. wisselende presentaties en binnen- en buitententoonstellingen, kunstuitleen, publieksruimte voor ontvangsten; de bouw van een depot voor de gezamenlijke historische organisaties en instellingen; uitbreiding van de formatie op het gebied van cultureel erfgoed (Museum de Cruquius en Historische Museum Haarlemmermeer). De geraamde kosten ad ¤ 8.940.000 (jaarlast ¤ 2.049.000) . worden betrokken bij de integrale afweging bij de voorjaarsnota 2002.

Het college heeft kennis genomen van het Project Dienstenbureau Schiphol en laat de directie van de luchthaven weten positief tegenover het Dienstenbureau te staan. Het project richt zich op dak- en thuisloze mensen die door financiële of sociale problemen een beroep doen op de dienstverlening van dit project. Het dienstenbureau is een goede eerste aanzet voor het verlenen van maatschappelijke hulp aan dak- en thuislozen op Schiphol en daardoor de overlast terug te dringen. Nabij het centrum van Schiphol wordt een fysiek werkplek ingericht, met een kantoorruimte, een spreekkamer en een wachtkamer. De taken zijn voornamelijk probleeminventarisatie en doorverwijzing. Voor de doorverwijzing naar opvangvoorzieningen wordt samenwerking gezocht met instellingen in Amsterdam en Haarlem. De openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur t/m 12.30 uur en van 13.30 uur t/m 18.00 uur. De bedoeling is dat het Dienstenbureau per april 2002 gaat starten. Het Leger des Heils is trekker van het projectplan.

Het college heeft besloten de panden Julianalaan 46 en 50 op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. In het kader van een actief monumentenbeleid worden cultuurhistorisch interessante panden voor de toekomst behouden en geïntegreerd in de ruimtelijke ontwikkelingen. De panden Julianalaan 46 en 50 worden beschermd wegens stijlkenmerken, de zeldzaamheid van de architectuur in Haarlemmermeer en de relatie met gelijkwaardige architectuur in de omgeving. De raadscommissie WOC ontvangt het besluit ter kennisname.

Facilitaire Dienst
Het college heeft ingestemd met de geformuleerde missie en doelstellingen van de Facilitaire Dienst en de daaruit voortvloeiende bedrijfsvoeringstrategie, waaronder het handhaven van gedwongen winkelnering. De volgende missie is geformuleerd: 'Bijdragen aan het zo optimaal mogelijk uit kunnen voeren van primaire taken door de gemeente tegen zo laag mogelijke kosten'. De uitvoering en regie van de dienst in eigen beheer van de gemeente met verplichte winkelnering en vergaand professionaliseren is de enige zinvolle optie, zo blijkt uit de SWOT analyse. De ambitie en het streven om een marktconforme organisatie te zijn blijft gehandhaafd, binnen gemeentelijke grenzen. De marktconformiteit heeft betrekking op prijs, kwaliteit en formatie. Om de missie, doelstellingen en strategie optimaal te kunnen realiseren is bestuurlijk zelfstandiger functioneren noodzakelijk. De raadscommissie ABM ontvangt de nota ter advisering aan het college.

Grondbedrijf
Het college heeft besloten percelen grond in Floriande 2 met een oppervlakte van 39.838 m² te verkopen aan Bouwfonds Woningbouw BV voor een grondprijs van ¤ 16.067.813,68. De percelen zijn bedoeld voor de bouw van 228 grondgebonden vrije sector koopwoningen.

Het college heeft besloten de volgende percelen grond in Floriande 3 te verkopen aan vof Haarlemmermeer West: een oppervlakte van 62.835 m² voor de bouw van 259 grondgebonden vrije sector koopwoningen voor de grondprijs van ¤ 15.834.430,70, een oppervlakte van 1923 m² voor de bouw van 32 sociale koopappartementen voor een grondprijs van ¤ 398.289,38en een oppervlakte van 841 m² voor de bouw van 14 vrije sector koopappartementen voor een grondprijs van ¤ 667.323,74.

Het college heeft besloten percelen grond in Getsewoud 10 met een oppervlakte van 8900 m² te verkopen aan Verwelius Projectontwikkeling BV voor een grondprijs van ¤ 2.751.974,37. De percelen zijn bedoeld voor de bouw van 71 koopwoningen.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen