Gemeente Leeuwarden

Nieuws uit het college van b. en w. van Leeuwarden

Het Bestuurscentrum Leeuwarden Op deze pagina vindt u een selectie van de genomen besluiten in het college van b.en w. Voor een totaaloverzicht van alle genomen besluiten kunt u hieronder het Raadsinformatiesysteem raadplegen.

Klik hier voor alle b.en w.-besluiten van 2002.

Instemming met Burgerinitiatief ¦ Jaarprogramma Integrale Veiligheid 2002 ¦ Leeuwarden vraagt extra geld voor bodemsanering ¦ Nieuwe uitrukoveralls voor brandweer ¦ Uitbreiding blauwe zone Troelstraweg/Spanjaardslaan ¦ Wijzigingen kruispunt Oostergoplein ¦ Meer geld voor onderhoud rampenplan ¦ Regiovisie maatschappelijke opvang vastgesteld ¦ Vergaderingen gemeenteraad en raadscommissies 2002

Instemming met Burgerinitiatief

Op grond van de verordening Burgerinitiatief Gemeente Leeuwarden hebben inwoners het recht om onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad te laten plaatsen. Zon voorstel moet dan wel worden ondersteund door 100 handtekeningen. Op 17 december jl. is voor het eerst een burgerinitiatief ingediend. Het betrof een verzoek tot aanvulling van diensten bij een begrafenis of crematie op gemeentelijke kosten. De gemeente heeft nl. een taak voor een begrafenis of crematie zorg te dragen indien er geen nabestaanden bekend zijn. Indien er geen persoonlijke wensen bekend zijn wordt op dit moment gekozen voor de meest goedkope wijze van begrafenis of crematie. Op initiatief van het Burgerinitiatief stelt het college van B & W aan de raad voor om voortaan rekening te houden met bekende religieuze en/of culturele gebruiken of persoonlijke wensen (begrafenis of crematie, advertentie, bloemen, afscheidstoespraak etc.).

Besluit: 12 februari 2002.

Jaarprogramma Integrale Veiligheid 2002

Het college van B & W heeft ingestemd met een terugblik op de resultaten van het integraal veiligheidsbeleid dat in de afgelopen collegeperiode is gerealiseerd. In het bestuursprogramma van 1998-2002 is een aantal beleidsuitgangspunten genoemd waaraan in de afgelopen bestuursperiode op integrale wijze is gewerkt. De beleidsuitgangspunten waren zeer diverse van opzet: van het opzetten van het coffeeshopbeleid tot het realiseren van een veilige en schone woonomgeving. Van het opzetten van preventiebeleid voor jeugdigen tot het invloed uitoefenen op de lokale politiezorg. Het college constateert dat aan alle punten integraal is gewerkt. Veiligheidsbeleid is inmiddels uitgegroeid tot facetbeleid. Bij elke vakdiscipline is veiligheidsbeleid aanwezig: bij Stadsontwikkeling (stedelijke Vernieuwing-de veilige wijk), Beheer Openbare Ruimte (verlichting in de wijk in relatie tot het verminderen van enge plekken en het tegengaan van verloedering van de wijk door de inzet van wijkserviceteams). Op gebied van Welzijn: vernieuwde opzet jongerenwerk en intensivering samenwerking met politie, preventieprojecten samen met scholen, BVO Cambuur, etc.

Terugkijkend staat het veiligheidsbeleid al goed in de steigers maar is nog lang niet klaar. Voorgesteld wordt als speerpunten voor de komende jaren te benoemen:

* Aanpak jeugdcriminaliteit (snel, vroegtijdig en consequent)
* Handhaving

* Aanpak van geweld in het publieke domein
* Aanpak overlast

* Realiseren veiligheidseffectrapportages
Besluit: 12 februari 2002.

Leeuwarden vraagt extra geld voor bodemsanering

De gemeente Leeuwarden vraagt het ministerie van VROM om extra financiele middelen voor bodemsanering in de periode 2002 t/m 2004. Leeuwarden heeft het meerjarenprogramma bodemsanering geactualiseerd en denkt voor de komende drie jaar een aanvulling van 1.155.000,- nodig te hebben van het Rijk. Het meeste geld is bedoeld voor projecten die voorheen in het provinciale bodemsaneringsprogramma zaten. Die projecten kennen veelal een milieuhygiënisch knelpunt en worden nu in principe naar de gemeente overgeheveld. In totaal wil Leeuwarden een negental nieuwe projecten aanpakken. De gemeente houdt daarbij, naast de rijksbijdrage, ook rekening met financiële inspanningen van andere betrokkenen. Het principe De vervuiler betaalt blijft overeind maar wordt aangevuld met De belanghebbende betaalt mee. Dat instrument van externe financiering één van de landelijk gehanteerd middelen om de bodemsanerings-operatie te versnellen. Het ministerie van VROM zal naar verwachting al in maart uitsluitsel geven over het verzoek. In 2000 is een groot deel van de bodemsaneringsoperatie de rechtstreekse verantwoordelijkheid geworden van grotere gemeenten. Leeuwarden heeft toen voor de programmaperiode 2000 t/m 2004 al 3.510.000,- ontvangen van het Rijk.

Besluit: 12 februari 2002

Nieuwe uitrukoveralls voor brandweer

De brandweer krijgt nieuwe uitrukoveralls. Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met het beschikbaar stellen van een krediet van 62.200 voor de aanschaf van de nieuwe bedrijfskleding.
Besluit: 12 februari 2002.

Uitbreiding blauwe zone Troelstraweg/Spanjaardslaan De blauwe zone (het gebied waar een parkeerschijfregime geldt) wordt uitgebreid met de Troelstraweg (gedeelte vanaf minirotonde Leeuwerikstraat tot Spanjaardslaan), de Spanjaardslaan tussen de Troelstraweg en de minirotonde Us Mem en de Spanjaardslaan tussen de oude begraafplaats t/m de Noorderbrug. De blauwe zone geldt van maandag t/m zaterdag van 08.00 tot 18.00 uur en op koopavonden tot 22.00 uur.

Besluit: 12 februari 2002.

Wijzigingen kruispunt Oostergoplein
Om de bereikbaarheid en doorstroming te verbeteren heeft het college van B & W ingestemd met verbeteringen van het kruispunt Oostergoplein. Het voorstel is het verlengen en verdubbelen van de linksaf-strook vanaf de Van Harinxmabrug richting Julianalaan tot een totale lengte van beide stroken van 190 meter en het verlengen van de bestaande busstrook, eveneens tot een totale lengte van 190 meter. Het verdubbelen van de linksafstrook heeft tevens gevolgen op de Julianalaan: om de extra capaciteit te benutten, zal ook de 'afrijcapaciteit' moeten worden vermeerderd. Om dit te realiseren zal het bestaande 'rits-vak' worden verlengd. Met de uitvoering van de werkzaamheden wordt na de bouwvak-vakantie begonnen, aansluitend aan de werkzaamheden aan het Drachtsterplein.

Besluit: 12 februari 2002.

Meer geld voor onderhoud rampenplan

Bijna een maand geleden heeft de raad het gemeentelijk rampenplan van Leeuwarden vastgesteld. Voor het onderhoud en nieuwe taken, die verband houden met het rampenplan heeft het gemeentebestuur extra financiele middelen beschikbaar gesteld. Het geld een bedrag van 63.529 wordt gebruikt voor de financiering van extra personeel om de achterstand in het beheer van de verschillende draaiboeken (deelplannen van het rampenplan) op korte termijn weg te werken.

Besluit: 5 februari 2002.

Regiovisie maatschappelijke opvang vastgesteld

De gemeente Leeuwarden is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang en de vrouwenopvang in Fryslân en krijgt daarvoor geld van het Rijk. Om daaraan invulling te geven heeft het college van burgemeester en wethouders de concept-regiovisie Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang vastgesteld waarin belangrijke voorstellen voor nieuw beleid worden gedaan. De concept-regiovisie is opgesteld door vertegenwoordigers van de gemeente Leeuwarden en de andere Friese gemeenten, de provincie en de instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang.

De belangrijkste voorstellen in de regiovisie zijn:
* Meer nadruk leggen op de preventie van dakloosheid en van huiselijk geweld. Daartoe zal vroegtijdige signalering via lokaal op te bouwen netwerken van woningbouwcorporaties, politie, eerstelijns gezondheids- en welzijnsinstellingen worden georganiseerd zodat tijdig ingegrepen kan worden om uitval, vlucht voor huiselijk geweld en dakloosheid te voorkomen.


* Een duidelijke taakverdeling tussen de centrumgemeente en de overige gemeenten in Friesland. Hierbij geldt als hoofdlijn dat de centrumgemeente verantwoordelijk is voor de residentiële opvangvoorzieningen, terwijl de overige gemeenten verantwoordelijk zijn voor de preventie en de nazorg.


* Verder is het streven om zich daartoe lenende opvangvoorzieningen te deconcentreren naar andere centrumplaatsen in de provincie.

Besluit: 5 februari 2002.

Vergaderingen gemeenteraad en raadscommissies 2002

Klik op onderstaand bestand voor de vergaderingen van de gemeenteraad en raadscommissies in 2002.

Vergaderingen gemeenteraad en raadsadviescommissies 2002