Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
15 februari 2002

KABINET STEMT IN MET TENUITVOERLEGGING VERDRAG VAN AARHUS

De ministerraad heeft op voorstel van minister Pronk van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met het wetsvoorstel ter uitvoering van het Verdrag van Aarhus. Het kabinet streeft naar ratificatie van het verdrag in september 2002, wanneer de Top van Johannesburg plaatsvindt over duurzame ontwikkeling.

Met de ratificatie van het verdrag zal de toegang van de burger tot milieu-informatie, waaronder bedrijfsfabricagegegevens, worden verbeterd. Ook zal de burger meer inspraak krijgen bij grote milieuprogramma's en -plannen, zoals het Nationaal Milieubeleidsplan. Goedkeuring van het verdrag heeft met name gevolgen voor de Wet milieubeheer en de Wet openbaarheid van bestuur.

Het verdrag kwam in 1998 in Aarhus (Denemarken) tijdens een ministeriële vergadering van de Europese Commissie van Europa (ECE) tot stand. Het verdrag is ondertekend door veertig landen, waaronder alle lidstaten van de Europese Unie en de Europese Unie zelf. Het verdrag is een uitwerking van Beginsel 10 van de Verklaring van Rio de Janeiro, waarin is vastgelegd dat elke burger het recht moet krijgen op milieu-informatie en dat de overheid ook zelf actief informatie beschikbaar moet stellen.

Inmiddels hebben zestien landen, waaronder Denemarken, Italië en een aantal landen uit Oost-Europa en Centraal-Azië, het verdrag geratificeerd. Daarmee is het verdrag op 31 oktober 2001 in werking getreden. Nederland is altijd een groot voorstander geweest van het verdrag en heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming ervan. Aanvankelijk is ervoor gekozen om de ratificatie te koppelen aan het Europese ratificatieproces. Ratificatie door de Europese Unie kan echter nog enige tijd duren. Omdat Nederland op korte termijn wil voldoen aan de reeds in internationaal verband aangegane verplichtingen, zal Europese ratificatie niet worden afgewacht.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 15.02.2002