Ministerie van Justitie

15.02.02

Persbericht Ministerraad

Verplicht DNA-onderzoek veroordeelden gewelds- of zedenmisdrijven

Er komt een verplicht DNA-onderzoek voor veroordeelden voor gewelds- of zedenmisdrijven. De DNA-profielen van deze veroordeelden worden opgenomen in de DNA-databank voor strafzaken. Dat staat in een wetsvoorstel waarmee de ministerraad op voorstel van minister Korthals van Justitie heeft ingestemd. Ook personen die op het moment dat dit wetsvoorstel van kracht wordt reeds zijn veroordeeld voor een gewelds- of zedenmisdrijf en die nog in hechtenis zitten, zullen zo'n DNA-test moeten ondergaan.

De wetswijziging vergroot de pakkans voor recidiverende plegers van gewelds- en zedenmisdrijven. Van de wetswijziging kan verder een preventieve werking uitgaan, omdat het veroordeelden die hun straf inmiddels hebben uitgezeten er mogelijk van weerhoudt opnieuw een misdrijf te begaan. Bovendien kan het testen van veroordeelden bijdragen aan de opheldering van eerder gepleegde misdrijven. Het DNA-onderzoek bij veroordeelden is verplicht bij specifiek aangewezen gewelds- en zedenmisdrijven waarop vier jaar gevangenisstraf of meer staat. De officier van justitie beveelt het DNA-onderzoek zo spoedig mogelijk na de veroordeling. De veroordeelde heeft het recht tegen dat bevel bezwaar aan te tekenen bij de rechter. Van de verplichte DNA-test zijn uitgesloten veroordeelden die geen straf opgelegd hebben gekregen of enkel een boete of een financiele maatregel. Ook vindt geen DNA-onderzoek plaats indien dit niet van betekenis zal kunnen zijn voor het voorkomen en opsporen van strafbare feiten van de veroordeelde. Dat laatste zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij een veroordeling van een arts die euthanasie heeft gepleegd, maar niet heeft voldaan aan alle vereisten van de meldingsprocedure. De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@minjus.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 15-02-2002