Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Betere hulp aan risicojongeren

Conferentie Riskant leven

15 februari 2002

Het is een zichtbaar verschijnsel: jongeren die niet meer naar school gaan, van huis weglopen, crimineel gedrag vertonen, verslaafd raken, op straat zwerven. De maatschappelijke uitval van jongeren en de overlast die zij bezorgen krijgt veel aandacht, niet alleen in de media maar ook van beleidsmakers, hulpverleners en wetenschappers. Welke hulp kunnen we aan deze jongeren bieden om te voorkomen dat zij uit de boot vallen? Op 15 april 2002 organiseert NIZW Jeugd in Ede de conferentie Riskant leven over veelbelovende programma's voor risicojongeren.

Hoe staat het met hulprogramma's voor risicojongeren in Nederland? Welke invalshoeken en visies liggen hieraan ten grondslag? Welke programma's zijn effectief en veelbelovend? Hoe kunnen we de hulp aan risicojongeren verbeteren? Er zijn verschillende visies op de hulp die nodig is voor risicojongeren. Een aantal hulpprogramma's gaat uit van het versterken van de sociale vaardigheden en/of de sociale binding van risicojongeren, vanuit het besef dat dit in het dagelijks leven van de jongere ontbreekt. Andere programma's -en die zijn in de minderheid- richten zich op normen- en waardenoverdracht. Wat zijn de argumenten achter deze visies? En in welke mate zijn deze programma's evidence-based of solide?

Programma
Cultuursocioloog Gabriël van den Brink (NIZW Jeugd), criminoloog Peter van der Laan (Universiteit Leiden), sociaal-pedagoog Micha de Winter (Universiteit Utrecht) en pedagoog Tom van Yperen (NIZW Jeugd) belichten elk vanuit hun eigen invalshoek het thema van de conferentie. Daarna volgen drie deelconferenties over:
- de Vertrek Training (VT), een hulpprogramma voor jongeren met risico op thuisloosheid;

- Youth at Risk (YAR), een intensief programma voor multi-probleemjongeren;

- de Glen Mills School, een programma voor `jeugdige sociaal delinquenten' op basis van een groepsbenadering. In de pauzes is er een informatiemarkt over de programma's die in de workshops en deelconferenties aan de orde komen. Tijdens de afsluiting vindt een informele discussie plaats.

Doelgroep
Deze conferentie is bedoeld voor medewerkers (staffunctionarissen, middle-management) van MFO's, Bureaus Jeugdzorg, JJI's, RIBW's en Maatschappelijke Opvang, beleidsmedewerkers van ministeries (VWS en Justitie), provinciale overheden en Lokaal Preventief Jeugdbeleid van gemeenten, docenten van SPH-opleidingen, wetenschappers, ontwikkelaars en onderzoekers.

Aanmelding en betaling
Deelname aan de conferentie Riskant leven bedraagt ¤ 125,- (inclusief conferentiemap, de publicaties Riskant leven. Over jongeren en sociale binding en Criteria voor veelbelovende en effectieve programma's voor risicojongeren). Deelnemers kunnen zich aanmelden bij NIZW Congresbureau, telefoon (030) 230 66 01, fax (030) 230 64 90, e-mail congres@nizw.nl.

Laatste update: 15 februari 2002