Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 02-006

02-006 15-02-2002

Twente trekt tussensprint in `breedband mobiel'

Vooruitlopend op de introductie van UMTS, `verbouwt' de Universiteit Twente haar campus tot experimenteer-omgeving voor snelle draadloze telecommunicatie. De UT ontwikkelt en onderzoekt de technologie hiervoor, en past de nieuwste snufjes ook toe in het onderwijs. Een start wordt nu gemaakt met volledige draadloze breedband toegang op de hele campus. UMTS-proeven volgen snel. De ministeries van EZ en OC&W ondersteunen de aanleg van dit `draadloze testbed' met een subsidie van zo'n twee miljoen euro. Deze tussensprint betekent tevens een vliegende start voor het project `M-port': grootschalige experimenten in de regio, samen met het bedrijfsleven.

Op elke plek toegang tot informatie, of dit nu online studiemateriaal is, een mp3-muziekfragment, een speelfilm of een bibliotheek op internet. En overal de mogelijkheid hebben om met anderen te communiceren per email, chat of video-telefoon. De plaats is straks geen beperking meer: thuis via de desktop-pc en een snel netwerk, in de collegezaal, de kantine of bij het zwembad via de laptop. In de trein via de mobiele telefoon of de `handheld'. Ook de onderliggende verbinding is straks niet meer interessant voor de gebruiker. Vergelijk het met telefoneren: daar is de beller immers ook niet geĂŻnteresseerd in de weg die het signaal aflegt: door de lucht, via koper of via glas.

Na eerste proeven met gratis WAP telefoons voor studenten, gaat de UT nu de mogelijkheden van `breedband mobiel' beproeven: de uitbreiding naar GPRS, UMTS en breedband wireless netwerken. Door een combinatie van experimentele apparatuur en technologie `van de plank', is al ervaring op te doen met de derde en vierde generatie apparatuur en toepassingen. Technisch onderzoek combineert de universiteit daarbij met nieuwe toepassingen in het onderwijs.

Tentamencijfer op mobieltje
Verschillende opleidingen introduceren de nieuwe mogelijkheden al in hun onderwijs of bijvoorbeeld in praktica. Zo hebben studenten van de nieuwe opleiding Industrieel Ontwerpen een laptop met draadloze internetverbinding, waardoor ze flexibel zijn in de keuze van hun werkplek. Hun moderne ontwerp-`gereedschapskist' is een laptop met wireless netwerkkaart. Ook bij andere technische opleidingen lopen experimenten, om in plaats van de klassieke laboratoriumjournaals gebruik te maken van een laptop. Tegelijk is ook de Internet-leer-omgeving Teletop, in gebruik bij alle UT-opleidingen, overal toegankelijk. Daarnaast lopen er kleine experimenten, zoals het ontvangen van onderwijs-informatie via sms: in de kroeg een sms-bericht krijgen dat het tentamencijfer nu eindelijk een negen is, of alweer een twee.

De proef staat open voor bedrijven. De nieuwe infrastructuur zal daarom niet alleen de hele campus omvatten, maar ook een deel van het aangrenzende Business and Science Park en een aantal plekken in de stad Enschede. In dit `draadloze testbed' werkt de UT samen met het Telematica Instituut, de Ontwikkelings- en Investeringsmaatschappij voor Overijssel (OOM NV) en verschillende bedrijven en instellingen. De nieuwe infrastructuur wordt gekoppeld aan de Nederlands-Duitse Internet Exchange (NDIX), vlakbij de UT-campus.

Noot voor de pers