Gemeente Alphen aan den Rijn


Opkomstbevorderende campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen

De gemeente Alphen aan den Rijn en de Stichting Samenwerkende Politieke Partijen (SSPP) voeren gezamenlijk een opkomstbevorderende campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart 2002. De campagne bestaat uit diverse oproepen om te gaan stemmen en een lijsttrekkersdebat. Op de avond van 6 maart wordt door de gemeente een uitslagenavond georganiseerd.

Woensdag 6 maart 2002 worden de gemeenteraadsverkiezingen weer gehouden. Om hierop de aandacht te vestigen, maar vooral om de inwoners op te roepen om toch vooral te gaan stemmen hebben de gemeente en de SSPP besloten gezamenlijk een opkomstbevorderende campagne op te zetten. De gemeente is verantwoordelijk voor de communicatieactiviteiten en de facilitaire ondersteuning en de SSPP voor de inhoudelijke kant van het lijsttrekkersdebat.

Waarom een opkomstbevorderende campagne?
Nog te vaak denken inwoners "ach, gemeentepolitiek, daar weet ik niets van af" of "ik ga niet stemmen, want ze doen toch wat ze zelf willen". Maar tegelijkertijd praat iedereen wel eens met familie of vrienden over zaken die in hun woonplaats spelen, zoals de stadshartontwikkelingen, de veiligheid op straat, het onderwijs, jongerenhuisvesting, groenbeleid enz. Juist bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft men de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen op de keuzes die de gemeenteraad uiteindelijk maakt. Dus is het belangrijk om niet alleen een mening te hebben, maar deze ook kenbaar te maken bij de politiek door te gaan stemmen. Niet gaan stemmen is een gemiste kans. Met iedereen is rekening gehouden, de openingstijden van de stembureaus zijn verruimd, deze zijn nu open van 07.30 tot 21.00 uur.

De opkomstbevorderende campagne bestaat uit de volgende onderdelen:
* Billboards Alphen Campagne: periode 18 februari - 6 maart
* Doek op voorzijde Stadskantoor: periode 15 februari 6 maart
* Posters:
zowel posters van de billboards als posters van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties(Ministerie BZK) worden opgehangen in openbare gebouwen en toegezonden aan belangenverenigingen, sportverenigingen, organisaties en instellingen met verzoek deze op te hangen in kantines, wachtruimtes of andere plekken waar publiek komt.
* Welkomstpakket aan nieuwe jonge kiezers: Dit pakket is afkomstig van het Ministerie BZK en bevat een algemene uitnodiging, stickers t.b.v. de agenda, een woordenlijst met toelichting op verkiezingstaal, een toelichting op de oproepkaart en een folder over de spelregels voor eerlijke verkiezingen. Hier komt dan nog bij een ansichtkaart met een afbeelding van een billboard en op de achterzijde een oproep van de burgemeester om te gaan stemmen en op die manier invloed uit te oefenen op de toekomst van Alphen aan den Rijn. Deze pakketten worden per post toegezonden.

* Ansichtkaart met oproep bij de oproepingskaarten: Bij de oproepingskaarten die uiterlijk 19 februari bij iedereen thuisbezorgd zijn, zit niet alleen een kandidatenlijst, maar ook een ansichtkaart met een afbeelding van een billboard en een oproep van de burgemeester om te gaan stemmen.
* Verkiezingspagina op gemeentelijke website: Via de startpagina van de gemeentelijke website (met afbeeldingen van de billboards) naar de verkiezingspagina met een oproep van de burgemeester om te gaan stemmen en wisselende informatie over de gemeenteraadsverkiezingen, zoals een overzicht van de deelnemende politieke partijen, de langere openingstijden van de stembureaus, wat moet je dan als je de oproepingskaart kwijt bent of niet kunt stemmen, aankondiging van het lijsttrekkersdebat en de uitslagenavond. Via deze pagina is het mogelijk door te klikken naar de websites van de politieke partijen.
* Themapagina in Witte Weekblad op 27 februari: Op woensdag 27 februari komt in het hart van het Witte Weekblad een themapagina over de gemeenteraadsverkiezingen met o.a. een oproep van de burgemeester, tips voor het laatste moment als je bijvoorbeeld de oproepingskaart kwijt bent, de langere openingstijden, aankondiging van het lijsttrekkersdebat en de uitslagenavond.

* Lijsttrekkersdebat op 2 maart:
Op zaterdag 2 maart wordt tussen 12.00 en 15.00 uur een lijsttrekkersdebat gehouden. Locatie: pleintje voor de Hema, aan de buitenzijde van de Aarhof. In blokjes van een kwartier zullen de lijsttrekkers, onder leiding van Monique Rijven in debat gaan met elkaar en met het publiek over onderwerpen als bereikbaarheid, wonen, werkgelegenheid, veiligheid, sport- en wijkvoorzieningen,
1e lijns gezondheidszorg, de ontwikkelingen in het stadshart, hoe betrek je de burger meer bij de politiek, enz. De mogelijkheid bestaat dat een aantal journalisten een bijdrage leveren aan de debatten. Deze blokjes zullen afgewisseld worden met muziek van "The Amazing Stroopwafels". Voor iedere bezoeker is er gratis koffie en gebak.

* Uitslagenavond op 6 maart:
Aan het eind van de campagne organiseert het gemeentebestuur een uitslagenavond op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Deze wordt gehouden in de Raadzaal in het Stadskantoor, 5e etage, vanaf 21.00 uur (zaal open 20.45 uur). De afdeling Burgerzaken verzorgt via een groot scherm de presentatie van tussentijdse cijfers. De voorlopige uitslag wordt verwacht rond 22.00 uur en de definitieve uitslag zal door burgemeester N.P.M. Schoof naar verwachting rond 23.00 uur bekend worden gemaakt. Onder het genot van een hapje en een drankje kan men hier, samen met gemeentebestuur, politici, media en andere bezoekers de einduitslag afwachten. Er staan 3 televisietoestellen om ook de uitslagen landelijk te kunnen volgen.

Gezamenlijk persbericht 10, 15 februari 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 15 februari 2002 laatste wijziging