Gemeente Bergen op Zoom


Minimabeleid Bergen op Zoom krijgt betere waardering

Het gaat de goede kant op met het minimabeleid in de gemeente Bergen op Zoom. De afgelopen jaren is door het huidige college hard gewerkt aan de evaluatie, aanpassing en verbetering van het minimabeleid. In 1999 bij het aantreden van dit college is daarover in het coalitieprogramma een afspraak gemaakt. Inmiddels blijkt ook uit de enquête die de FNV jaarlijks houdt onder de gemeenten in Nederland dat Bergen op Zoom goed scoort als het gaat om haar minimabeleid. Die verbetering is uiteraard niet zomaar uit de lucht komen vallen. In oktober 2001 is er afgesproken dat er voor nieuw beleid extra ruimte zou komen voor het minimabeleid. Daarbij ging het om een bedrag van 280.844,58. In de raad van december zijn er concrete voorstellen gedaan om het minimabeleid aan te passen en uit te bouwen met een regeling voor duurzame gebruiksgoederen en een regeling voor indirecte schoolkosten. Daarnaast is er een noodfonds ingesteld. Daarbij moet gedacht worden aan situaties waarbij afsluiting van energielevering dreigt, er onverwachte begrafeniskosten zijn of dat bijvoorbeeld dreigt dat de inboedel in beslag wordt genomen of verkocht zal worden. De uitvoering van het noodfonds is in praktisch beheer bij het Algemeen Maatschappelijk Werk.
Verder zal deze maand een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering aan de gemeenteraad worden voorgesteld. Daarbij staat het college voor ogen dat het aantal minima dat voor ziektekosten aanvullend verzekerd is vergroot zou moeten worden en dat men tegelijkertijd van een betere dekking is voorzien. Naast bovenstaande voorzieningen kent de gemeente Bergen op Zoom een Bijdrageregeling Minima. Het gaat dan om bijdragen die minima kunnen krijgen in de kosten voor sociaal-culturele activiteiten. Een ander belangrijk onderdeel van het minimabeleid is de kwijtschelding van belastingen en heffingen. Jaarlijks gaat het daarbij om een bedrag van 900.000,-.
Ook is in december door de gemeenteraad vastgesteld dat de zogenaamde administratieve drempel van 58,99 (f 130,-) komt te vervallen. Die drempel hield in dat een aanvraag pas kon worden behandeld als de door de klant gemaakte kosten dit bedrag te boven gingen. Dat is nu losgelaten.
Tenslotte heeft de gemeenteraad gesteld dat de communicatie en voorlichting over het minimabeleid sterk verbeterd moet worden om er op die manier voor te zorgen dat het niet-gebruik zal worden teruggedrongen. Minima moeten met andere woorden beter op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheden om vergoedingen te krijgen voor kosten die ze maken. Inmiddels is de gemeente druk bezig om hiervoor materiaal te ontwikkelen.

Uit de uitslag van de FNV-enquête blijkt al dat Bergen op Zoom op de lijst van gemeenten die het goed doen bij de uitvoering van het minimabeleid bovenin te vinden is. We worden zelfs op het onderdeel 'bereik van de kwijtschelding van belastingen' als een landelijk 'goed voorbeeld' genoemd. Wat het gemiddelde aan verstrekkingen per minimumhuishouden betreft, zitten we met een bedrag tussen 500- en 750,- in de landelijke subtop.
Vanzelfsprekend is het leuk om te horen dat Bergen op Zoom het op het gebied van de uitvoering van het minimabeleid het een stuk beter doet dan enige jaren geleden. Ook de komende jaren wil de gemeente er hard aan werken om de Bergse minima een financiële helpende hand te reiken om met een minimaal inkomen toch te blijven participeren in de maatschappelijke activiteiten.