Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aan de parlementaire, binnenlandse en wetenschappelijke redactie

Overheid verantwoordelijk voor wantoestanden apenproeven

Oud-medewerkers BPRC bevestigen in uitzending NOVA ergste vermoedens van Proefdiervrij

Den Haag, 15 februari 2002

De uitzending van NOVA vanavond bevestigt de vermoedens van Proefdiervrij dat het apenonderzoekscentrum BPRC te Rijswijk een economische afweging laat prevaleren boven een ethische afweging. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de proeven op de apen en lijkt vooral bedoelt om geld op te opleveren. Het BPRC verkeert al jaren in grote financiële problemen. Daardoor wordt het welzijn van de apen ondergeschikt gemaakt aan het binnenhalen van gelden via contractonderzoek. Proefdiervrij is al jaren bezig proeven op de apen in het BPRC te verbieden. Enkele maanden geleden heeft minister Hermans toegezegd in ieder geval de proeven op mensapen te willen stoppen, maar dat is nog steeds niet gerealiseerd. Mogelijk als gevolg van de aanhoudende proeven, de slechte huisvesting en de onnodige gevangenschap is chimpansee Coen enkele weken geleden gestorven. Had de minister eerder maatregelen genomen dan was de dood van Coen en de mishandeling van andere apen mogelijk voorkomen geweest. De controle op de dierproeven (of de testen eigenlijk wel nodig zijn) is niet goed gelopen, zo blijkt nu naar aanleiding van de uitspraken van BPRC-medewerkers. Proefdiervrij eist nu van minister Hermans niet alleen volledige openheid van zaken maar ook stoppen van alle dierproeven in het BPRC middels een goed afbouwprogramma.

Proefdiervrij wijs de overheid er al enkele jaren op dat de proeven op apen in het BPRC vaak onnodig zijn. Het is dan ook wrang dat dit nu eindelijk bevestigt wordt door oud-medewerkers. Aron de Vries, woordvoerder van Proefdiervrij: We maken ons zeer veel zorgen over al het apenonderzoek in Nederland maar vooral in het BPRC. Aangezien het BPRC een commercieel bedrijf is, kun je zeker vraagtekens zetten bij de ethische afweging die ze maken of de dierproeven echt noodzakelijk zijn. De uitzending van NOVA maakt duidelijk dat ze gaan voor het geld en niet voor het welzijn van de dieren.

Er zitten bij het BPRC, naast chimpansees, zo n 1500 andere apen. Nederland is het enige land in Europa waar nog proeven op mensapen plaatsvinden. Het nut van deze proeven wordt vaak betwijfeld.

Proefdieren? Verzin iets beters!

Nadere informatie voor de media:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Aron de Vries (06-537 617 20).