Gemeente Tiel


Geen bezwaar tegen opening restaurant en hotel gedeelte van de Valk

Hedenmiddag heeft de gemeente Tiel aan de directie van Hotel Tiel (van de Valk)verklaard geen bezwaar te hebben tegen het weer in gebruik nemen van het hotel. Het gedeelte onder het restaurant blijft in verband met nog te nemen brandveiligheidsmaatregelen voorlopig gesloten.

Het college van burgemeester en wethouders baseert zich hierbij op de schriftelijke adviezen van de brandweer, het ingeschakelde onafhankelijke bouwtechnische bureau ABT en de gemeentelijke afdeling Bouw & Woningtoezicht. Uit deze adviezen blijkt dat de veiligheid niet in het geding is. Op basis van deze adviezen neemt de gemeente Tiel haar eigen verantwoordelijkheid voor de veiligheid. Er is daarom geen bezwaar tegen een opening van het hotel door de directie. Natuurlijk heeft ook de directie van het hotel een eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van de veiligheid.

De voorwaarden voor het openstellen van het restaurant en het hotelgedeelte zijn ingevuld:

* er zijn schriftelijke adviezen uitgebracht waaruit blijkt dat de veiligheid niet in het geding is;

* er is een deugdelijke afzetting van het ingestorte gedeelte (parkeerdek). Dit is de plaats waar nog verder onderzoek plaatsvindt;

* Van der Valk heeft een door de brandweer getoetst vluchtplan.
De veiligheid van het hotel is weliswaar niet in het geding, maar het staat nog niet vast dat door hotel Tiel aan alle bouwvoorschriften is voldaan. De directie van Hotel Tiel ondertekende een verklaring dat zij binnen drie weken de gemeente Tiel aanvullende gegevens verstrekt omtrent onder meer de staalconstructies waarop het resterende parkeerdek is gelegen en die onder de vloeren van het restaurant. De ondertekende verklaringen zijn morgen vanaf 9.30 uur beschikbaar.

Persconferentie
Ook het onderzoek van de eerste bevindingen naar de oorzaak van de instorting van het parkeerdek is dan afgerond. De resultaten van dit onderzoek zullen morgen (15 februari) tijdens een persconferentie om 16.00 uur in het stadhuis bekend worden gemaakt.