Koninklijke bibliotheek

Middeleeuwse Verluchte Handschriften

Nieuw: Website op 15 februari 2002 uitgebreid met collectie Museum Meermanno-Westreenianum - Thematische rondleidingen - Bladeren op onderwerp

Op de website Middeleeuwse Verluchte Handschriften worden bijna 11.000 unieke afbeeldingen uit 400 middeleeuwse geĂŻllustreerde handschriften uit de Koninklijke Bibliotheek en Museum Meermanno-Westreenianum in Den Haag beschreven. De website biedt een gevarieerd aanbod van prachtige afbeeldingen, interessant voor iedereen die houdt van mooie plaatjes en voor specialisten.

Er kan op drie manieren gezocht worden:

* Thematische rondleidingen ('Hoogtepunten') geven een globale indruk van de rijkdom van het materiaal rond 15 gekozen thema's, zoals Fabeldieren, christelijke feestdagen, het scheppingsverhaal en heiligen.

* Bladeren op onderwerp met behulp van Iconclass ('Browse by subject') biedt de mogelijkheid om direct te zoeken naar afbeeldingen via gekozen onderwerpen, zoals Classical mythology > Roman legends > Story of Aeneas.

* Zoeken in de database ('Expert search') biedt specialisten de mogelijkheid gecombineerd te zoeken op plaatsnamen, namen van kunstenaars, periode, iconografische thema's en type, zoals bijvoorbeeld alle voorstellingen met Maria's in Delftse handschriften, vervaardigd tussen 1400 en 1500.

Bekijk Middeleeuwse Verluchte Handschriften

zie ook bespreking ...

Het Parool 17 oktober 2001

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland