---

Ministerie van Defensie



---

LCF overgedragen, hijsen vlag

Eerste LCF-fregat aan marine overgedragen

15-02-2002

Met het neerhalen van de vlag van de scheepswerf en het hijsen van de Nederlandse driekleur is vandaag (15 februari) het eerste luchtverdedigings- en commandofregat (LCF), de 'De Zeven Provinciën', door de Koninklijke Schelde Groep aan de Koninklijke Marine overgedragen. Het overnameprotocol werd ondertekend door de Directeur Materieel der Koninklijke Marine, schout-bij-nacht Van der Struis en de directeur van de Koninklijke Schelde Groep, de heer Berkvens. De Koninklijke Marine krijgt uiteindelijk vier LCF-fregatten.

De waterverplaatsing van 'De Zeven Provinciën' bedraagt ongeveer 6.000 ton bij een lengte van 144 meter, een breedte van 17 meter en een diepgang van 5 meter. Door vergaande automatisering bestaat de bemanning, ook wanneer er een aanvullende staf is ingescheept, uit maximaal 202 koppen. Ter vergelijking: een geleidewapenfregat van de Trompklasse telde - inclusief een ingescheepte staf - liefst 300 bemanningsleden. De schepen vervangen vier bestaande fregatten die in technisch opzicht verouderd zijn.

De 'De Zeven Provinciën' wordt op 19 april 2002 officieel door Hare Majesteit de Koningin in dienst gesteld. (Foto: Ellen Kurvers CAVDKM)

LCF overgedragen ondertekening