Provincie Drenthe

Subsidie bosbouwers belastingvrij Provincie positief over opstelling ministerie van Financiën

Assen, 15 februari 2002
Persberichtnummer 02-013



De provincie is positief gestemd over de opstelling van het ministerie van Financiën rond de vrijstelling van inkomstenbelasting voor boeren die nu bos willen aanleggen. Subsidies bij de omschakeling op bosbouw zijn vrij van inkomstenbelasting. Bij éénmalige uitkering kan deze subsidie oplopen tot 27.500 euro per ha. Daarnaast heeft het ministerie een goede overgangsregeling ingesteld voor boeren die bos geplant hebben. Dit alles onder de voorwaarde dat de Europese Commissie haar goedkeuring verleent.

De nieuwe bosbouwers werden tot hun verbazing geconfronteerd met belastingaanslagen, die grote financiële en sociale gevolgen hadden voor de boerenbedrijven. De provincie heeft zich hard gemaakt voor de agrariërs die bos geplant hebben en in de veronderstelling leefden dat subsidies voor de bosaanleg vrij zijn van inkomstenbelasting. Gedeputeerde Ali Edelenbosch: "Het kan toch niet zo zijn dat wij boeren stimuleren om bos aan te leggen en ze vervolgens in de kou laten staan. De provincie stimuleert de bosuitbreiding en dan moet je ook duidelijkheid geven over de fiscale gevolgen".

Samen met de Vereniging van Houttelers heeft de provincie het ministerie van Financiën en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij gevraagd om een goede regeling.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl