Gemeente Alkmaar


13 februari

College kiest voor overkapping wedstrijdbad de Hoornse Vaart

Als het aan het college van B&W ligt wordt sportcomplex de `Hoornse Vaart' grondig gerenoveerd. Het bijna 25 jaar oude complex voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en de behoefte aan meer overdekt zwemwater is groot. Met de keuze om het huidige 50-meter wedstrijdbad (olympische afmetingen) te overkappen speelt het college in op de behoefte van zwemverenigingen aan meer overdekt zwemwater op courantere tijden. Ook voor de recreanten biedt het overdekte bad, gezien het geringe aantal zomerse dagen, extra zwemmogelijkheden gedurende het jaar. Behalve de overkapping is ook een aantal onderhouds- en vervangingswerkzaamheden nodig. De verwachting is dat de overkapping budgettair neutraal gerealiseerd kan worden. Voor de overige werkzaamheden wordt aan de gemeenteraad een krediet gevraagd van ruim 141 ton euro. Deze laatste werkzaamheden gebeuren om arbo- en veiligheidsredenen in 2002.

Momenteel worden de subsidiemogelijkheden onderzocht voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het overdekte 50 meter bad. Met de panelen is mogelijk milieubewust energie te genereren. Overigens de samenloop van de renovatie en de nieuwbouw zal kostenbesparend zijn.

Optimaal gebruik beschikbare capaciteit
Het nu nog onoverdekte wedstrijdbad wordt gedurende circa 9 maanden niet gebruikt. Daarbij heeft de zwemwedstrijdsport zich de afgelopen jaren geheel verplaatst naar de overdekt zwemmen. Tegelijkertijd maakt de recreant alleen bij (zeer) mooi weer gebruik van het buitenbad. Met de grootschalige renovatie kan de beschikbare capaciteit van het sportcomplex beter benut worden. Wanneer alle werkzaamheden achter de rug zijn bestaat het overdekte deel van de `Hoornse Vaart' uit: 50 m. wedstrijdbad (27º C); 25 m. bad (30º C); golfslagbad (30º C); instructiebad (30º C) en een peuterbad. Onoverdekt blijven het recreatiebad, het tweede peuterbad en de speelweide. Door de constructie van de overkapping is het mogelijk om in de zomermaanden de `klappanelen' van het wedstrijdbad te openen. Hierdoor ontstaat de ervaring alsof buiten wordt gezwommen, terwijl het bad `gewoon' overdekt blijft.

Voordelen van de overkapping zijn verder:

* De zwemverenigingen kunnen op courante tijden bij de gewenste watertemperatuur trainen en wedstrijden houden.
* De zwemverenigingen kunnen over voldoende bassin-uren beschikken.
* Doordat de zwemverenigingen de huidige zwemzaal verlaten, kan de recreant altijd over het 25 m. bad beschikken.
* De recreant krijgt de gewenste watertemperatuur
* De capaciteit voor zwemlessen neemt toe, waardoor de wachtlijsten zullen afnemen.

* De functie van het 50 m. bad blijft tijdens de zomerperiode behouden.