Provincie Limburg

Uitzetten hamsters in voorbereiding

UITZETTEN HAMSTERS IN VOORBEREIDNG

Een akkerreservaat van ruim 40 ha nabij het Zuid-Limburgse Sibbe wordt in opdracht van de Provincie Limburg en het ministerie van LNV opnieuw leefgebied voor de Hamster nadat de soort hier in 1997 is uitgestorven.

Vereniging Das en Boom was aanvankelijk van mening dat het akkerreservaat bij Sibbe niet voldeed. Op voorstel van de Provincie Limburg is in nader overleg met het ministerie van LNV, de Vereniging Das en Boom, Stichting Limburgs Landschap, Natuurmonumenten, de Diergaarde Blijdorp en onderzoeksinstituut Alterra een door alle partijen geaccepteerd plan tot stand gekomen, waardoor de eerste uitzetting van de hamsters dit voorjaar door kan gaan.

In april 2002 zullen 50 hamsters het speciaal daarvoor aangekochte en ingerichte leefgebied gaan bewonen, dat wordt beheerd door Stichting Limburgs Landschap. In speciale uitzetkooien met voedsel worden 25 zwangere hamsters uitgezet. Begin juni gaan de kooien open en krijgen "de moeders met kinderen" de vrijheid zodat de hamsters nieuwe burchten kunnen gaan maken. Gelijktijdig worden dan ook mannetjes uitgezet die zullen bijdragen aan een tweede voortplanting in de zomer. Deze gefaseerde wijze van uitzetten biedt de hamsters de beste overlevingskansen; er is voor de dieren voldoende voedsel, dekking, rust en gelegenheid om het gebied te verkennen.

De Provincie Limburg en het ministerie van LNV stellen extra geld beschikbaar voor de maatregelen.
15-2-2002 17:44