Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
VVA. 2002/542
datum
15-02-2002

onderwerp
Tweede-Kamervragen
TRC 2002/1477

bijlagen

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van de heer Oplaat (VVD) inzake de invoer van vlees uit Argentinië.

datum
15-02-2002

kenmerk
VVA. 2002/542

bijlage

1
De Europese Commissie heeft inderdaad onlangs het besluit genomen de invoer in de EU toe te staan van rundvlees afkomstig uit een aantal Argentijnse regio's. Het dient daarbij te gaan om ontbeend vlees dat voldoende is gerijpt en aan de eis voldoet dat de zuurtegraad (pH) lager ligt dan 6,0. De Commissie is tot dit besluit gekomen op grond van de overweging dat zich in de betreffende regio's sinds geruime tijd geen geval van mond- en klauwzeer meer heeft voorgedaan en de vaccinatie langer dan 30 dagen geleden is beëindigd. Met dit besluit handelt de Commissie geheel volgens de regels die het Office International des Epizoöties (O.I.E.) heeft gesteld met betrekking tot de invoer van rundvlees uit gebieden waar vaccinatie tegen mond- en klauwzeer wordt toegepast.

2
Uitsluitend voor de driehoek rond Oene heeft de Europese Commissie Nederland, zoals bekend, de mogelijkheid geboden om de zogenoemde 'protective vaccination' tegen mond- en klauwzeer toe te passen. Bij keuze voor deze vaccinatie zouden gevaccineerde runderen niet behoeven te worden geruimd; gevaccineerde schapen, geiten en varkens zouden ook bij toepassing van protective vaccinatie alsnog moeten worden afgemaakt en vernietigd. Dat Nederland er uiteindelijk voor heeft gekozen niet van de mogelijkheid van 'protective vaccination' gebruik te maken, berust op het feit dat de Europese Commissie een en ander aan zodanig strikte voorwaarden had verbonden dat de normale bedrijfsvoering op de agrarische bedrijven in het betrokken gebied en het veel grotere omringende toezichtsgebied voor minimaal een jaar onmogelijk zou zijn geweest.
Het vlees van de gevaccineerde runderen - overigens aanzienlijk minder dan het in de vraag genoemde getal van 300.000, namelijk ruim 40.000 - had volgens dezelfde voorschriften als nu van toepassing voor Argentijns rundvlees op de Europese markt kunnen worden afgezet. Dat betekent dat het vlees onder meer had moeten worden ontbeend. Zoals bekend heb ik in de Tweede Kamer, bij meerdere gelegenheden, uiteengezet dat het uiterst onwaarschijnlijk moet worden geacht dat er voor de op de voorgeschreven wijze ontbeend vlees van melkkoeien uit een gebied waar tegen mond- en klauwzeer is gevaccineerd, enige markt zou hebben bestaan. In dit verband wijs ik erop dat het in het geval van het Argentijnse rundvlees om een zeer hoogwaardig en gewild product (zogenoemde 'Hilton beef') gaat.

3
In de lopende discussie over het non-vaccinatiebeleid vormt de afzet van producten van gevaccineerde dieren juist een punt van grote aandacht. Mijn inzet daarbij is dat die afzet niet aan beperkingen onderhevig zal zijn.

4
Mij is niet bekend dat het CBL een uitspraak heeft gedaan over het op de markt brengen van vlees van gevaccineerde runderen uit de driehoek rond Oene. Overigens is dat, zoals uit het antwoord op vraag 2 blijkt, ook niet aan de orde geweest; om geheel andere redenen dan de vraag of het vlees van gevaccineerde runderen zou kunnen worden afgezet, is het besluit genomen af te zien van de mogelijkheid gevaccineerde dieren in leven te laten.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

mr. L.J. Brinkhorst

datum

kenmerk

bijlage
Vragen

Vragen van het lid Oplaat (VVD) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over geënt rundvlees uit Argentinië.(Ingezonden 7 februari 2002)

1
Bent u bekend met het feit dat er vanaf 1 februari geënt Argentijns rundvlees mag worden geëxporteerd naar Europa? 1

2
Hoe verhoudt dit zich tot het feit dat er in Nederland 300.000 dieren geënt en geruimd zijn en dat vlees van deze dieren niet geëxporteerd mocht worden?

3
Bent u bereid om in de thans lopende discussie over non-vaccinatie binnen de Europese Unie, ook de discussie over export van vlees van gevaccineerde dieren te heroverwegen? Wat zal hierin uw inzet zijn?

4
Wat vindt u van de houding van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL), die ten tijde van de MKZ in Nederland geen gevaccineerd vlees op de markt wilde brengen maar nu geen bezwaren heeft tegen het op de markt brengen van gevaccineerd rundvlees uit Argentinië?

1 Uit: Oogst, februari jl.

up Reageren
Homepage

---