Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden presenteert succesvol reïntegratiebeleid

Donderdag 14 februari heeft de gemeente Leeuwarden in Zwolle haar succesvolle reïntegratiebeleid gepresenteerd. Op uitnodiging van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd de presentatie gegeven aan mensen die zich bij gemeenten en bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) bezighouden met de Sluitende Aanpak. Landelijk is er veel waardering voor de Leeuwarder aanpak.

In 2000 won Leeuwarden de Werksleutel, de Nationale Sluitende Aanpak Prijs, uit 70 inzendingen. In 2001 was er een eervolle vermelding: de jury beoordeelde de inzending als kwalitatief bijzonder goed. Het was een logisch vervolg op de inzending van 2000, waarmee Leeuwarden liet zien dat de Sluitende Aanpak steeds verder kan worden ontwikkeld.

Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wilde vervolgens Koningin Beatrix laten zien op welke wijze een succesvol reïntegratiebeleid voor langdurig werklozen kan worden gevoerd. Om die reden bracht de minister samen met koningin Beatrix op woensdag 3 oktober 2001 een werkbezoek aan Leeuwarden.

De gemeente Leeuwarden stelt zich ten doel om mensen die moeilijk bemiddelbaar zijn een geïntegreerde aanpak rond activering naar werk te bieden. In verschillende reïntegratietrajecten worden daarom aan verschillende groepen mensen trajecten op maat aangeboden. De aanpak is vernieuwend: Leeuwarden treedt op als regisseur en sluit zakelijke contracten af met reïntegratiebedrijven, die het beleid uitvoeren. De resultaten zijn zeer positief: het plaatsingspercentage is hoog, evenals de uitstroom uit de bijstand.

De Werksleutel is een prijsvraag die door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is uitgeschreven om de uitvoering van de zogeheten Sluitende Aanpak te stimuleren. De Sluitende Aanpak is erop gericht om werklozen door passende maatregelen weer aan het werk te helpen of sociaal te activeren.