Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bilthoven, 15 februari 2002

Reactie n.a.v. Big Brother Award 15-02-2002 (
http://www.bigbrotherawards.nl )

Het RIVM heeft een Big Brother Award ontvangen naar aanleiding van commotie in 2000 over de kaartjes met hielprikbloed van pasgeborenen. De Award heeft betrekking op de situatie in 2000 en op schending van de privacy van burgers terwijl het hier gaat om geanomiseerde kaartjes met hielprikbloed druppeltjes. Het RIVM is echter naar de "prijsuitreiking" gekomen om hiermee aan te geven dat het RIVM belang hecht aan transparantie en toetsbaarheid van het handelen van de organisatie. Tevens maakt het RIVM van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat de aanbevelingen van het registratiekamerrapport zijn opgevolgd niet alleen bij het RIVM maar ook bij de landelijke entadministraties.

Conclusies rapport Registratiekamer in Augustus 2000: 1. Het RIVM beschikt niet over een DNA-databank van pasgeborenen, DNA-bepalingen zijn in theorie wel mogelijk maar worden niet verricht, er is geen sprake van een gestructureerde gegevensverzameling, dus ook niet van een persoonsregistratie.

2. Ouders krijgen niet de mogelijkheid bezwaar te maken tegen opslag bij het RIVM, aanbevolen wordt om de voorlichting op dit punt te verbeteren.

3. De huidige wetgeving is niet toereikend voor het beheer van zulke verzamelingen, de minister van VWS wordt geadviseerd om te bezien of de Deense wetgeving op dit punt ook voor Nederland kan gelden via de in voorbereiding zijnde Wet Zeggenschap Lichaamsmateriaal.

4. Over de exacte bewaartermijn zijn geen expliciete afspraken geformuleerd, aanbevolen wordt aan de betrokken beroepsgroepen om dit beter te regelen.

5. De Registratiekamer is er niet zeker van of de huidige verzameling onder het medisch beroepsgeheim valt.

6. De Registratiekamer beveelt aan dat het toezicht via de IGZ strakker wordt geregeld.

In 2000 is het volgende aangepast:

* advertentie geplaatst in de landelijk dagbladen op 18 september 2000 om het publiek te informeren


* In de Landelijke Begeleidingscommissies PKU en CHT zijn in oktober 2000 de uitgangspunten voor de verzameling gepreciseerd .


* Een procedure "Hielprikkaarten van pasgeborenen, verzameling, beheer, verzoeken tot gebruik, vernietiging" is formeel vastgesteld door de LBC's in maart 2001 en is opgenomen in de 4e versie van het Draaiboek "Neonatale screening op AGS, CHT en PKU, uitgegeven door de IGZ, december 2001. Zie ook www.entadministraties.nl ( PDF Hielprikfolder )


* De bewaartermijn is vastgesteld op 5 jaar.

* De voorlichtingsfolder die is opgesteld door de Landelijke Vereniging van Entadministraties en die aan ouders wordt uitgereikt bij of voorafgaande aan de hielprik is aangepast met een paragraaf waarin melding wordt gemaakt van de mogelijkheid om bezwaar tegen bewaren te laten aantekenen op het hielpriksetje. Deze folder is vanaf 1 november 2000 in gebruik genomen.


* Dit alles is te vinden op de website van de entadministraties www.entadministraties.nl.

Noten voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u terecht bij de afdeling Communicatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Postbus 1 (Antonie van Leeuwenhoeklaan 9)
3720 BA Bilthoven
Telefoon 030-274 2560/4288
Fax 030-274 4471
E-mail: info@rivm.nl