Zorgverzekeraars Nederland


Zeist, 15 februari 2002

Vakorganisaties lopen weg van onderhandelingstafel

Al in het eerste en slechts nog verkennende overleg over de nieuwe CAO voor de Zorgverzekeraars zijn FNV Bondgenoten, De Unie en Dienstenbond CNV vandaag van tafel weggelopen. Van nieuw overleg wil men de komende tijd niet weten. Zorgverzekeraars Nederland is teleurgesteld in de opstelling van de vakorganisaties en acht de actie buiten proporties.

Inzet

Zorgverzekeraars Nederland is teleurgesteld in de opstelling van de vakorganisaties. De zorgverzekeraars dachten een goede start te maken met een inzet die vanuit het belang van de gehele branche verantwoord te noemen is. Onderhandelaar Ruud Sandbrink van Zorgverzekeraars Nederland: `De zorgverzekeraars streven ernaar de huidige CAO voor de Zorgverzekeraars voort te zetten. Deze CAO voldoet en inhoudelijke wijzigingen zijn voor de zorgverzekeraars de komende tijd onuitvoerbaar. Reorganisatie- en fusieperikelen en de implementatie van de huidige CAO, zoals de uitvoering van het Arboconvenant, verdienen op dit moment de hoogste prioriteit binnen onze organisaties'. Overigens zit een stijging van de lonen zeker in het vat. Deze zal echter gematigd zijn. Onderhandelaar Sandbrink: `Gegeven de grote druk vanuit de samenleving op de besteding van de middelen voor de gezondheidszorg geeft een hoge loonstijging geen pas'.

De vakorganisaties konden zich in de inzet van de zorgverzekeraars absoluut niet vinden. Zij willen de CAO aanpassen, op onderdelen zelfs zeer ingrijpend. En zij eisen een forse loonsverhoging.

Radiostilte

De vakorganisaties hebben aangegeven geen verder overleg te willen, maar eerst de leden te willen raadplegen. Zorgverzekeraars Nederland betreurt dit en acht het staken van overleg buiten proporties. De branchevereniging had gerekend op constructief overleg en op begrip voor de enorme druk die op dit moment op de zorgverzekeraars wordt uitgeoefend. De zorgverzekeraars wijzen er bovendien op dat de CAO voor de Zorgverzekeraars een raamcao is. De arbeidsvoorwaarden en de arbeidsomstandigheden dienen in overleg tussen de individuele zorgverzekeraars en de ondernemingsraad tot stand te komen.

Sandbrink: `Wat ons betreft gaan we zo snel mogelijk weer aan tafel, en brengen we zaken op gang waar de werknemers direct profijt van hebben, bijvoorbeeld de invoering van het cafetariamodel'.

l