Ingezonden persbericht


UNILEVER RESULTATEN VIERDE KWARTAAL EN JAAR 2001

(niet door de externe accountants gecontroleerd en voorlopig)

Versnelde groei van de leidende merken, sterke verbetering van de brutowinstmarge en uitstekende voortgang van de integratie van Bestfoods en van onze andere acquisities vormden de hoogtepunten van een succesvol jaar. Dit verstevigt ons vertrouwen dat we de doelstellingen van De Weg naar Groei volledig zullen behalen.

FINANCIEEL OVERZICHT

Constante wisselkoersen (gemiddeld over 2000) Actuele wisselkoersen

Vierde kwartaal              ¤ miljoen               Gehele jaar         Gehele jaar
2001                                                2001                   2001

13.399 (1)%Netto-omzet* 53.400 11% 52.206 9%
1.919 21%Totaal bedrijfswinst* - beia** 7.416 28% 7.269 25% 542 173%Winst/(verlies) vóór belastingen 3.698 35% 3.624 33% 228 123%Nettowinst/(-verlies) 1.858 66% 1.838 66%
1.006 41%Nettowinst - beia** 3.602 12% 3.543 10%

Per NV-aandeel (¤ 0,51) in euro
0,22 122%Winst per aandeel 1,84 69% 1,82 70%
1,01 43%Winst per aandeel - beia** 3,61 12% 3,55 11%

Per PLC-aandeel (1,4p) in eurocent 3,27 122%Winst per aandeel 27,57 69% 27,27 70% 15,16 43%Winst per aandeel - beia** 54,19 12% 53,29 11%


* Inclusief ons aandeel in joint ventures


** Vóór bijzondere posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa

HOOFDPUNTEN VAN HET JAAR


* De omzetgroei van onze leidende merken steeg tot 5,3% gedurende het jaar, een duidelijke verbetering; deze merken vertegenwoordigen nu 84% van onze activiteiten.


* De brutowinstmarge (beia) steeg sterk tot 13,9% in het gehele jaar, vergeleken met 12,0% in 2000.


* De besparingen uit herstructureringen en wereldwijde inkoop liggen goed op schema, mede profiterend van een efficiënter gebruik van mediabestedingen.


* De winst per aandeel (beia) groeide met 12,2%, in lijn met de doelstellingen van De Weg naar Groei.


* De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten nam met 11,0% toe tot ¤ 7,5 miljard met daarnaast nog eens ¤ 3,6 miljard uit verkochte activiteiten.


* Het voorgestelde slotdividend van ¤ 1,06 per gewoon aandeel NV en 9,89p per gewoon aandeel PLC betekent een verhoging van het totale dividend per aandeel van 9% voor NV en 11% voor PLC.


./.

TOELICHTING VOORZITTERS EN VOORUITBLIK

In het afgelopen jaar is de kracht van ons bedrijf bewezen en hebben we laten zien dat wij in staat zijn ingrijpende veranderingen tot stand te brengen. We hebben uitstekende vooruitgang geboekt met de integratie van Bestfoods, onze nieuwe divisiestructuur doorgevoerd en effectief ingespeeld op een verslechterd ondernemingsklimaat. Onze prestaties getuigen van de aantrekkingskracht van onze merken en vooral van de professionaliteit van onze mensen.

Een versnelling in de groei van onze leidende merken, een brutowinstmarge op recordhoogte, een sterke kasstroom en de verdergaande aanpassingen van onze portefeuille, al deze factoren geven ons vertrouwen in onze plannen en in ons vermogen om ze op tijd en volledig te realiseren.

Onze nieuwe structuur met de divisies Voedingsmiddelen en Huishoudelijke & Persoonlijke Verzorging heeft nu al geleid tot versnelde uitvoering van onze plannen en heeft ons vermogen versterkt tot meer en omvangrijkere innovaties, die de groei van onze merken stimuleren.

In Voedingsmiddelen hebben we het afgelopen jaar een duidelijke verbetering gezien van zowel groei als winstgevendheid, met een brede basis zowel qua productgroepen als geografisch. De meest opvallende prestaties werden geleverd door Europa en onze wereldwijde ijsactiviteiten. Er waren uitstekende bijdragen van Slim·Fast, Ben & Jerry's en Amora Maille en de integratie van Bestfoods verliep zeer voorspoedig; de synergievoordelen worden sneller dan gepland behaald.

In Huishoudelijke en Persoonlijke Verzorging hebben we opnieuw goede vooruitgang geboekt, met bijzonder sterke bijdragen van huidverzorging, haarverzorging en deodorants en een gedegen prestatie van wasmiddelen. Deze vooruitgang werd echter deels tenietgedaan door een daling in luxe parfums als gevolg van moeilijke marktomstandigheden.

In 2002 streven we ernaar de groei van onze leidende merken, nog versterkt door die van Bestfoods, vast te houden en een

'low double digit' stijging van de winst per aandeel te behalen, vóór bijzondere posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa.

N W A FitzGerald A Burgmans

Voorzitter, Unilever PLC Voorzitter, Unilever N.V.

14 februari 2002

FINANCIËLE RESULTATEN VIERDE KWARTAAL EN GEHELE JAAR (constante wisselkoersen)

De onderliggende omzet steeg met 4% in het kwartaal en eveneens met 4% in het gehele jaar. De invloed van de verkochte activiteiten leidde ertoe dat de omzet in het kwartaal 1% lager was dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. De omzet voor het jaar, inclusief het effect van acquisities en afstotingen, is met 11% gestegen.

De bedrijfswinst, vóór bijzondere posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa (beia), steeg met 21% in het kwartaal en met 28% in het gehele jaar. De brutowinstmarge (beia) bedroeg 14,3% in het kwartaal, een toename van 250 basispunten ten opzichte van vorig jaar, en steeg met 190 basispunten tot 13,9% in het gehele jaar.

De afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa bedroeg ¤ 368 miljoen in het kwartaal en ¤ 1.436 miljoen voor het gehele jaar, inclusief ¤
1.186 miljoen voor Bestfoods.


De nettorentekosten waren ¤ 1.058 miljoen hoger dan vorig jaar, als gevolg van de toename van leningen voor de financiering van acquisities. In het kwartaal bedroegen de nettorentekosten ¤ 395 miljoen, een daling ten opzichte van de ¤ 449 miljoen in dezelfde periode vorig jaar, omdat we profiteerden van de blijvend sterke kasstroom uit bedrijfsactiviteiten, de opbrengsten van verkochte activiteiten en lagere rentetarieven.

De bijzondere posten bedroegen voor het gehele jaar ¤ 620 miljoen, inclusief uitgaven voor herstructurering van ¤ 1.564 miljoen en winst op verkochte activiteiten van ¤ 944 miljoen. Het laatstgenoemde bedrag bestaat voor ¤ 828 miljoen uit winst op de verkoop van merken teneinde goedkeuring van de mededingingsautoriteiten te verkrijgen voor de acquisitie van Bestfoods. De hiermee samenhangende kosten in de bedrijfswinst (beia) waren ¤ 393 miljoen over het gehele jaar, waarvan ¤ 127 miljoen ten laste van het vierde kwartaal.

Het effectieve belastingpercentage voor het gehele jaar bedraagt 43%, als gevolg van de niet-aftrekbaarheid van de goodwill-afschrijving van Bestfoods en een belastingpercentage van 39% op de netto-bijzondere-posten. Het onderliggende belastingpercentage voor gewone bedrijfsactiviteiten bedraagt 33%.

De nettowinst voor het gehele jaar is met 66% gestegen tot ¤ 1.858 miljoen. Vóór bijzondere posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa steeg de nettowinst met ¤ 374 miljoen, oftewel 12%.

De winst per aandeel (beia) steeg met 43% in het kwartaal en met 12% in het gehele jaar. De winst per aandeel ná bijzondere posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa steeg met 69% in het gehele jaar.

Uitgedrukt in actuele wisselkoersen, steeg de winst per aandeel (beia) met 11% in het gehele jaar. De winst per aandeel ná bijzondere posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa steeg met 70%.

GEHELE JAAR PER REGIO (tegen constante wisselkoersen)

De volgende toelichting per regio is gebaseerd op de bedrijfswinst (beia).

EUROPA: Sterke prestaties in alle segmenten met goede groei van zowel verkopen als
winstgevendheid.

De totale verkopen gedurende het jaar namen met 6% toe, met een onderliggende omzetgroei van 4%. De groei was breed gespreid en Centraal- en Oost-Europa leverden een sterke bijdrage.

In West-Europa zorgden het succes van pro·activ, Culinesse en Bertolli in 'spreads & cooking products', ons assortiment 4 Salti in Padella, hoogwaardige en gemakkelijk te bereiden diepvriesmaaltijden, alsmede de uitbreiding van Slim·Fast voor een stijging van het groeipercentage in Voedingsmiddelen. Cornetto en Carte d'Or groeiden beide sterk door innovaties. In het culinaire segment bleef Amora Maille goed presteren en beginnen we de gunstige effecten van de kracht van Knorr te zien.

In persoonlijke verzorging handhaafden de belangrijkste merken hun gedegen groeiniveau, aangevoerd door assortimentsuitbreidingen van Dove en Signal en door Rexona. Dove shampoo werd aan het eind van het jaar in acht landen geïntroduceerd en de eerste reacties zijn zeer positief. De groei van textielwasmiddelen kreeg een impuls door het succes van Vaporesse, een verstuiver voor het strijken, en door onze krachtige reactie op de verhevigde concurrentie binnen textielreiniging. De merken Domestos en Cif blijven goed groeien door het succes van gebruiksvriendelijke reinigingsdoekjes en de introductie van Domestos Biactif en mousse.

In Centraal- en Oost-Europa hebben we sterke groei gezien, voornamelijk door losse thee in Rusland, de introductie van soepen en Delmy mayonaise en vooruitgang in alle categorieën binnen Huishoudelijke en Persoonlijke Verzorging.

De brutowinstmarge van 14,7% in Europa is 200 basispunten hoger dan vorig jaar, als gevolg van de effecten van herstructurering, besparingen op inkoop en marketingondersteuning alsmede wijzigingen in de portefeuille.

NOORD-AMERIKA: Omvangrijke portefeuille-aanpassing heeft de groei- en winstvooruitzichten verbeterd in een overgangsjaar waarin we onze acquisities integreren.

De verkopen namen toe met 16% met een onderliggende groei van 2%.

In Huishoudelijke en Persoonlijke Verzorging kenden onze bedrijven met producten voor de massamarkt een onderliggende omzetgroei van 2,5%, overwegend in de eerste helft van het jaar als gevolg van de fasering van innovaties. Er waren goede prestaties van onze merken in huidverzorging, haarverzorging en deodorants, met name Dove en Suave.

In luxe parfums zagen we een daling in de omzet. Dit is een weerspiegeling van de verkoop van Elizabeth Arden en van de teruggang bij warenhuizen en in de reisbranche, volgend op de tragische gebeurtenissen op 11 september jl. De afname van de onderliggende omzet drukte het algehele groeipercentage in Noord-Amerika met bijna één procentpunt.

Onze voedingsmiddelenactiviteiten boekten een onderliggende omzetgroei van iets meer dan 3% voor het gehele jaar.

De integratie van Ben & Jerry's verliep voorspoedig en de omzet steeg met 8% in het gehele jaar. Samen met sterke verkopen van Breyers impulsijs en multiverpakkingen leidde dit tot consolidatie van ons marktleiderschap. Slim·Fast bleef groeien en is nu dicht bij een omzetniveau van ¤ 1 miljard. De categorie spreads groeide door de introductie van varianten met calcium van de merken Shedd's en I Can't Believe It's Not Butter! In het culinaire segment bleven de verkoopprestaties gelijk, beïnvloed door acties van de concurrentie en onze focus op de integratie. In theedranken daalde de omzet door onze aandacht voor margeverbetering en merkenconcentratie.

De brutowinstmarge is met 140 basispunten gestegen, als gevolg van de effecten van wijzigingen in de portefeuille, herstructurering, wereldwijde inkoop en besparingen op marketingondersteuning.

AFRIKA,

MIDDEN-OOSTEN EN

TURKIJE:

Aanhoudende veerkracht onder moeilijke economische omstandigheden.

De verkopen stegen met 10%, met een onderliggende groei van 7%. Prijsstijgingen hadden een hoge prioriteit om marges te beschermen in landen met devaluatie, voornamelijk Zuid-Afrika en Turkije. Er was groei binnen ons hele merkenassortiment, waarbij Zuid-Afrika, Nigeria en Ghana de sterkste bijdragen leverden. Er waren goede prestaties van Dove, van Omo dat met een verbeterde formule opnieuw werd geïntroduceerd en van Close-up in West-Afrika waar we onze positie in mondverzorging verder hebben versterkt.

De brutowinstmarge van 11,0% is 100 basispunten hoger dan vorig jaar, als gevolg van slagvaardig beleid onder ongunstige economische omstandigheden.

AZIË EN PACIFIC: Sterke vooruitgang in winstgevendheid en voortdurend goede groei.

De totale verkopen en de onderliggende omzet namen toe met 6%.

In Zuidoost-Azië en Japan was de omzetgroei meer dan 10%. Opvallend was een sterke prestatie in Japan, door de succesvolle introductie van Dove shampoo, in Lipton kant-en-klare theedranken door de samenwerking met Suntory, en in onze huidverzorgingsactiviteiten door Pond's en Dove. In Zuidoost-Azië kregen onze merken in persoonlijke verzorging in alle landen een impuls, aangevoerd door nieuwe varianten van Sunsilk, verhoogde marktpenetratie van Rexona en uitstekende prestaties in Indonesië van Citra en het opnieuw geïntroduceerde Pepsodent.

In India leidde de concentratie van merken tot hogere groei en winstgevendheid. Er waren met name sterke prestaties van Sunsilk en Clinic in haarverzorging, Rin en Wheel in wasmiddelen, en de assortimentsuitbreiding van Fair and Lovely in huidverzorging. In Voedingsmiddelen bleven de verkopen gelijk door het op agressieve wijze verbeteren van de winstgevendheid en het elimineren van onder de maat presterende merken.

In China heeft de sterke groei van onze ijsactiviteiten en Foodservice de teruggang in de detailhandel deels gecompenseerd. In deze sector heeft de sterke groei van het supermarktkanaal ertoe geleid dat we ons verkoop- en distributieapparaat hebben omgevormd. Gedurende het jaar hebben we aanmerkelijke vooruitgang richting winstgevendheid gemaakt.

De brutowinstmarge in het gehele jaar is met 230 basispunten gestegen, als gevolg van de effecten van wereldwijde inkoop, verbeterde winstgevendheid in Voedingsmiddelen en een sterkere mix door de groei in persoonlijke verzorging.

LATIJNS-AMERIKA: Bemoedigende prestaties onder problematische omstandigheden.

De totale verkopen namen met 27% toe, met een onderliggende omzetgroei van 5%.

Kenmerkend voor het jaar was onze vastbeslotenheid tot het nemen van prijsmaatregelen om kosten gerelateerd aan de devaluatie terug te verdienen en op die manier onze margestructuur te beschermen.

Mexico bleef het hele jaar door sterk groeien. De belangrijkste aanjagers van de groei waren Sedal, dat in het eerste jaar na de introductie een aandeel van 8% in de haarverzorgingsmarkt heeft bereikt, verdergaande vooruitgang in spreads, deodorants en huidverzorging alsmede de succesvolle uitbreiding van de Holanda ijsactiviteiten.

In Argentinië krompen de markten, doordat het inkomen van consumenten afnam; onze marktaandelen blijven echter sterk. In Brazilië werden de volumes beïnvloed door de sterke prijsstijgingen die nodig waren om de marges te herstellen, maar de onderliggende verkopen gingen goed vooruit met forse innovaties in het merk Rexona.

De brutowinstmarge in het gehele jaar van 13,0% is 220 basispunten hoger dan vorig jaar, als gevolg van effecten van de wijzigingen in de portefeuille, wereldwijde inkoop, herstructurering en van de verbeterde winstgevendheid van ijs.

SLOTDIVIDEND

De raden van bestuur hebben besloten aan de op 8 mei 2002 te houden algemene vergaderingen van aandeelhouders een slotdividend voor te stellen van ¤ 1,06 per gewoon aandeel Unilever N.V. van ¤ 0,51, een stijging van 12% ten opzichte van vorig jaar en een slotdividend van 9,89 pence per gewoon aandeel Unilever PLC van 1,4 pence, een stijging van 14%. Het totale dividend komt hierdoor op ¤ 1,56 per gewoon aandeel van ¤ 0,51, een stijging van 9% ten opzichte van vorig jaar en op 14,54 pence per gewoon aandeel van
1,4 pence, een stijging van 11%.










KASSTROOM

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten voor het jaar 2001 bedroeg ¤ 7,5 miljard ten opzichte van ¤ 6,7 miljard in 2000. Dit is het resultaat van een sterke onderliggende kasgeneratie door de groei van de omzet en de brutowinstmarge, waartegenover toegenomen uitgaven voor herstructurering staan.

De verkopen van geacquireerde bedrijven bestemd voor afstoting en de verkoop van merken teneinde goedkeuring van de mededingingsautoriteiten te verkrijgen voor de acquisitie van Bestfoods, leverden de grootste bijdragen aan de opbrengst uit verkopen van ¤ 3,6 miljard.

De nettorentekosten waren hoger door de financiering van acquisities in
2000.


BALANS

De nettoschuld is afgenomen tot ¤ 23,2 miljard ten opzichte van ¤ 26,5 miljard eind 2000.

Het eigen vermogen daalde met ¤ 1,0 miljard tot ¤ 7,2 miljard. Tegenover de nettowinst van ¤ 1,8 miljard en de teruggeboekte goodwill van verkochte activiteiten van ¤ 0,3 miljard stond het dividend van ¤ 1,6 miljard, ¤ 0,4 miljard voor inkopen van eigen aandelen ter dekking van aandelenoptieverplichtingen en een valutaherrekeningseffect van ¤ 1,1 miljard. In dit valutaherrekeningseffect zit een correctie van ¤ (474) miljoen als gevolg van de devaluatie van de Argentijnse peso.

RAPPORTAGE IN EURO'S

Informatie in ponden sterling en US dollars is beschikbaar (in het Engels) als aanvulling op deze rapportage in

euro's.

WAARSCHUWING: Deze aankondiging kan toekomstgerichte uitspraken bevatten (zoals bedoeld in de 'Private Securities Litigation Reform Act 1995' in de Verenigde Staten). Dergelijke toekomstgerichte uitspraken zijn gebaseerd op de actuele verwachtingen met betrekking tot belangrijke risicofactoren. Wij wijzen er met nadruk op dat de werkelijke resultaten wezenlijk kunnen afwijken van de resultaten die blijkens de toekomstgerichte uitspraken, opgenomen in deze aankondiging, verwacht worden. Oorzaken die er mogelijk toe zouden kunnen leiden dat de toekomstgerichte uitspraken wezenlijk van de werkelijke resultaten afwijken zijn, onder andere, de algehele economische, politieke, sociale en marktomstandigheden, de vraag naar onze goederen en diensten, concurrentie, wijzigingen in rentetarieven en valutakoersen, de invloed van en onzekerheden verbonden aan toekomstige acquisities en verkopen van groepsmaatschappijen en wijzigingen in belastingwetten en andere wetgeving en regulering in de omgevingen waarin wij actief zijn.

Wij nemen niet de plicht op ons om welke toekomstgerichte uitspraken dan ook die zijn opgenomen in deze aankondiging aan te passen aan de werkelijke resultaten, wijzigingen in aannames of in andere factoren die de toekomstgerichte uitspraken zouden kunnen beïnvloeden.

GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING - CONSTANTE WISSELKOERSEN

(niet door de externe accountants gecontroleerd)

In de onderstaande winst- en verliesrekening zijn de resultaten in beide jaren herleid tegen constante wisselkoersen, zijnde de gemiddelde koersen over 2000. Deze wijze van rapporteren vergemakkelijkt het maken van vergelijkingen, omdat de invloed van wisselkoersschommelingen is geëlimineerd.

Vierde kwartaal      ¤ miljoen - constante                     Gehele jaar
wisselkoersen 

2001 2000Stijging/ 2001 2000 Stijging/ (Daling) (Daling)


13.399 13.475 (1)% TOTAAL NETTO-OMZET 53.400 48.007 11 %



(193) (203) Min: aandeel netto-omzet van (717) (473) joint ventures

13.206 13.272 - % NETTO-OMZET VAN DE GROEP 52.683 47.534 11 %




900 (317) 384 % BEDRIJFSWINST/(-VERLIES) VAN DE 5.275 3.302 60 %

GROEP

1.876 1.554 21 % Bedrijfswinst van de groep - 7.292 5.719 28 % beia*
(619) (1.523) Bijzondere posten (620) (1.991) (357) (348) Afschrijving van goodwill en (1.397) (426) immateriële vaste activa


32 23 Plus: aandeel bedrijfswinst van 85 57 joint ventures


932 (294) 418 % TOTAAL BEDRIJFSWINST/(-VERLIES) 5.360 3.359 60 %




1.919 1.586 21 % Totaal bedrijfswinst - beia* 7.416 5.785 28 %

(619) (1.523) Bijzondere posten (620) (1.991)

(368) (357) Afschrijving van goodwill en (1.436) (435) immateriële vaste activa


5 (4) Andere inkomsten uit financiële 12 (4) vaste activa

(395) (449) Nettorentekosten (1.674) (616)


542 (747) 173 % WINST/(VERLIES) VÓÓR BELASTINGEN 3.698 2.739 35 %



(256) (170) Belastingen (1.591) (1.406)


286 (917) 131 % WINST/(VERLIES) NA BELASTINGEN 2.107 1.333 58 %



(58) (63) Aandeel van derden in de winst (249) (215)


228 (980) 123 % NETTOWINST/(-VERLIES) TEGEN 1.858 1.118 66 %

CONSTANTE WISSELKOERSEN 2000


1.006 712 41 % Nettowinst - vóór bijzondere 3.602 3.228 12 % posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa (constante koersen)


* vóór bijzondere posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa

GECONSOLIDEERDE WINST- EN VERLIESREKENING - ACTUELE WISSELKOERSEN

(niet door de externe accountants gecontroleerd)

In de onderstaande winst- en verliesrekening zijn de resultaten in beide jaren opgenomen tegen actuele wisselkoersen, oftewel de resultaten zijn omgerekend tegen de koersen geldend in ieder jaar. Nadere informatie wordt gegeven op pagina 13. De getoonde resultaten zijn derhalve beïnvloed door wisselkoersschommelingen tussen de beide jaren.

Vierde kwartaal ¤ miljoen - actuele wisselkoersen Gehele jaar


2001 2000Stijging/ 2001 2000 Stijging/ (Daling) (Daling)


13.048 13.834 (6)% TOTAAL NETTO-OMZET 52.206 48.066 9 %



(182) (216) Min: aandeel netto-omzet van (692) (484) joint ventures

12.866 13.618 (6)% NETTO-OMZET VAN DE GROEP 51.514 47.582 8 %




879 (296) 398 % BEDRIJFSWINST/(-VERLIES) VAN DE 5.174 3.302 57 %

GROEP

1.841 1.590 16 % Bedrijfswinst van de groep - 7.149 5.729 25 % beia*
(609) (1.528) Bijzondere posten (588) (1.992) (353) (358) Afschrijving van goodwill en (1.387) (435) immateriële vaste activa


32 24 Plus: aandeel bedrijfswinst van 84 57 joint ventures


911 (272) 435 % TOTAAL BEDRIJFSWINST/(-VERLIES) 5.258 3.359 57 %




1.882 1.627 16 % Totaal bedrijfswinst - beia* 7.269 5.794 25 %

(609) (1.528) Bijzondere posten (588) (1.992)

(362) (371) Afschrijving van goodwill en (1.423) (443) immateriële vaste activa


5 (5) Andere inkomsten uit financiële 12 (4) vaste activa

(389) (469) Nettorentekosten (1.646) (632)


527 (746) 171 % WINST/(VERLIES) VÓÓR BELASTINGEN 3.624 2.723 33 %



(241) (174) Belastingen (1.547) (1.403)


286 (920) 131 % WINST/(VERLIES) NA BELASTINGEN 2.077 1.320 57 %



(56) (64) Aandeel van derden in de winst (239) (215)


230 (984) 123 % NETTOWINST/(-VERLIES) TEGEN 1.838 1.105 66 %

WISSELKOERSEN GELDEND IN ELKE

PERIODE


996 716 39 % Nettowinst - vóór bijzondere 3.543 3.223 10 % posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa

SAMENGEVOEGDE WINST PER AANDEEL

0,22 (1,01) 122 % - per gewoon aandeel van ¤ 0,51 1,82 1,07 70 % (euro)
0,22 (0,98) 122 % - per gewoon aandeel van ¤ 0,51 - 1,77 1,05 69 % diluted (euro)

3,30 (15,10) 122 % - per gewoon aandeel van 1,4p 27,27 16,08 70 % (eurocent)

3,22 (14,72) 122 % - per gewoon aandeel van 1,4p - 26,54 15,69 69 % diluted (eurocent)

Preferent dividend (51) (44) Dividend op gewoon kapitaal (1.530) (1.414) In het bedrijf te behouden 257 (353) resultaat


* vóór bijzondere posten en afschrijving van goodwill en immateriële vaste activa

OVERZICHT VAN ALLE VERWERKTE RESULTATEN

(niet door de externe accountants gecontroleerd)

¤ miljoen Gehele jaar


2001 2000



Nettowinst 1.838 1.105

Valutaherrekeningseffecten* (1.058) (237)

Totaal verwerkte resultaten sinds de 780 868 voorgaande jaarrekening

Mutaties in het eigen vermogen (niet door de externe accountants gecontroleerd)

¤ miljoen Gehele jaar


2001 2000



Eigen vermogen per 1 januari 8.169 7.761

Nettowinst 1.838 1.105

Dividenden (1.581) (1.458)

Mutaties in goodwill 274 1.193

Valutaherrekeningseffecten* (1.069) (248)

Mutatie in boekwaarde van (certificaten van) (184) aandelen in verband met aandelenopties
(436)

Eigen vermogen per 31 december 7.195 8.169

VERKORTE BALANS (niet door de externe accountants gecontroleerd)

¤ miljoen Per 31 december


2001 2000



Goodwill, immateriële activa en verworven
bedrijven gehouden ter verkoop 25.097 28.133

Vaste activa

10.124 10.996



Voorraden

5.343 5.421



Vorderingen

10.094 9.817



Liquide middelen en effecten

2.301 3.273



Handels- en overige crediteuren
(12.738) (12.708)

40.221 44.932

Leningen
25.500 29.741

Voorzieningen
6.862 6.404

Minderheidsbelangen
664 618

Eigen vermogen
7.195 8.169

40.221 44.932


* Inclusief een valutaherrekeningsverlies van ¤ (474) miljoen als gevolg van de devaluatie van de Argentijnse peso.

KASSTROOMOVERZICHT

(niet door de externe accountants gecontroleerd)

¤ miljoen Gehele jaar

2001 2000

Kasstroom uit bedrijfsactiviteiten* 7.497 6.738

Dividenden van joint ventures 82 38

Inkomsten uit financiële activa en uitgaven voor (1.887) (798) vermogensverschaffing

Betaalde belastingen (2.205) (1.734)

Investeringen in materiële en financiële vaste (1.358) (1.061) activa

Verwervingen en verkopen van groepsmaatschappijen 3.477 (27.373)

Dividenden betaald op gewoon aandelenkapitaal (1.420) (1.365)

KASSTROOM VÓÓR MUTATIE IN EFFECTEN EN DEPOSITO'S 4.186 (25.555)

EN FINANCIERINGEN

Mutatie in effecten en deposito's 1.106 2.464

Financiering (5.098) 22.902

TOENAME/(AFNAME) KASMIDDELEN IN DE PERIODE 194 (189)

HERLEIDING NETTOKASSTROOM TOT MUTATIE NETTOKAS/(-SCHULD)

(niet door de externe accountants gecontroleerd)

NETTOKAS/(-SCHULD) PER 1 JANUARI (26.468) 684

TOENAME/(AFNAME) KASMIDDELEN IN DE PERIODE 194 (189)

Kasstroom uit (toename)/afname in leningen 5.095 (22.920)

Kasstroom uit toename/(afname) in effecten en (1.106) (2.464) deposito's

Mutatie in nettokas/(-schuld) voortvloeiend uit 4.183 (25.573) kasstromen

Leningen in verworven groepsmaatschappijen (1) (3.113)

Leningen in verkochte groepsmaatschappijen 3 2

Effecten en deposito's in verworven - 13 groepsmaatschappijen

Effecten en deposito's in verkochte - - groepsmaatschappijen

Mutaties anders dan in geld (408) 455

Valutaherrekeningseffecten (508) 1.064

TOENAME NETTOKAS/(-SCHULD) IN DE PERIODE 3.269 (27.152)

NETTOKAS/(-SCHULD) PER 31 DECEMBER (23.199) (26.468)


* Hierin zijn begrepen betalingen van ¤ 550 miljoen in 2000 ter voldoening van aandelenopties en vergelijkbare
verplichtingen in Bestfoods als gevolg van de overname.

GEOGRAFISCHE ANALYSE

(niet door de externe accountants gecontroleerd)

Vierde kwartaal ¤ miljoen Gehele jaar

Stijging/ Stijging/

2001* 2000* (daling)* 2001** 2001* 2000* (daling)*

13.399 13.475 (1)% TOTAAL 52.206 53.400 48.007 11 %

NETTO-OMZET

4.905 5.056 (3)% Europa 20.220 20.233 19.071 6 %


3.313 3.396 (2)% Noord-Amerika 13.880 13.543 11.679
996 973 2 % Afrika, 3.455 3.843 3.499 Midden-Oosten en
Turkije


2.215 2.167 2 % Azië en Pacific 8.046 8.558 8.091


1.970 1.883 Latijns-Amerika 6.605 7.223 5.667

TOTAAL
BEDRIJFSWINST -

1.919 1.586 21 % vóór bijzondere 7.269 7.416 5.785 28 % posten en
afschrijving van
goodwill en
immateriële
vaste activa


656 484 Europa 2.967 2.978 2.419 23 %


568 523 Noord-Amerika 1.973 1.923 1.494 29 %


107 101 Afrika, 380 422 352 20 % Midden-Oosten en
Turkije


329 227 Azië en Pacific 1.077 1.154 908 27 %


259 251 Latijns-Amerika 872 939 612 53 %

TOTAAL
BRUTOWINSTMARGE

14,3 % 11,8 % - vóór 13,9 13,9 % 12,0 % bijzondere % posten en
afschrijving van
goodwill en
immateriële
vaste activa


13,4 % 9,6 % Europa 14,7 14,7 % 12,7 % %


17,1 % 15,4 % Noord-Amerika 14,2 14,2 % 12,8 % %


10,7 % 10,3 % Afrika, 11,0 11,0 % 10,0 % Midden-Oosten en % Turkije


14,9 % 10,5 % Azië en Pacific 13,4 13,5 % 11,2 % %


13,1 % 13,4 % Latijns-Amerika 13,2 13,0 % 10,8 % %


* tegen constante wisselkoersen over 2000


** tegen actuele wisselkoersen in het jaar

ANALYSE NAAR BEDRIJFSACTIVITEITEN

(niet door de externe accountants gecontroleerd)

Vierde kwartaal ¤ miljoen Gehele jaar

Stijging/ Stijging/


2001* 2000* (daling)* 2001** 2001* 2000* (daling)*


13.399 13.475 (1)% NETTO-OMZET 52.206 53.400 48.007 11 %




7.138 7.253 (2) Voedingsmiddelen 28.796 29.186 24.258 20


2.412 2.400 1 Voedingsmiddelen op 8.713 8.851 8.020 10 basis van olie en
zuivel en
bakkerijproducten


1.482 1.572 IJs en dranken 7.838 7.964 7.814 2


3.244 3.281 Culinaire en 12.245 12.371 8.424 47 diepvriesproducten


2.720 2.611 Huishoudelijke 10.467 10.884 10.284 verzorging en
professionele reiniging


3.353 3.376 Persoonlijke verzorging 12.310 12.685 12.590

188 235 Overige activiteiten 633 645 875 (26)

BEDRIJFSWINST/(-VERLIES)


- vóór bijzondere posten
1.919 1.586 21 % en afschrijving van 7.269 7.416 5.785 28 % goodwill en immateriële vaste activa


1.093 761 43 % Voedingsmiddelen 4.140 4.166 2.803 49


465 323 44 Voedingsmiddelen op 1,334 1.345 1.056 27 % basis van olie en
zuivel en
bakkerijproducten


49 (80) 163 % IJs en dranken 870 881 683 29


579 518 12 Culinaire en 1.936 1.940 1.064 82 diepvriesproducten


195 210 (6)% Huishoudelijke 886 926 918 1 verzorging en
professionele reiniging


626 601 Persoonlijke verzorging 2.219 2.298 2.035


5 14 (61)% Overige activiteiten 24 26 29 (7)





BRUTOWINSTMARGE - vóór bijzondere posten en
14,3 % 11,8 % afschrijving van 13,9 % 13,9 % 12,0 % goodwill en immateriële vaste activa


15,3 % Voedingsmiddelen 14,4 % 14,3 %


19,2 % Voedingsmiddelen op 15,3 % 15,2 % basis van olie en
zuivel en
bakkerijproducten


3,3 % IJs en dranken 11,1 % 11,1 %


17,9 % Culinaire en 15,8 % 15,7 % diepvriesproducten


7,2 % Huishoudelijke 8,5 % 8,5 % verzorging en
professionele reiniging


18,6 % 17,8 % Persoonlijke verzorging 18,0 % 18,1 %


2,7 % Overige activiteiten 3,8 % 4,0 %


* tegen constante wisselkoersen over 2000


** tegen actuele wisselkoersen in het jaar

TOELICHTING

Wisselkoersen

De resultaten over 2001 en die over de overeenkomstige periodes van 2000 zijn herleid tegen constante gemiddelde wisselkoersen. Dit zijn de gemiddelde koersen over 2000, gebaseerd op ¤ 1 = £ 0,61 = US$ 0,92. Daarnaast zijn de resultaten,

de winst per aandeel en het kasstroomoverzicht getoond tegen de actuele wisselkoersen geldend in elke periode. Deze zijn gebaseerd op:

Vierde kwartaal Gehele jaar


2001 ¤ 1 = £ 0,62 = US$ 0,90 ¤ 1 = £ 0,62 = US$ 0,90


2000 ¤ 1 = £ 0,61 = US$ 0,86 ¤ 1 = £ 0,61 = US$ 0,92

De resultaten tegen actuele koersen voor 2000 wijken af van de
2000-resultaten tegen gemiddelde koersen voor het jaar, omdat de resultaten van Bestfoods zijn herleid tegen de gemiddelde koersen geldend in het vierde kwartaal van 2000. De gemiddelde jaarkoersen zijn gehanteerd voor de rapportage in constante koersen.

De bedragen in de balans zijn herleid tegen wisselkoersen geldend aan het eind van het jaar. Voor onze rapporteringsvaluta zijn deze gebaseerd op ¤ 1 = £ 0,61 = US$ 0,89 (31 december 2000: ¤ 1 = £ 0,62 = US$ 0,93).

Verwervingen

In 2001 was het effect van de in het jaar verworven bedrijven op de netto-omzet en de bedrijfswinst niet materieel.

Verkopen

Op 8 januari 2002 maakten Unilever in Nederland en Golden Hope Plantations Berhad in Maleisië bekend dat een definitieve overeenkomst was ondertekend voor de verkoop van Unimills, Unilevers raffinaderij in Zwijndrecht, aan Golden Hope voor ongeveer ¤ 60 miljoen in contanten. De intentie om Unimills te verkopen werd bekendgemaakt op 27 juni 2001 en de besprekingen met Golden Hope Plantations werden in november 2001 aangekondigd. De raffinaderij van Unimills heeft op jaarbasis een omzet aan derden van ¤ 130 miljoen.

Op 20 december 2001 maakten we de afronding bekend van de verkoop van Unipath Limited, onze onderneming voor medische diagnostiek voor vrouwen, aan Inverness Medical Innovations Inc te Waltham, Massachusetts, VS, voor ?
103 miljoen (¤ 166 miljoen) in contanten. Het voornemen om Unipath te verkopen, was aangekondigd op 19 juni 2001. De verkopen van Unipath in 2000 bedroegen ongeveer ? 60 miljoen (¤ 97 miljoen).

Op 20 november 2001 maakten we bekend dat we een definitieve overeenkomst hebben bereikt om DiverseyLever, onze onderneming voor professionele reiniging, te verkopen aan Johnson Wax Professional voor circa US$ 1,0 miljard (¤ 1,1 miljard) in contanten en een lening van US$ 279 miljoen (¤
310 miljoen). Daarnaast krijgen we een belang van eenderde in de samengevoegde onderneming. Een waardering van ongeveer US$ 300 miljoen (¤
330 miljoen) voor het eenderde belang brengt de totale waarde van deze transactie voor Unilever op circa US$ 1,6 miljard (¤1,75 miljard). De netto-omzet van DiverseyLever voor de 12 maanden tot december 2001 bedroeg ongeveer US$ 1,5 miljard (¤ 1,7 miljard), exclusief de consumentenmerken die Johnson Wax Professional als agent volgens een separate overeenkomst voor Unilever zal distribueren.

Verworven bedrijven gehouden ter verkoop

Een aantal Bestfoods-bedrijven zou naar verwachting binnen een jaar na aankoopdatum worden verkocht. De bezittingen en schulden van deze bedrijven waren per 31 december 2000 opgenomen in de balanspost 'Verworven bedrijven gehouden ter verkoop', na bijstelling voor hun verwachte nettoverkoopopbrengst. Al deze bedrijven zijn inmiddels verkocht en alle verschillen tussen de werkelijke en de verwachte verkoopopbrengst zijn op de goodwill gecorrigeerd. De resultaten van deze bedrijven zijn niet opgenomen in de winst- en verliesrekening.

Rapportage van totaal netto-omzet en totaal bedrijfswinst

De term 'Totaal' betekent Groep (netto-omzet en bedrijfswinst) plus ons aandeel van de joint ventures (netto-omzet en bedrijfswinst) minus ons aandeel in verkopen aan de joint ventures die reeds in de Groepscijfers zijn opgenomen.

Dividenden

De raden van bestuur hebben besloten aan de op 8 mei 2002 te houden algemene vergaderingen van aandeelhouders de hieronder vermelde slotdividenden op het gewone aandelenkapitaal over 2001 voor te stellen. Deze zijn, op basis van de berekeningswijze voorgeschreven in de egalisatie-overeenkomst tussen beide maatschappijen, in geldswaarde aan elkaar gelijk.

NV ¤ 1,06 per gewoon aandeel (2000: ¤ 0,95). Het totale dividend van NV over
2001 komt hiermee op


¤ 1,56 per gewoon aandeel (2000: ¤ 1,43).

PLC 9,89 pence per gewoon aandeel (2000: 8,67 pence). Het totale dividend van PLC over 2001 komt hiermee op


14,54 pence per gewoon aandeel (2000: 13,07 pence).

Het slotdividend van NV zal op 10 juni 2002 worden betaald aan diegenen die op 9 mei 2002 aandeelhouder van NV zijn.

Het slotdividend van PLC zal op 10 juni 2002 worden betaald aan diegenen die op 17 mei 2002 in het aandelenregister van de maatschappij zijn ingeschreven.

DIVIDEND OP NV NEW YORK SHARES

US dollarcheques voor uitbetaling van het slotdividend op de NV New York Shares van ¤ 0,51* zullen, tegen de euro/dollarwisselkoers in Amsterdam op 8 mei 2002 en na aftrek van de Nederlandse dividendbelasting tegen het toepasselijke tarief, op 7 juni 2002 worden verzonden aan diegenen die bij kantoorsluiting op 17 mei 2002 als houders van New York Shares staan ingeschreven. Het slotdividend zou, tegen de euro/dollarwisselkoers op 13 februari 2002, 12.00 uur

's middags en vóór aftrek van Nederlandse dividendbelasting US$ 0,927182 per New York Share bedragen (2000 slotdividend: US$ 0,838565 daadwerkelijk betaald). Met het reeds betaalde interimdividend over 2001 van US$ 0,454850 tegen de actuele euro/dollarwisselkoers, zou het totaal van interim- en slotdividend over 2001 US$ 1,382032 per New York Share bedragen (2000: US$
1,253573 daadwerkelijk betaald).






DIVIDEND OP PLC AMERICAN SHARES

US dollarcheques voor uitbetaling van het slotdividend op de PLC American Shares zullen, tegen de sterling/dollarwisselkoers in Londen op 8 mei 2002, op 7 juni 2002 worden verzonden aan diegenen die bij kantoorsluiting op 17 mei 2002 als houders van PLC American Shares staan ingeschreven. Elk PLC American Share vertegenwoordigt vier 1,4p gewone PLC-aandelen. Het PLC-slotdividend zal derhalve 39,56 pence per American Share bedragen. Indien omgerekend tegen de sterling/dollarkoers op 13 februari 2002, 12.00 uur 's middags, zou het PLC-slotdividend US$ 0,5669 per American Share bedragen (2000 slotdividend: US$ 0,4978 daadwerkelijk betaald). Met het reeds betaalde interimdividend over 2001 van US$ 0,2702 tegen de actuele sterling/dollarwisselkoers, zou het totaal van interim- en slotdividend over
2001 US$ 0,8371 per American Share bedragen (2000: US$ 0,7551 daadwerkelijk betaald).


* Het hierboven getoonde eurobedrag voor het aandelenkapitaal is een weergave in euro's op basis van artikel 67c van Boek 2 van het Burgerlijk Wetboek,
van het onderliggende guldensbedrag.

Samengevoegde winst per aandeel

De berekening van de samengevoegde winst per aandeel is gebaseerd op het gemiddelde aantal eenheden van aandelen die het samengevoegde gewone aandelenkapitaal van NV en PLC, in omloop gedurende de periode, vertegenwoordigen, na aftrek van het gemiddelde aantal aandelen dat intern wordt gehouden om te voldoen aan opties die zijn toegekend in het kader van diverse werknemersaandelenoptieplannen.

Het aantal samengevoegde eenheden van aandelen is berekend op basis van de onderliggende NV- en PLC-aandelen tegen de koers van £ 1 = ¤ 5,445, in overeenstemming met de egalisatie-overeenkomst.

De 'diluted' winst per aandeel is gebaseerd op het gemiddelde aantal eenheden van aandelen plus alle aandelenopties, samen met die PLC-aandelen die in 2038 kunnen worden uitgegeven in het kader van de regeling tot wijziging van de Leverhulme Trust. Het aantal aandelen is, in overeenstemming met 'Financial Reporting Standard 14', verminderd met het aantal aandelen dat zou kunnen worden verworven met de verwachte opbrengst van de uitoefening van opties door werknemers.

Winst per aandeel in euro

Constante wisselkoersen Actuele wisselkoersen


2001 2000 2001 2000



Eenheden in duizenden

Gemiddeld aantal eenheden van 982.845 989.217 982.845 989.217 aandelen van ¤ 0,51

Gemiddeld aantal eenheden van 6.552.302 6.594.782 6.552.302 6.594.782 aandelen van 1,4p

Samengevoegde winst per
aandeel

Nettowinst 1.858 1.118 1.838 1.105

Min: preferente dividenden (51) (44) (51) (44)

Nettowinst toekomend aan 1.807 1.074 1.787 1.061 gewoon kapitaal

Samengevoegde winst per 1,84 1,09 1,82 1,07 aandeel van ¤ 0,51 (euro)

Samengevoegde winst per 27,57 16,29 27,27 16,08 aandeel van 1,4p (eurocent)

Samengevoegde winst per aandeel - beia

Nettowinst

1.858


1.118


1.838


1.105



Plus: bijzondere posten (na belastingen)

383


1.708


358


1.709



Plus: afschrijving van goodwill/immateriële
vaste activa (na belastingen)

1.385


402


1.371


409



Plus: bijzondere posten en afschrijving in
aandeel van derden (na belastingen)
(24)


-

(24)


-

Nettowinst - beia

3.602


3.228


3.543


3.223



Min: preferente dividenden
(51)

(44)

(51)

(44)

Nettowinst toekomend aan gewoon kapitaal -
beia

3.551


3.184


3.492


3.179















Samengevoegde winst per aandeel van ¤ 0,51

- beia (euro)

3,61


3,22


3,55


3,21



Samengevoegde winst per aandeel van 1,4p -
beia (eurocent)

54,19


48,28


53,29


48,20















Samengevoegde winst per aandeel -
diluted

Eenheden in duizenden

Aangepast gemiddeld aantal eenheden van 1.010.009 1.014.275 1.010.009 1.014.275 aandelen van ¤ 0,51

Aangepast gemiddeld aantal eenheden van 6.733.393 6.761.833 6.733.393 6.761.833 aandelen van 1,4p

Nettowinst toekomend aan gewoon 1.807 1.074 1.787 1.061 kapitaal

Samengevoegde winst per aandeel van ¤ 1,79 1,06 1,77 1,05 0,51 - diluted (euro)

Samengevoegde winst per aandeel van 26,83 15,88 26,54 15,69
1,4p - diluted (eurocent)










UNILEVER JAARVERSLAG & JAARREKENING EN FORM 20-F EN RESULTATEN EERSTE

KWARTAAL 2002

Het Jaarverslag & Jaarrekening en Form 20-F 2001 zal op 28 maart 2002 worden gepubliceerd.

De voorlopige resultaten over het eerste kwartaal van 2002 zullen op vrijdag
26 april 2002 worden bekendgemaakt.







14 februari 2002






Unilever N.V.

Weena 455

Postbus 760


3000 DK Rotterdam






Internet: http://www.unilever.com