Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Bezwaren tegen gewijzigde gemeentegrenzen Den Haag niet-ontvankelijk

15 februari 2002

Minister De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft de ingediende bezwaren tegen het grensbeschrijvingsbesluit in verband met de gemeentelijke herindeling rond Den Haag niet ontvankelijk verklaard. De minister is van oordeel dat het
grensbeschrijvingsbesluit zodanig verknoopt is met de wet die de herindeling regelt, dat bezwaar tegen het besluit feitelijk betekent dat bezwaar tegen de herindelingswet zelf wordt ingediend. Dat is juridisch gezien niet mogelijk.

---

Overigens gaat minister De Vries ook uitvoerig inhoudelijk in op de bezwaren. Hij komt tot de conclusie dat, gelet op de wettelijke bepalingen die van toepassing zijn, en gelet op de uitdrukkelijke bedoelingen van de wetgever, de grenzen niet anders konden worden vastgesteld.

De gemeenten Leidschendam en Rijswijk en verschillende bewoners van de Leidschendamse wijk Park Leeuwenbergh hadden in het najaar van 2001 bezwaar aangetekend tegen de vaststelling van de exacte en definitieve gemeentegrenzen van de gemeenten s-Gravenhage, Rijswijk en de nieuw in te stellen gemeenten Leidschendam-Voorburg en Pijnacker-Nootdorp.

Tegen de beslissing van de minister is beroep mogelijk.
---