Arrondissementsparket Alkmaar

Alkmaar, 15 februari 2002

Verdachte dodelijk ongeval binnen half jaar voor de rechter

Het Openbaar Ministerie heeft de verdachte die in de nacht van zaterdag op zondag een dodelijk ongeval heeft veroorzaakt, dinsdag vrij gelaten. Wegens 'gevaarlijk rijgedrag' is wel het rijbewijs van de verdachte ingevorderd. De verdachte zal worden vervolgd en zal zich binnen een half jaar de rechter moeten verantwoorden.

De verdachte was in verzekering gesteld naar aanleiding van het veroorzaken van een dodelijk ongeval. Er waren onvoldoende gronden om hem voor te geleiden bij de rechter-commissaris met een vordering tot inbewaringstelling. Hoewel het hier gaat om een zeer ernstige zaak met diep ingrijpende gevolgen voor de omgeving van het slachtoffer had het Openbaar Ministerie geen andere keus dan hem op vrije voeten te stellen.

Op grond van het wetboek van strafvordering kan de rechter-commissaris een verdachte slechts in bepaalde gevallen in bewaring stellen. Dat kan hij doen als er twaalf jaar gevangenisstraf op een misdrijf staat, als er gegronde vrees bestaat dat verdachte opnieuw een ernstig misdrijf zal plegen, als gevaar bestaat dat de verdachte zal vluchten of, als hij op vrije voeten is, het onderzoek kan beïnvloeden. Deze gevallen zijn genoemd in artikel 67a van het wetboek van strafvordering.

Geen van deze gevallen was van toepassing op de verdachte van het dodelijk ongeluk. Hij was niet eerder veroordeeld, er staat maximaal 9 jaar op het misdrijf waarvan hij wordt verdacht, hij heeft een vast adres en hij kan het onderzoek van de politie niet in gevaar brengen.

De politie onderzoekt nog of de verdachte kort voor het ongeval gebruik maakte van een mobiele telefoon. Wanneer dat onderzoek is afgerond, zal de politie het proces-verbaal naar het de officier van justitie zenden. Daarna zal de zaak snel bij de rechter worden aangebracht.