Ingezonden persbericht


BALANS OPGEMAAKT VAN ONDERZOEK EN TOEPASSING CANNABIS ALS MEDICIJN

Symposium aan Universiteit Leiden over medicinaal gebruik van Cannabis

15 februari 2002

Vrijdag 15 februari wordt in Leiden het 26ste LOF-symposium gehouden, mede onder auspiciën van het Ministerie van VWS. In dit internationale symposium zullen zowel de chemische en farmaceutische aspecten als de legale en beleidsmatige aspecten van medicinale Cannabis worden besproken.

Legale problemen met Cannabis als genotsmiddel hebben ervoor gezorgd dat het onmogelijk werd Cannabis als medicijn te gebruiken. Terwijl Cannabis al duizenden jaren als medicinale plant in gebruik is, en er juist de afgelopen jaren veel claims zijn gemaakt voor de positieve effecten van Cannabis op een heel scala van aandoeningen zoals glaucoom, astma, anorexia, epilepsie, MS en het Tourette syndroom. Ook voor pijnbestrijding en het onderdrukken van misselijkheid bij chemotherapie worden goede resultaten met Cannabis geclaimd.

Dit wil niet zeggen dat het inzicht in de werking van Cannabis volledig is. Op verschillende plaatsen wordt onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van Cannabis en de mogelijke schadelijke effecten. In Leiden wordt onderzoek gedaan naar medicinaal gebruik van Cannabis door de afdeling Toegepaste Plantenwetenschappen van TNO Voeding in samenwerking met de afdeling Farmacognosie van het Leiden/Amsterdam Center for Drug Research.

Het symposium zal worden geopend door professor Raphael Mechoulam van de Hebrew University in Jeruzalem. Mechoulam is al bijna veertig jaar een van de leidende onderzoekers op het gebied van de chemie van Cannabis. Zijn ontdekking in 1964 van delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) als werkzame stof heeft een stroom van onderzoek in gang gezet naar andere natuurlijke en synthetische cannabinoiden en receptoren daarvoor in de hersenen.

Plaats: Gorlaeus Laboratoria, Einsteinweg 55, Leiden, Aanvang 10.00 uur Informatie: mevr. A. Poels/prof. dr. R. Verpoorte, LACDR, Universiteit Leiden
Afdeling Farmacognosie. 071-527 5428/ 527 5428/ 527 4510


----
Noot voor de pers: graag contact opnemen met de organisatoren als u professor Mechoulam zou willen spreken.

Informatie:
Hilje Papma, wetenschapsvoorlichter Universiteit Leiden 071-5273282
06-11351562