UIPI

UIPI: Kosten maatregelen energiebesparing te hoog

Brussel, 15-02-2002

Europese ontwerprichtlijn voor energiebesparing in gebouwen: Kosten voor onroerend goed eigenaren van bestaande gebouwen veel te hoog.

De internationale unie van huis- en grondeigenaren (U.I.P.I.), waarin 20 nationale organisaties van kleine en middelgrote onroerend- goed eigenaren zijn verenigd, vreest dat de kosten van de nieuwe energiebesparingsmaatregelen voor bestaande gebouwen veel te hoog worden voor de eigenaren.

Het Directoraat voor Energie en Transport van de EG propageert een nieuwe richtlijn voor energiebesparing in gebouwen met een totaal oppervlak van meer dan 1000 vierkante meter. De eigenaren van deze gebouwen moeten hun energiebesparingen opvoeren met de volgende activiteiten:

-Isoleren van het gebouw (dak, muren, etc.)
-Aanbrengen van nieuwe ramen en deuren
-Controle van alle CV-systemen
-Installeren van nieuwe CV-systemen als de bestaande niet voldoen aan de nieuwe criteria
-Controle en eventuele vervanging van Airco-systemen.

De nieuwe systemen dienen periodiek (eens in de 2 à 3 jaar) te worden gecertificeerd.

Deze verplichtingen komen extra op reeds bestaande renovatieverplichtingen van voorgaande richtlijnen. Hierbij zijn de onroerend goed eigenaren gehouden om op eigen kosten volgens bepaalde strikte normen de volgende onderdelen van een gebouw te vervangen:


-Alle asbestmaterialen

-Loodgieterwerk en drinkwaterleidingsystemen
-Liften

Huis- en grond eigenaren worden in Europa niet alleen zwaar fiscaal belast, maar zien zich ook geconfronteerd met strikte huurreglementering.

De internationale unie van huis- en grond eigenaren (U.I.P.I.) wil zeker niet de noodzaak van energiebesparing betwisten, maar vindt dat de energiebesparende maatregelen voor bestaande gebouwen enorme kosten met zich meebrengen voor de eigenaren en dat het volstrekt onredelijk is om hen die kosten alleen te laten dragen.
Het Technisch Comité van de U.I.P.I. raamt deze kosten in veel gevallen gelijk aan de huidige marktprijs van het onroerend goed.

De U.I.P.I. acht het daarom redelijk dat een substantieel gedeelte van deze kosten wordt betaald door de EG, de Lidstaten en de huurders, die immers door de maatregelen een lagere energie rekening zullen krijgen.

De internationale unie van huis- en grondeigenaren (U.I.P.I.) stelt daarom de Europese Gemeenschap het volgende voor:


-Energiebesparingen in nieuwe en toekomstige gebouwen kan worden bereikt door een Richtlijn; energiebesparingsmaatregelen kunnen hier veel gemakkelijker worden uitgevoerd tegen veel lagere kosten dan in bestaande gebouwen.

-Energiebesparingen in bestaande gebouwen dienen te worden bereikt door een Aanbeveling: De hoge investeringen moeten worden gefinancierd door zowel de EG, de Lidstaten, de huurders als de onroerend eigenaren.
Zonder deze financiële steun zal een grote meerderheid van eigenaren van bestaande gebouwen in ernstige problemen komen.


-----