Ingezonden persbericht


Situatie Maluku

Gisteren, donderdag 14-02-2002 hebben beschietingen plaatsgevonden bij de aankomst van moslims delegatie die teruggekomen zijn van de vredesbespreking in Malino. De auto van Daud Sangadji werd door onruststokers beschoten. Een 9-tal deelnemers overnachten om veilighseidsredenen in het gouverneurshuis in Mangga Dua. Zij zeggen angst te hebben om terug te keren naar hun woning. Vanmorgen werden deze deelnemers met politiebegeleiding naar huis gebracht.Het gaat hier om een groep moslims die niet akkoord gaan met de reeds gesloten overeenkomst. Maar ondanks dat blijft over het algemeen de bevolking zowel moslims als christenen rustig. Men is positief ten aanzien van het in Malino gesloten overeenkomst.

Ook bij de andere eilandengroep is het rustig gebleven. Horizon Holland Foundation uit Nederland is momenteel bezig met medsiche hulpverlening in Kairatu Seram, op christen en moslims gebieden.

We hebben vanmorgen in de stad rondgereden en het is opmerkelijk druk. De moslims becakrijders begeven zich nu tot bij Halim tegenover het gouverneurskantoor. Het neutraal terrein vanaf de Pos Kota (kruispunt jl. A.Y.Patty) tot aan het gouveneurskantoor wordt door christenen en mosilms druk bezocht. We zijn een moslimvriend tegengekomen en deze zei dat de militairen en politie de orde op hun terrein heeft hersteld. De onruststokers zouden zijn gevangen genomen en zullen terechtgesteld worden. Verder is het ook druk tegenover het RST ziekenhuis bij Mangga Dua. Steeds meer moslims handelaren verkopen hun waren op dit grondgebied. Hetzelfde geldt ook voor de moslims en christen handelaren bij het Amans hotel.

Wat het weer betreft, hebben we nu veel last van rukwinden. Verwacht wordt veel stormachtige wind, in de komende natte moesson, vooral rond het eiland Saumlaki. De kleine vliegtuigjes van Merpati en Hercules worden nu al regelmatig gecancelled.

Tot zover situatie Ambon
15-02-2002
Paulien Joel-Parera