Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek

TNO wint Big Brother Award met slimme camera

Vanavond, 15 februari 2002, heeft Peter Schulein, programmacoördinator Maatschappelijke Veiligheid van TNO, in Amsterdam de Big Brother Award 2002 in de categorie 'bedrijven' in ontvangst genomen. De Award is door de organisatie Bits of Freedom toegekend naar aanleiding van onderzoek naar en productontwikkeling van de 'slimme' camera. Bits of Freedom is een organisatie met als doel de aandacht te vestigen op burgerrechten aspecten rondom privacy.

In zijn reactie op de prijs sprak Peter Schulein zijn waardering uit voor organisaties die zich serieus bezighouden met het vraagstuk van privacy. TNO doet dat immers ook. 'Een ethische, wetgevende en maatschappelijke inkadering van het toepassen van technologie is een vanzelfsprekende noodzaak', aldus Schulein.

Slimme TNO-camera: geen registratie zonder reden

TNO plaatst geen camera's. Indien echter binnen de daarvoor geldende kaders in Nederland camera's worden geplaatst, maakt de 'slimme' camera het mogelijk om de aandacht van de toezichthouders beter te richten op activiteiten waar dit nodig zou kunnen zijn. Bovendien zorgt deze slimme cameratechnologie ervoor dat de camera niet registreert zolang er geen bijzondere of verdachte situatie optreedt. Dit in tegenstelling tot de normale camera's die permanent beelden doorgeven. Schulein betoogde voor het aanwezige publiek in de Balie dat 'de 'slimme' camera van TNO juist daarom bijdraagt aan de privacybescherming van de burger'.

'Bits of Freedom' heeft terecht gewezen op de principiële mogelijkheid om technologie te misbruiken. TNO heeft van overheidswege opgelegde regels waaraan klanten van TNO moeten voldoen. Bovendien wordt daarnaast elk individueel project beoordeeld en heeft elke onderzoeker zijn eigen persoonlijke verantwoordelijkheid. Bij elkaar vormt dit een belangrijk toetsingskader en maximale bescherming voor gebruik van al onze onderzoeksactiviteiten.

Aangezien TNO het belang van maatschappelijke discussie over de invloed van technologie onderschrijft, beschouwt TNO het winnen van de Big Brother Award 2002 zowel als bevestiging van dit belang alsook als uiting van kwaliteit van ons product 'slimme' camera.