Rijksarchiefdienst

HET GEHEIM VAN DE VLIEGENDE HOLLANDER
Documentaire over zeemanslegende bij AVRO

Over het mysterieuze spookschip 'De Vliegende Hollander' bestaat een eeuwenoude legende van verwoesting en noodlot. Documentairemaker Wolter Braamhorst ondernam een expeditie om de waarheid in dit zeemansverhaal te achterhalen. Hij dook onder meer in de archieven van het Nationaal Archief i.o., het huidige Algemeen Rijksarchief, op zoek naar tastbaar bewijs. Of hij daarin is geslaagd is zondag 17 februari te zien bij AVRO's Close Up om 18.30 uur.

5000 wrakken
De oorsprong van de verhalen rond dit schip en zijn vervloekte kapitein is in raadselen gehuld. De kapitein van het schip, volgens sommige bronnen een zekere Vanderdecken uit Terneuzen, zou hebben geprobeerd in stormachtig weer rond Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika te zeilen.
Na verschillende mislukte pogingen roept de gefrustreerde kapitein dat hij het tot de Dag des Oordeels zal blíjven proberen. God (of de Duivel) neemt dit dreigement serieus en dwingt de kapitein om voor altijd over de wereldzeeën te varen als onheilsbrenger. Daarom: als je in slecht weer het onheilspellende vaartuig in volle vaart met bloedrode zeilen tegen de wind in ziet zeilen, heeft je laatste uur geslagen! Door de eeuwen heen is de Vliegende Hollander door velen gezien. Dat zou kunnen een reden kunnen zijn dat er rond Kaap de Goede Hoop meer dan 5000 wrakken liggen. Het is nog steeds één van de meest gevaarlijke punten van de oceaan.

Ooggetuigen
In deze documentaire wordt de geschiedenis van het beroemde spookschip onderzocht. Er wordt opnieuw een reis rond de Kaap gemaakt en gesproken met ooggetuigen die het er levend van af hebben gebracht. De meest spectaculaire ontmoetingen met de Vliegende Hollander worden aan een kritisch onderzoek onderworpen en de wereldwijde verspreiding van de legende in boeken, films en natuurlijk de opera 'Der Fliegende Holländer' van Richard Wagner, getraceerd.
Getracht wordt een antwoord te vinden op de vraag of er een échte historische Vliegende Hollander heeft bestaan. En wat is het geheim van de Vliegende Hollander? Heeft de vervloekte spookkapitein nog een boodschap voor de 21ste eeuw?

VOC-replica
De Vliegende Hollander is tot leven gebracht door middel van 3-d animatie 'compositing'-technieken waardoor het VOC replicaschip 'De Duyfken' is omgetoverd in het beruchte spookschip. Opnames werden gemaakt in Nederland, Duitsland, Portugal, Groot-Brittannië, Australië en Zuid-Afrika.

(Thomas Möser: "Fliegender Holländer / flying dutchman")