Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 15 februari 2002

Agalev vraagt meer aandacht voor dierenwelzijn


Op zondag 17 februari aanstaande manifesteert Gaia tegen de uitspraak van de rechter over de dierenmishandelingen op de Anderlechtse veemarkt. die zo'n anderhalf jaar geleden heel het land schokten. Agalev betreurt dat de rechter in zijn vonnis geen uitspraak ten gronde heeft gedaan en hoopt dat de rechtbank in beroep wel een uitspraak doet over de ernstige inbreuken op de dierenwelzijnswet die werden vastgesteld.

De maatregelen die Minister Aelvoet, bevoegd voor dierenwelzijn, na de beelden van Gaia genomen heeft, lijken intussen resultaat op te leveren. Bij rondgang langs alle Belgische veemarkten stelden de volksvertegenwoordigers Peter Vanhoutte en Mirella Minne vast dat het aantal inbreuken drastisch is teruggelopen. Dit is in de eerste plaats te danken aan het strengere en volgehouden toezicht dat door de diergeneeskundige inspectie wordt uitgeoefend. Daarenboven tekent zich bij de uitbaters van de markten en bij de handelaars stilaan een kentering af en realiseert men zicht dat het voortbestaan van de marktactiviteiten nauw samenhangt met een diervriendelijk imago.

De acties van Gaia en de bezoeken aan de veemarkten bewijzen echter ook dat er in ons land nog een hele weg af te leggen is. Agalev vraagt dat de gerechtelijke instanties in hun vervolgingsbeleid een hogere prioriteit toekennen aan manifeste inbreuken op het dierenwelzijn. Daarnaast pleit Agalev voor gerichte opleidingen van handelaars en vervoerders, waarbij de nadruk wordt gelegd op het belang van het dierenwelzijn, en voor bijkomende investeringsprogramma's ten laste van de marktuitbaters om hun markten beter af te stemmen op het welzijn van de dieren.
Een Agalev-delegatie waaronder Eloi Glorieux (Vlaams Volksvertegenwoordiger), Jos Geysels (politiek secretaris) en ondergetekende zullen op de betoging van Gaia van nu zondag aanwezig zijn.

Peter Vanhoutte, volksvertegenwoordiger

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/