Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 20 november 2001

De Grote Projecten
Nederlands architectuurbeleid in perspectief

tentoonstelling

van 17 februari tot en met 21 april 2002

De overheid wil het goede voorbeeld geven. Mooie architectuur en een prachtig ingericht landschap, daar moet Nederland voor staan. Van 17 februari tot en met 21 april 2002 zal het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) aandacht besteden aan dit streven met de tentoonstelling 'De Grote Projecten, Nederlands architectuurbeleid in perspectief'. De tentoonstelling zal bestaan uit tekeningen, maquettes, films en foto's die een beeld geven van De Tien Grote Projecten die de rijksoverheid als 'voorbeeldig' opdrachtgever heeft gestart. Historische referenties en hedendaagse alternatieven zullen de tien projecten bekritiseren en ondersteunen.

Grote Projecten De tien projecten die het Rijk eind 2000 met de architectuurnota 'Ontwerpen aan Nederland. Architectuurbeleid 2001-2004' lanceerde, 'Grote Projecten' genoemd, zijn zeer divers van karakter. Zo kan een waaier van onderwerpen aan de orde worden gesteld. De aangewezen projecten zijn: de Deltametropool, de Zuiderzeelijn, het routeontwerp rijksweg (A12), het 'nieuwe' Rijksmuseum, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de reconstructie zandgebieden, het individueel opdrachtgeverschap, de openbare ruimte in revisie, de nieuwbouw van twee rijksdiensten in Amersfoort en bedrijventerreinen. De projecten vormen een afspiegeling van de toekomstige ontwerp- en bouwopgaven in Nederland.

De overheid wil naast het scheppen van gunstige voorwaarden voor de totstandkoming van architectuur een concrete bijdrage leveren aan de ruimtelijke en architectonische kwaliteit in ons land door in de projecten het ontwerpen een grotere rol te geven. De ambities zijn indrukwekkend, maar hoe staat het er inmiddels voor met de uitvoering van de projecten? Zijn de genoemde 'goede voorbeelden' ook de geschiktste voorbeelden gebleken? Is de gedachte van het 'voorbeeldige' geen idee-fixe? En wat zal de Nederlandse bevolking op termijn van de uitvoering van de projecten merken? Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) wil de aandacht - van zowel het vakpubliek als het grote publiek - vestigen op de grote plannen van de rijksoverheid en het publieke debat over de eerste resultaten stimuleren.

tentoonstelling In de tentoonstelling zal het NAi het beleid van de rijksoverheid op het terrein van de architectuur en de ruimtelijke ordening inzichtelijk maken en in een historisch perspectief plaatsen. Uit het eigen archief zullen historische ontwerpen worden getoond die met de Grote Projecten in verband kunnen worden gebracht. Recent geformuleerde visies van de architecten Henri Ciriani (Frankrijk), Luigi Snozzi (Zwitserland) en Paulo Mendes da Rocha (Brazilië) op de Deltametropool worden getoond, maar ook die van Wijdeveld en Van Embden uit de vorige eeuw. De nieuwste plannen voor de A12 (van John Körmeling, Must, Post-L30 en MonoLab) en het zogenoemde 'Snelweghuis' zullen te zien zijn, naast de woon- en verkeersvisie van architect Jaap Bakema uit de jaren zestig. Van de toekomstige Zuiderzeelijn van Schiphol naar Groningen zullen de eerste ideeën op een illustratieve wijze worden gepresenteerd.

Work in Progress In een speciaal onderdeel van de tentoonstelling, 'Work in Progress', zal door ontwerpers worden gereageerd op de plannen en verder worden gewerkt aan de projecten. In samenwerking met het Ontwerpatelier van de Rijksbouwmeester worden workshops georganiseerd, waarvan de resultaten in de tentoonstelling worden getoond. Zo kan de tentoonstelling ook als een 'laboratorium' worden opgevat. In samenwerking met de Stichting Kunst en de Openbare Ruimte (SKOR) zullen 'beeldende werken' de plannen in een onverwacht perspectief plaatsen. Verrassende tegenvoorbeelden en ontwerpen op het grensvlak van architectuur en beeldende kunst zullen de onderwerpen uit de Grote Projecten spiegelen.

lezingen en debatten Naast de tentoonstelling worden, samen met de Vrienden van het NAi, Vereniging Leliman, lezingen en debatten georganiseerd over architectuur en architectuurbeleid waarbij de positie van respectievelijk de ontwerper, de overheid en de gebruikers van de gebouwde en landelijke omgeving centraal komt te staan. In samenwerking met ArchiNed zal een discussieplatform op het internet worden geopend, waarbij iedereen naar aanleiding van statements over de projecten zijn mening kenbaar kan maken. In een speciale publieksactie kunnen bewoners van Nederland, maar ook bestuurders en mensen uit de vakwereld, hun ideale 11e project voordragen. Als afsluiting wordt tijdens een bijzondere bijeenkomst op de laatste dag van de tentoonstelling de balans opgemaakt van de resultaten van het architectuurbeleid en de uitkomst van de manifestatie in het NAi.
---

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Lidewij de Koekkoek, Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: info@nai.nl.

---

NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - info@nai.nl

veranderd: zondag, 25 november 2001