Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 17-02-2002
Persberichten district Maastricht (14.40 uur) Zondag 17 februari 2002

Maastricht, bedrijfsinbraken:
In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben twee inbraken plaatsgevonden in winkels gevestigd in het winkelcentrum de Brusselsepoort te Maastricht.
Van zowel de schoenmakerij als bij de kapsalon werd met een breekvoorwerp de toegangsdeur verbroken waardoor de toegang werd verkregen. In de schoenmakerswinkel werd een behoorlijke ravage aangericht. Diverse kledingstukken werden over de vloer van de winkel gegooid. De inbreker nam de volledige kassa mee waarin ongeveer 200 euro aan wisselgeld in aanwezig was. In de kapsalon werd werden alle kasten en laden doorzocht maar werd daaruit niets ontvreemd. Wel werd uit de kassa het wisselgeld ontvreemd. Dit handelt zich slechts om een zeer gering bedrag aan euros. De kassa van de schoenmakerij werd later op de morgen geheel leeg langs de rotonde Via Regia teruggevonden.

Maastricht, autokraker aangehouden:
Een 27 jarige inwoner van Maastricht is zondagmorgen 17 februari 2002 na een inbraak in een geparkeerde personenauto door een getuige op heterdaad betrapt waarna hij aangehouden werd.
Een getuige zag zondagmorgen omstreeks 04.50 uur een man een op het Malbergplein te Maastricht geparkeerde auto inbreken en deze daarna geheel doorzoeken. Ook de eigenaar van de auto had dit gezien. Nadat de politie werd gewaarschuwd werd de inbreker door de getuigen op heterdaad betrapt terwijl hij de kofferbak van de auto aan het doorzoeken was. Door de getuigen werd de autoinbreker vastgepakt en ter plaatse gehouden tot de komst van de politie. Deze heeft de inbreker van de getuigen overgenomen. In de kleding van de autokraker werd een sleutelbos aangetroffen afkomstig uit de opengebroken personenauto. De autokraker werd door de politie voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Op de parkeerplaats van het Malbergplein werd ook de auto aangetroffen waarmee de aangehouden verdachte zich verplaatste. De auto is meegenomen naar het politiebureau. Onder de bijrijdersstoel van deze auto werd een vermoedelijk gestolen autoradio aangetroffen. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van de radio.

Maastricht, zakkenrolster aangehouden:
Een 14 jarig meisje woonachtig in het Belgische Forest is zaterdagmiddag 16 februari 2002 betrapt bij het plegen van zakkenrollerij.
Een 36jarige inwoonster van Maastricht bemerkte zaterdagmiddag in een modewinkel aan de Grote Staat te Maastricht dat de ritssluiting van haar tas opengemaakt werd. Toen zij haar tas controleerde bemerkte ze dat deze open stond en dat haar beurs al was verdwenen. Een meisje dat van haar wegliep en iets onder haar kleding probeerde te weg te stoppen werd daarop door de Maastrichtse vastgepakt. Het meisje probeerde daarna iets ongemerkt te laten vallen maar dat werd door de Maastrichtse gezien. Het bleek haar beurs te zijn waaruit niets was weggenomen. De gewaarschuwde politie nam het meisje alsmede haar moeder en nog enkele vrouwen, welke zich elders in de winkel had bevonden, mee naar het politiebureau. Tegen de 14 jarige is proces-verbaal opgemaakt. Zij is in het kader van snelrecht gedagvaard om zich bij de Officier van Justitie te verantwoorden. Na verhoor kon zij het politiebureau verlaten.

Maastricht, inbrekers aangehouden:
Twee mannen, 24 en 27 jaar, beiden zonder vaste woon- of verblijfplaats, zijn zaterdagmiddag door de politie aangehouden nadat een getuige gezien had dat zij een poging hadden gedaan in te breken in een aan de Salernolaan te Maastricht gelegen woning. De getuige had gezien dat omstreeks 15.30 uur beide mannen een poging gedaan hadden om met een breekijzer een voordeur van een woning open te breken. Daarbij zou een ruit vernield zijn. De getuige waarschuwde meteen daarna de politie. De politie stelde vast dat er daadwerkelijk een poging was gedaan in te breken. Tevens bleek dat er in een tweede woning in dezelfde straat eveneens een poging was gedaan in te breken met behulp van een breekvoorwerp. De getuige verstrekte een goed signalement van beide mannen, waarop meteen een onderzoek in de omgeving werd ingesteld. Op de Sorbonnelaan zag de politie nog net dat twee mannen die aan het opgegeven signalement voldeden in de stadsbus stapten. De bus vertrok daarna. De stadsbus werd kort daarna door de politie gecontroleerd waarbij beide mannen werden aangetroffen. Een van beide mannen weigerde mee te gaan naar het politiebureau, waarna deze met lichte drang uit de bus werd gehaald en voorzien van handboeien werd overgebracht naar het politiebureau. De andere man bleek een breekijzer onder zijn kleding verstopt te houden. Dit breekijzer werd door de politie in beslaggenomen alsmede een plasticzak waarin nog twee schroevendraaiers werden aangetroffen. Beide mannen zijn aan het politiebureau in de loop van de avond in verzekering gesteld. De politie stelt een verder onderzoek in.

Valkenburg, gewond bij verkeersongeval:
Een 58 jarige inwoner van Schin op Geul is zaterdagmiddag 16 februari 2002 omstreeks 13.30 uur op het Walramplein te Valkenburg gewond geraakt bij een verkeersongeval.
De inwoner van Schin op Geul reed op zijn snorfiets over het Walramplein rechtuit waar een afbuigende 37 jarige automobilist uit Valkenburg hem geheel over het hoofd zag. Er volgde een aanrijding waarbij de snorfietser ten val kwam en een behoorlijke hoofdwond opliep. Hij werd door een ambulance overgebracht naar het academisch ziekenhuis te Maastricht waar hij aan zijn opgelopen verwondingen werd behandeld.

Maastricht, fietser gewond door aanrijding:
Een 67 jarige fietser uit Maastricht is zaterdagmiddag kort na het middaguur ernstig gewond geraakt bij een aanrijding met een personenauto op de kruising Noorderbrug, Viaduktweg, Meerssenerweg te Maastricht. Hij liep daarbij ernstig hoofdletsel op. De fietser reed over de Meerssenerweg te Maastricht en wilde rechtdoor rijden richting Limmel. Op de genoemde kruising werd de fietser aangereden door een afbuigende personenauto bestuurd door een 69 jarige automobiliste uit Maastricht die de fietser in het geheel niet gezien had. De fietser kwam na de aanrijding ten val. Door de aanrijding liep de fietser enkele fikse hoofdwonden op en daarnaast mogelijk ernstig hoofdletsel. Hij werd door een ambulance overgebracht naar het academisch ziekenhuis te Maastricht.
De auto van de veroorzaakster moest na de aanrijding worden weg gesleept. De politie maakte van het verkeersongeval proces-verbaal op.