Nederlandse Vereniging van journalisten

PCM waakhondenberaad
Krappe bezettingen nu al merkbaar

De huidige vacaturestop is bij een aantal titels van PCM ernstig voelbaar. Bezettingen zijn dusdanig krap dat één afwezige collega direct problemen oplevert in de kopijstroom. Dit blijkt uit de opsomming die PCM-ers onlangs gaven in het kader van het waakhondenberaad van de NVJ.

Ondanks de bezuinigingen bij de PCM-dagbladen wordt door de Raad van Bestuur formeel nog niet gesproken over een reorganisatie. Daarom weigert zij nieuwe sociale plannen af te sluiten met de NVJ. Niettemin wordt hier en daar verwezen naar het bestaande sociaal plan Shift dat tussen PCM en de centrale ondernemingsraad eerder is afgesloten voor niet-journalistiek personeel.
In het PCM waakhondenberaad blijkt dat de vooruitzichten ongunstig zijn. Volgens NVJ-dagbladsecretaris Linda Lemmens weten vooral de redacties van Rijn en Gouwe en De Dordtenaar vaak niet meer hoe ze het vele werk moeten verstouwen. Ziekte en vertrek van redacteuren hebben grote gevolgen bij deze twee kranten.
Maar niet alleen 'kleine' kranten worden getroffen. Bij bijvoorbeeld het Algemeen Dagblad worden redacteuren via seniorenregelingen verzocht de krant vrijwillig te verlaten. Vacatures worden nauwelijks opgevuld, waardoor de kansen op de broodnodige verjonging van de redactie onvoldoende worden benut.
Het kan ook anders. De hoofdredactie van de Haagsche Courant (Wegener) en de NVJ proberen juist jaarcontractanten en andere jongeren binnenboord te houden en tegelijkertijd de vertrekkende ouderen een bijzondere regeling mee te geven.
Bij de Volkskrant verdwijnen zeven ouderen en komen vijf jongeren terug. Daarentegen slinkt bij Het Parool de redactie na het vrijwillig vertrek van ouderen. Trouw wordt de komende twee jaar geconfronteerd met een vermindering van omstreeks vijftien redactieplaatsen. Natuurlijk verloop biedt hier geen soelaas en op de redactie zijn nauwelijks ouderen die van een seniorenregeling gebruik kunnen maken. De NVJ probeert samen met de COR aan te sturen op een open gesprek met de Raad van Bestuur over de situatie bij PCM. De NVJ wil beter inzicht krijgen in het traject voor de komende jaren en een op maat gesneden sociaal plan voor de redacties van PCM of wellicht een sociaal plan per redactie. Linda Lemmens: 'De patstelling bij PCM is niet alleen ongewenst, maar bij bestudering van de verschillende sociale plannen blijkt dat er een te groot verschil dreigt te ontstaan tussen de seniorenregeling van PCM en de regelingen die de bonden en de NVJ elders hanteren.' (Zie ook Vergelijking sociale plannen).