PERSBERICHT

Vught, 17 februari 2002

Waanders verdedigt met succes Indoortitel * Jim Svenøy wint Lunettencross

Monique de Wilt springt 4,44 meter in Engeland

De Bossche atlete Monique de Wilt (25) heeft in het Birmingham haar eigen Nederlands record polsstokhoogspringen met vier centimeter verbeterd tot een hoogte van 4,44 meter. Ze sprong tijdens de zeer sterk bezette Norwich Union Indoor Grand Prix in Birmingham in de eerste poging over deze hoogte. Daarmee werd ze tweede achter wereldrecord-houdster Feofanova (RUS) die won met 4,64 meter. Beide springsters versloegen Olympisch kampioene Stacy Dragila (VS) en de nummer 3 van Sydney, Vala Flossadottir (ISL). De wedstrijd in Birmingham was de derde in een reeks van vier binnen het Energizer EuroSeries Indoorcircuit. Ze heeft nu een uitnodiging ontvangen voor de finale, 24 februari in het Franse Lievin. Over 2 weken start De Wilt op de Europese Kampioenschappen in Wenen. Zaterdag 16 februari was de studente Industrieel Ontwerpen in Gent (B) al Nederlands indoorkampioene geworden met een hoogte 4,02 meter. Toen lukte de hoogte van 4,41 meter nog niet.

Haar clubgenote, Iris Waanders prolongeerde op het NK haar indoortitel ook met succes. De Sportvrouw van Vught 2001 begon haar wedstrijd zonder de favoriete Karin Ruckstuhl, de Nederlandse outdoorkampioene, die met een lichte enkelblessure verstek had moeten laten gaan. Wel moest Waanders ver reiken om de uiteindelijke nummer 2, Gabriëlle Ebskamp, met 2 centimeter voor te blijven: de huisarts-in-opleiding sprong zich met een afstand van 11,88 meter naar goud.

Finalekansen werden er benut door een drietal andere Prins Hendrik-atleten:
* Anne van der Hurk (Haarsteeg) werd vijfde op de 800 meter met een nieuw persoonlijk record van 2.11.90. Stella Jongmans won deze afstand.
* De Tilburgse sprintster Christel Bertens finishte op de 60 meter als zesde. Ze kwam tot een tijd van 7.71 seconden. Bertens werd vier weken geleden sprintkampioene bij de meisjes A. Pascal van Assendelft won de titel.
* Vughtenaar Thomas Kortbeek kwam op de finale van de 60 meter horden tot een evenaring van zijn persoonlijk record van 8.13 seconden. Daarmee werd hij zevende, achter de Amsterdammer Marcel van der Westen. Daarnaast scherpte Tilburger Ralf Kieboom in de series van de 60 meter zijn persoonlijk record aan tot 6.97 seconden.
* De Rotterdamse Noor Jim Svenøy heeft de 59e Lunettencross in Vught op zijn naam geschreven. De steeple chase-loper die bij de Europese kampioenschappen in Budapest (1998) brons won, was oppermachtig tegenover Bosschenaar Koos Verweij (O.S.S.-Volo). Svenøy, net terug van een trainingsstage in Zuid-Afrika, testte zich op de 11060 meter-lange cross voor het Nederlands kampioenschap veldloop, volgende week in Amersfoort, waarbij hij voor Rotterdam Atletiek uitkomt. Met een tijd van 35 minuten 48.2 sec had de tweevoudig Olympisch finalist een voorsprong van meer dan anderhalve minuut op Verweij. Verweij won wel het Brabant Noord-Oost-Crosscircuit. Bij de vrouwen ging de winst naar Iris Wullems van Rotterdam Atletiek. Zij had met een tijd van 17 minuten 50 seconden over de 4740 meter, een voorsprong van bijna een minuut op haar clubgenoot Jessie Hulst. EINDE BERICHT