MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

18-02-2002
MKB-Nederland: van ondernemende naar facilitaire Kamers van Koophandel
De Kamers van Koophandel moeten zich beperken tot een facilitaire rol. Dat stelt MKB-Nederland in reactie op het in december verschenen evaluatierapport over de Wet op de Kamers van Koophandel uit 1997. De relatie tussen de Kamers en private organisaties als MKB-Nederland is het meest bepalend voor het oordeel. Momenteel gedragen de Kamers zich vooral als concurrent.

Er lagen drie overwegingen aan de basis van de reactie van MKB-Nederland. De ondernemersorganisatie kan een sterke beleidsmatige infrastructuur in de regio waarderen. Maar het is met name het midden- en kleinbedrijf dat daar via heffingen de rekening voor betaalt. Gesteund door de opbrengst van die heffingen doen de Kamers geregeld oneigenlijke concurrentie aan de privaatrechtelijke activiteiten van MKB-Nederland en de aangesloten organisaties aan. Een scherpere afbakening tussen de taken van beide partijen is gewenst.

De oorzaak van de concurrentie ligt volgens MKB-Nederland in de prestatiedrang van Kamers. Door een tweestrijdige opdracht vanuit het parlement zijn zij niet alleen een publiekrechtelijk orgaan, maar moeten zij zich ook gedragen als ondernemende Kamers van Koophandel. De oplossing ligt dan ook voor de hand. Reduceer de taakstelling van de Kamers tot een faciliërende.

Informatie: mr M.H.P. Braakman