Gemeente Rotterdam

`Keetje Tippel' haalt doelstelling 2001

In het afgelopen jaar zijn 27 vrouwen gestopt met hun werk als prostituee aan de Rotterdamse Keileweg. Dat blijkt uit een rapportage van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO). Daarmee is de doelstelling van het project 'Keetje Tippel 25' voor 2001 gehaald. Met dit eerste resultaat is wethouder Korthuis (Maatschappelijke Dienstverlening en Volksgezondheid) tevreden. "Gelukkig blijken deze vrouwen bereid zelf mee te werken aan de verbetering van hun leefomstandigheden. Het is duidelijk dat een aantal van hen kampt met psychische problemen. Om die zaken aan te pakken, hebben ze hulp nodig en, natuurlijk, tijd ", aldus de wethouder. Zij is van mening dat het project de komende jaren moet worden voortgezet.

Ruim 300 verslaafde prostituees maken gebruik van de officiële tippelzone aan de Keileweg, zodat zij kunnen voorzien in hun levensonderhoud en verslaving. Met 126 vrouwen is de hulpverlening in het afgelopen jaar een begeleidingstraject begonnen. 27 van hen waren aan het einde van 2001 niet meer werkzaam op de Keileweg. 71 vrouwen krijgen intensieve begeleiding; 55 vrouwen zitten in de eerste fasen van het hulpverleningstraject.
De eerste doelstelling van het project, onder aansturing van de GGD Rotterdam, is dat in 2001 tenminste 25 vrouwen hun leefsituatie substantieel verbeteren en bij voorkeur voor hun inkomsten niet meer afhankelijk zijn van prostitutie. Op initiatief van wethouder Korthuis is hiermee in januari 2001 een begin gemaakt.
Het extra geld dat de gemeente voor dit doel heeft vrijgemaakt, is gebruikt voor woonbegeleiding, een gebruiksruimte binnen het slaapproject, en verschillende activeringstrajecten (variërend van de modeshow waar vijftien prostituees aan hebben meegewerkt tot kookcursussen).
De evaluatie van het project 'Keetje Tippel 25' wordt besproken in de raadscommissie Maatschappelijke Dienstverlening en Volksgezondheid op dinsdag 19 februari 2002, vanaf 09.30 uur.