European Commission

IP/02/257

Brussel, 14 februari 2002

INTERREG-programma: de Europese Unie draagt 86,5 miljoen euro bij voor grensoverschrijdende samenwerking tussen België en Frankrijk

Michel Barnier, de commissaris die bevoegd is voor het regionale beleid, heeft meegedeeld dat de Europese Commissie haar goedkeuring heeft gehecht aan een programma voor grensoverschrijdende samenwerking tussen België en Frankrijk dat zal worden gefinancierd via het initiatief INTERREG III A(1)
. De belangrijkste doelstellingen van dit programma zijn economische ontwikkeling aan weerszijden van de grens en intensivering van de samenwerking. Voor de periode tot en met 2006 is er in totaal 173 miljoen euro voor beschikbaar, waarvan ongeveer 86,5 miljoen euro wordt bijgedragen door de EU. De overige 86,5 miljoen euro is afkomstig uit nationale en regionale begrotingen en van de privé-sector. Het programmagebied telt ongeveer 5 miljoen inwoners.

De heer Michiel Barnier heeft bij het bekendmaken van dit besluit van de Commissie het volgende verklaard: "De bijdrage die het programma "Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen" zal kunnen leveren aan een intensivering van de grensoverschrijdende samenwerking tussen België en Frankrijk, is van wezenlijk belang, vooral op het economische, maatschappelijke, culturele en institutionele vlak. Dankzij dit programma zal het ontwikkelingspotentieel van deze grensgebieden beter kunnen worden benut.".

De aan elkaar grenzende gebieden in Frankrijk en België die voor dit programma in aanmerking komen, zijn samen meer dan 27 000 km2 groot en tellen in totaal bijna 5 miljoen inwoners.

De prioriteiten van het programma zijn bepaald aan de hand van een analyse van de sterke en zwakke punten van deze gebieden.

Op deze manier hebben de aan het programma deelnemende lidstaten en regio's de volgende twee prioriteiten aangewezen:
* Het dichter bij elkaar brengen van de bevolkingen en de ontwikkeling van grensoverschrijdende dienstverlening stimuleren. Bij deze prioriteit gaat het om projecten die erop zijn gericht het bestaan van de bewoners door verzachting van het "grenseffect" te verbeteren en een grensoverschrijdend burgerschap te helpen versterken, de integratie van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt en maatschappelijke insluiting te bevorderen, de economische actoren dichter bij elkaar te brengen en de omgevingsfactoren voor bedrijven te verbeteren (communautaire bijdrage: 41,6 miljoen euro).

* De duurzame ontwikkeling van en gemeenschappelijke inspanningen om een meerwaarde te geven aan de grensoverschrijdende gebieden bevorderen. Bij deze prioriteit gaat het om acties die erop zijn gericht een op overleg gebaseerd milieubeheer en -behoud te ontwikkelen, de toeristische en culturele mogelijkheden van de grensoverschrijdende gebieden beter te benutten, plattelandsinitiatieven te ondersteunen in het kader van een streven naar duurzame ontwikkeling en bij te dragen tot de structurering van de betrokken gebieden (communautaire bijdrage: 40,3 miljoen euro).

Er is een verdere communautaire bijdrage van 4,6 miljoen euro gepland voor de financiering van technische bijstand met betrekking tot het beheer van het programma, de voorlichting in het kader van het programma en de evaluatie van het programma.

In operationeel opzicht is dit grensoverschrijdende programma gesplitst in drie deelprogramma's:

* een Frans-Vlaams regionaal deelprogramma betreft de Franse partners en het Vlaams Gewest (West- en Oost-Vlaanderen);
* een Frans-Waals regionaal deelprogramma betreft de Franse partners, het Waals Gewest en de Franse Gemeenschap Wallonië-Brussel;

* een driepartijen-deelprogramma betreft de door de Franse, Waalse en Vlaamse partners gezamenlijk uit te voeren acties. Het gaat om transversale acties die worden ondernomen via kaderprogramma's of waarmee stimulansen worden gegeven voor de vorming van netwerken die een groot deel van de betrokken gebieden omvatten.

Beheersautoriteit

Het programma zal worden beheerd door het Waals Gewest (België), dat wordt vertegenwoordigd door zijn directoraat-generaal Buitenlandse betrekkingen. De tenuitvoerlegging van het programma zal voorts mogelijk worden gemaakt door de oprichting van een toezichtcomité, een technisch secretariaat en een betalingsautoriteit die gemeenschappelijk zijn, en tevens van drie stuurgroepen die onder meer zullen worden belast met de selectie van de projecten.

Ministère de la Région Wallonne Direction Générale des Relations Extérieures

Monsieur Philippe SUINEN (Directeur Général)

Place Sainctelette, 2

B-1080 BRUXELLES

Tel. : +32 02 421 82 11

Fax : +32 02 421 83 42

E-mail : p.suinen@mrw.wallonie.be

Context

Het communautaire initiatief INTERREG III, waarvoor in de periode 2000-2006 4 875 miljoen euro wordt uitgetrokken, heeft tot doel trans-Europese samenwerking in de Europese Unie te bevorderen, vooral tussen grensregio's. Het genoemde bedrag is afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

In het kader van de INTERREG III-programma's worden acties voor grensoverschrijdende, transnationale en interregionale samenwerking gesubsidieerd; het gaat daarbij om gezamenlijke projecten die verbeteringen moeten bewerkstelligen op het gebied van de economie, de infrastructuur, de werkgelegenheid en het milieu. Dergelijke bilaterale of multilaterale programma's worden, na door de aangewezen nationale en regionale autoriteiten te zijn voorgesteld, goedgekeurd door de Europese Commissie.

Aanvullende informatie

Nadere informatie is te vinden in MEMO 01/280 van 25 juli 2001 en op de volgende Internetsite van de Europese Commissie:

http://www.inforegio.cec.eu.int/interreg3/

(1)
INTERREG III A: bij het communautaire initiatief INTERREG III gaat het om "trans-Europese samenwerking ter stimulering van een harmonische en evenwichtige ontwikkeling van de Europese ruimte". Onderdeel A van dit initiatief moet grensoverschrijdende samenwerking tussen en geïntegreerde regionale ontwikkeling van aan weerszijden van een grens gelegen gebieden bevorderen.