Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 18 februari 2002

"Toegankelijkheid en veiligheid van bankloketten in de wet vastleggen"

Melkert komt op voor bewoners kleine kernen en stadswijken

PvdA-lijsttrekker Ad Melkert pleit voor het wettelijk vastleggen van de toegankelijkheid en veiligheid van bankloketten. Met name ouderen en gehandicapten zijn in toenemende mate de dupe van het sluiten van banken en postagentschappen in kleinen kernen en stadswijken. De politiek moet hier haar verantwoordelijkheid nemen en kan het niet overlaten aan de markt, zoals de VVD wil. Melkert komt daarom met een voorstel om de toegankelijkheid en bereikbaarheid van bankdiensten in de wet te garanderen.

Melkert presenteert vanavond in het Dorpshuis, J. Brouckstraat 11 in Gouderak de inhoud van dit initiatief-wetsvoorstel:

1. Banken worden verplicht loketfuncties in woonkernen in stand te houden - gedacht wordt aan kernen van 5.000 inwoners - en/of een verplichte bereikbaarheid van 5 kilometer vanaf de loketfuncties. 2. Beperkingen ten aanzien van het op te nemen bedrag worden verboden. 3. Pinautomaten krijgen wettelijk vastgelegde veiligheids- en toegankelijkheidseisen
(toezicht, verlichting, plaatsing automaat, etc.). 4. Iedereen moet met behoud van zijn of haar eigen rekeningnummer kunnen overstappen naar een andere bank.

Banken kunnen aan de wettelijke eisen voldoen door meer samen te werken en het zogenaamde gastgebruik uit te breiden. Ze kunnen alleen in heel bijzondere gevallen ontheffing krijgen van deze verplichting.

Toelichting:

Het serviceniveau van banken is de laatste jaren in hoog tempo afgenomen. Zo weigeren banken hoe langer hoe meer klanten in verpleeg- en verzorgingstehuizen te bezoeken. Ook de algemene beschikbaarheid over een bankrekening komt nu te vervallen omdat de Postbank zich terugtrekt uit de Postagentschappen in het omschakelingsproces van de diverse postagentschappen naar z.g. servicepunten. Dit betekent dat in een geheel dorp of in stadswijken geen enkele voorziening meer overblijft waar men geld op kan nemen of kan storten.

Dit is uitermate bezwaarlijk voor in het bijzonder ouderen en mensen met functiebeperkingen (gehandicapten, slechtzienden enz.). Indien zij geld willen opnemen moeten zij op eigen gelegenheid vervoer regelen of iemand anders machtigen. Dit druist niet alleen in tegen de verplichting tot universele dienstverlening maar ook tegen het streven ouderen en gehandicapten zoveel mogelijk zelfstandigheid te geven, bijvoorbeeld door het persoonsgebonden zorgbudget rechtstreeks op hun eigen rekening te storten.

Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat in de bankfilialen en postagentschappen die nog wel blijven bestaan de dienstverlening wordt teruggeschroefd. Bij het opnemen van contant geld aan de balie hanteren banken steeds vaker drempelbedragen. Er zijn groepen mensen (bijv. uitkeringsgerechtigden) die dergelijke bedragen niet eens op hun rekening hebben staan. Iedereen wordt zo gedwongen gebruik te maken van pinautomaten. Vooral ouderen en gehandicapten ondervinden hier hinder van , omdat men zich onveilig voelt en omdat men soms moeite heeft met pinnen. Veel ouderen willen evenmin uit veiligheidsoverwegingen liever niet met grote hoeveelheden contact geld over straat.

Het doel van dit initiatiefwetsvoorstel is het waarborgen van de plicht tot universele dienstverlening inzake de toegankelijkheid en transparantie van de betaalinfrastructuur. Het gaat immers om een eerste levensbehoefte.

Voor nadere informatie: Susan Baart 06-21 56 69 52