Ministerie van Buitenlandse Zaken


---


1 Inleiding

2 Toekenning identiteitsnummer

3 Opbouw identiteitsnummer

4 Wijziging identiteitsnummer

5 Koerden

6 Palestijnen
Algemeen ambtsbericht Syrië/identiteitsnummer december 2001


1 Inleiding

---

Hieronder wordt nader ingegaan op de praktijk rond het identiteitsnummer waaronder Syriërs geregistreerd staan.

Bij de opstelling van dit rapport is gebruik gemaakt van rapportage van de Nederlandse ambassade in Damascus.

Over de algemene situatie in Syrië is op 6 december 2000 aan de Staatssecretaris van Justitie een algemeen ambtsbericht Syrië uitgebracht met kenmerk DPC/AM-675345. Binnenkort verschijnt er een geactualiseerde versie van dat algemeen ambtsbericht. Ook over de positie van Palestijnen in Syrië wordt binnenkort aan de Staatssecretaris van Justitie een algemeen ambtsbericht uitgebracht.

Onderhavig algemeen ambtsbericht dient te worden gelezen in samenhang met de andere ambtsberichten over Syrië.


2 Toekenning identiteitsnummer

---

Bij geboorte krijgt iedere Syrische burger een uniek identiteitsnummer . Dit identiteitsnummer komt altijd voor in officiële documenten zoals identiteitskaart, geboorteakte, huwelijksakte, scheidingsakte en paspoort.

Vanaf de dag dat een Syrische burger de leeftijd van vijftien jaar bereikt, dient hij of zij zo spoedig mogelijk een identiteitskaart aan te vragen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Vanaf die dag is men formeel gezien immers verplicht in het bezit te zijn van een dergelijke kaart. Zolang deze kaart nog niet is aangevraagd of nog niet gereed is, kan men nog enkele maanden na het bereiken van de vijftienjarige leeftijd bij een eventuele aanhouding door de Syrische veiligheidsdiensten naar de ouders verwijzen, bij wie men nog in het familieboekje geregistreerd staat.


3 Opbouw identiteitsnummer

---

In Syrië wordt het identiteitsnummer gevormd door de Arabische letter 'kh' van het Arabische woord 'khana' , gevolgd door drie of vier cijfers en een plaatsnaam. Soms wordt daarbij ook het stadsdeel c.q. wijk genoemd als de desbetreffende persoon uit een grotere plaats of stad komt.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat iemand zijn of haar identiteitsnummer niet uit het hoofd zou kennen. Familieleden in Syrië kunnen in de praktijk het identiteitsnummer van verwanten in Syrië achterhalen.


4 Wijziging identiteitsnummer

---

In vrij uitzonderlijke gevallen komt het voor dat het identiteitsnummer wordt gewijzigd. Een wijziging kan alleen plaatsvinden indien de persoon in kwestie zelf zijn/haar registratie wil veranderen.

Zo zou iemand bij verandering van woonplaats de naam van de nieuwe woonplaats in zijn of haar identiteitsnummer kunnen laten aanpassen. Deze wijziging moet echter via de rechtbank lopen om er zeker van te zijn dat een eventueel strafblad bij het dossier van deze persoon blijft. In de praktijk komt het echter weinig voor dat iemand bij een verhuizing wijzigingen laat aanbrengen in zijn of haar identiteitsnummer.

Ook is het mogelijk dat een vrouw na de huwelijksvoltrekking zich onder het identiteitsnummer van haar echtgenoot laat registreren. Haar nieuwe identiteitsnummer is dan identiek aan het identiteitsnummer van haar echtgenoot . Het is niet verplicht om zich als vrouw onder het identiteitsnummer van de echtgenoot te laten registreren. Het komt in de praktijk vaak voor dat vrouwen na de huwelijksvoltrekking hun eigen identiteitsnummer behouden.


5 Koerden6

---

Ook Koerden die uit Syrië afkomstig zijn maar niet de Syrische nationaliteit hebben en die als vreemdeling geregistreerd staan in de vreemdelingenregistratie van de provincie Al-Hasakah en een oranjekleurige identiteitskaart hebben, beschikken over een uniek Syrisch identiteitsnummer (ook met aanduiding 'kh' en plaatsnaam). Dit geldt eveneens voor Koerden die uit Syrië afkomstig zijn en niet de Syrische nationaliteit hebben, maar die in hun woonplaats elders in Syrië geregistreerd staan en op basis van deze registratie over identiteitspapieren zouden kunnen beschikken.

Koerden die uit Syrië afkomstig zijn en niet de Syrische nationaliteit hebben, niet geregistreerd staan en geen identiteitspapieren hebben , hebben daarentegen geen uniek Syrisch identiteitsnummer.


6 Palestijnen

---

Het overgrote deel van de Palestijnse vluchtelingen in Syrië staat geregistreerd bij de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) en heeft een eigen UNRWA-registratienummer. Ook dit nummer mag bij betrokkene bekend worden verondersteld. In het geval dat iemand stelt dit UNRWA-registratienummer niet te kennen, kan hij/zij dit registratienummer zelf of eventueel via familieleden zonder problemen bij UNRWA achterhalen.

Het UNRWA-registratienummer bestaat uit een achttal cijfers aan de hand waarvan de geografische plaats waar de Palestijnse vluchtelingen geregistreerd staan, kan worden nagegaan.

Daarnaast staan veel Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen in Syrië bij het Syrische General Authority for Palestine Arab Refugees (GAPAR) geregistreerd. Zij krijgen vanuit het door GAPAR bijgehouden bevolkingsregister een eigen Syrisch registratienummer toegekend. Dit unieke nummer (ook met aanduiding 'kh' en plaatsnaam) dat kan worden achterhaald, komt voor op de Syrisch-Palestijnse vluchtelingendocumenten die door de Palestijnse Afdeling van het Syrische ministerie van Binnenlandse Zaken aan bij GAPAR geregistreerde Palestijnen wordt afgegeven. Tot hun vijftiende levensjaar staan Syrische Palestijnen geregistreerd op de documenten van hun ouders. Daarna kunnen zij een eigen Syrisch-Palestijns vluchtelingendocument aanvragen. De meeste Palestijnen in Syrië zijn in het bezit van een dergelijk document. Het document heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. In tegenstelling tot de vrijwillige registratie bij UNRWA is registratie bij GAPAR wel algemeen verplicht. Zonder een GAPAR-registratienummer kan men geen reisdocument krijgen.

Ten slotte is er nog een groep van Palestijnse vluchtelingen die bij UNRWA noch bij GAPAR geregistreerd staan. Deze groep is 40.000 tot 50.000 personen groot. Zij hebben geen Syrische identiteitsbewijzen met een uniek identiteitsnummer.

Hierbij dient te worden aangetekend dat vrouwen de mogelijkheid hebben na de huwelijksvoltrekking zich onder het identiteitsnummer van de echtgenoot te laten registreren (zie ook hoofdstuk 4). Het door de gehuwde man en vrouw gedeelde nummer is daarmee niet meer uniek voor één persoon.

In het Arabisch: Raqm Al-Khana; in de Nederlandse vertaling: nummer uit het register. In het dagelijks gebruik wordt internationaal meestal de term identiteitsnummer aangehouden.

Vòòr het bereiken van de vijftienjarige leeftijd staat men ingeschreven in het familieboekje dat doorgaans door de vader als hoofd van het gezin wordt beheerd.

Zie ook voetnoot 2.

Zie ook voetnoot 1.

Voor de positie van de Koerdische bevolkingsgroep in Syrië zie ook het algemeen ambtsbericht Syrië.

In het A rabisch: ajnabi.

Dat wil zeggen niet in de vreemdelingenregistratie van de provincie Al-Hasakah, maar elders in Syrië.

De zogenaamde 'niet-geregistreerden' ('not appearing in the records'; 'unregistered'; 'undisclosed'); in het Arabisch: maktoum(een).

Palestijnen noemen UNRWA doorgaans Al-Wikala (in het Engels: the Agency) of Wikalat Al-Gawt (in het Engels: the Relief Agency).

In het Arabisch: Al-Hai'a Al-'Ammah lil-laji'een Al-'Arab Al-Falastiniyyeen.

===