Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-043
Den Haag, 18-2-02

Voornemen afschaffing belastingvrijstellingen voor woningbouwcorporaties in kader van marktwerking

Vandaag heeft staatssecretaris Bos van Financiën mede namens collega's staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu en Minister Jorritsma van Economische Zaken  een brief inzake het MDW (Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit) -traject naar de tweede Kamer gestuurd. In de brief maken de bewindslieden hun voornemen bekend om de vrijstellingen voor woningcorporaties in de overdrachtsbelasting en vennootschapsbelasting af te schaffen. Op 8 februari 2000 heeft het is aan de Tweede Kamer laten weten dat deze vrijstellingen marktverstorend kunnen werken. Deze constatering was gebaseerd op een onderzoek van de MDW-werkgroep woningcorporaties.

Tevens meldt de brief het voornemen om een regeling in te stellen om te voorkomen dat corporaties twee keer overdrachtsbelasting betalen bij het opknappen van aandachtswijken. Het is de verwachting dat hierdoor de stedelijke herstructurering wordt gestimuleerd. Of met deze maatregel de herstructurering voldoende op gang komt is de vraag. Er zal dan ook onderzoek gedaan worden naar verdere belemmeringen voor herstructurering. Mochten hier ook fiscale regelingen toe behoren, dan zal worden bezien of deze kunnen worden opgelost.

In lijn met het streven naar afschaffing van subjectieve belastingvrijstellingen is het voornemen om deze maatregelen in te laten gaan op 1 januari 2003.

Woordvoering: Evelyn Hijink          (Min van Fin: 070 3428229)                          Martijn v. Baarsen  (Min. van VROM:  070 3393982)