Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW 18 februari 2002

Opheffing milieuvergunning van veevoederbedrijf Hendriks

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua heeft beslist om de milieuvergunning van veevoederbedrijf Hendriks te Wijgmaal (Leuven) op te heffen. Hiermee wordt de bestreden beslissing van de Bestendige Deputatie van Vlaams-Brabant bevestigd. Met deze beslissing komt er een einde aan de hinder waaraan de bewoners van Wijgmaal werden blootgesteld en wordt het risico op stofexplosie definitief weggenomen.

Het was de Milieu-inspectie die aan de alarmbel trok. Bij diverse inspectiebezoeken werd vastgesteld dat de inrichting niet werd uitgebaat volgens de voorwaarden van de vergunningen. Vervolgens ging de Milieu-inspectie over tot een verzegeling van de productiemachines. Pas na het verwijderen van de stofophopingen en een grondige reinigingsoperatie binnen het bedrijf, was er niet langer een dreigend gevaar voor mens en leefmilieu en konden de installaties ontzegeld worden. Structureel leidde deze operatie echter tot weinig veranderingen in het bedrijf. Vandaar dat de Milieu-inspectie bij de bevoegde overheid een verzoek tot opheffing van de milieuvergunning indiende.

De voorbije maanden heeft de minister het bedrijf met extra aandacht laten opvolgen. Er werd geëvalueerd of Hendriks de nodige inspanningen leverde om mens en leefmilieu veilig te stellen. Het is in dit verband dat de Milieu-inspectie in oktober vorig jaar een dwangmaatregel oplegde. Het gebruik van de laadarm in open lucht werd verboden. Op die manier werd reeds een belangrijke bron van stofontwikkeling weggenomen.

Uit een recent proces-verbaal van de Milieu-inspectie (11 januari '02) blijken opnieuw een reeks inbreuken op de milieuwetgeving. Zo lag de productieruimte volledig onder het stof en zijn er nog steeds geen
explosiedrukontlastingen aangebracht op de silo's die in gebruik zijn. De afzuiging van de stortput in de laad- en losruimte is ondoeltreffend. Er blijven tekortkomingen aan de elektrische installatie en het bedrijf beschikt nog steeds niet over een goedgekeurd zoneringsplan. Het onzorgvuldige beheer brengt bovendien risico's met zich mee op verontreinigingen, bv. PCB's, die via het veevoeder terecht zouden kunnen komen in de voedselketen. Een normale bedrijfsvoering blijkt bij Hendriks dus niet mogelijk.

Hoewel het bedrijf reeds een aantal maatregelen inzake veiligheid en verbeteringen heeft doorgevoerd, blijven dus nog steeds belangrijke knelpunten bestaan, die de veiligheid van de omwonenden in gevaar brengen en die overmatige hinder met zich meebrengen. Na een grondige evaluatieperiode meent de minister dat het bedrijf voldoende kansen heeft gehad en dat de opheffing van de milieuvergunning gerechtvaardigd is.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be