Gemeente Rotterdam

"Rotterdammers weten wat ze willen"

"Het is duidelijk dat Rotterdammers goed weten wat ze willen met hun stad. Door mensen zelf aan het woord te laten over hun gedachten en ideeën over het wonen in de stad, weten we in welke richting we oplossingen moeten zoeken en welke knelpunten we als eerste moeten aanpakken." Dit zegt wethouder Herman Meijer van onder meer Stedelijke Vernieuwing en Volkshuisvesting, bij het verschijnen van de Bloemlezing Woonstadbeleid Rotterdam 'Naast Wonen, Leven'. De bloemlezing is onderdeel van het project Uitvoering Woonstadbeleid. Dit project heeft tot doel om, samen met de partners die actief zijn op het gebied van wonen, een gezamenlijke visie op het wonen in Rotterdam te formuleren.

De nota 'Woonstadbeleid' is vastgesteld in maart 2000 en gaat alleen over de nieuwbouw binnen de ruit. Kern van de nota is dat de nieuwbouw moet worden uitgevoerd in de marktsector, met uitzondering van woningen voor ouderen en grote gezinnen. Bij alle partijen bestond echter ook behoefte aan een bredere visie voor de bestaande woningbouw. Het project 'Uitvoering Woonstadbeleid' is een interactief proces van beleidsvorming, om zodoende meer draagvlak te creëren voor plannen om de huidige problemen op te lossen. Het samenwerken met andere partners vindt de gemeente essentieel. Oplossingen kunnen alleen tot stand komen als er gezamenlijk aan wordt gewerkt door alle betrokken partijen.
In de bloemlezing zijn citaten gebundeld uit vorig jaar gehouden interviews onder 225 personen in Rotterdam. De respondenten zijn nadrukkelijk gevraagd te benoemen welke problemen en knelpunten zij zien op het gebied van wonen in Rotterdam en welke veranderingen zij nodig vinden om van Rotterdam een aantrekkelijke woonstad te maken. Het ging daarbij om de waarnemingen, opinies en oordelen van de personen.
Aan het woord zijn vertegenwoordigers van bewonersorganisaties, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, makelaars, bestuurders, ambtenaren en enkele spraakmakende bewoners van Rotterdam: "Als je tussen twee dichtgetimmerde panden in woont, met de bijbehorende overlast, dan zie je de perspectieven niet. Toch wil ik niet uit mijn wijk vluchten. Als je bijvoorbeeld portieken afsluit, vermindert de overlast", is één van de voorbeelden van de honderden citaten die het boek bevatten. De citaten geven een goed zicht op de problemen die gemeente en marktpartijen gezamenlijk moeten oplossen om van Rotterdam een prettige leefstad te maken.
Ze zijn in de bundel gegroepeerd rond een aantal thema's als het imago van de stad, het eenzijdige aanbod van de woningvoorraad, de ingewikkelde overgang van havenstad naar dienstenstad en de leefbaarheid in sommige wijken.
De bloemlezing volgt op een eerste consultatieronde tijdens de 'Dag van het Wonen' gehouden op 5 juli vorig jaar. Tijdens de werkconferentie 'Woonstadbeleid' op donderdag 21 februari a.s., worden de knelpunten besproken die in de bloemlezing zijn gesignaleerd. Na deze conferentie wordt tijdens 'expertmeetings' dit voorjaar, gewerkt aan mogelijke oplossingen. Aan het eind van dit jaar moet dit resulteren in een woonvisie.