Nationaal Dubo Centrum

maandag 18 februari 2002

Verslagen van de workshops over de herijking van het dubobeleid

VROM wil met het oog op de effectiviteit en afrekenbaarheid van het dubobeleid aan drie thema's prioriteit geven. Om deze voorstellen te toetsen op draagvlak heeft het Nationaal Dubo Centrum op 22 en 25 januari jongstleden twee workshops (voor lokale en regionale overheden, wetenschappers en marktpartijen) georganiseerd. De conclusie van de workshops was enerzijds intensivering van het beleid en het primaat van het dubobeleid van de rijksoverheid naar de lokale overheid verplaatsen.

VROM wil met het oog op de vergroting van de effectiviteit en afrekenbaarheid van het beleid de komende jaren prioriteiten gaan stellen door een keuze maken uit die milieuopgaven waarmee de bouw een bijdrage moet gaan leveren. Voor die prioritaire thema's zullen liefst kwantitatieve doelen worden geformuleerd en zullen beleidsmaatregelen worden geoperationaliseerd.
Hierbij legt VROM de komende jaren de prioriteit bij de thema's energie, materialen (inclusief bouw- en sloopafval) en gezondheid.

De workshops waren georganiseerd om de voorstellen van VROM te toetsen op draagvlak in de markt. Centrale vragen voor de workshops waren onder meer: Wat vinden de betrokken partijen op het terrein van bouwen en milieu van een dergelijke aanpak? Wat betekent het voor de integraliteit in het duurzaam bouwen beleid? Wat gebeurd er met de onderwerpen die niet tot de prioritaire dubothema's van het rijk behoren? Is het een extra beleidsimpuls of komt de nieuwe aanpak in plaats van de huidige? Is de ambitie die spreekt uit de geformuleerde doelstellingen haalbaar, of juist niet ambitieus genoeg? In de bijeenkomsten is gesproken over de vragen: wat en waarom (milieuthema's en doelstellingen). Maar ook komen aan de orde de vervolgvragen: hoe (op welke wijze en met welk instrumentarium) en wie (welke bijdrage wordt van de actoren in de gebouwde omgeving verwacht?

Samenvattingen:

Overheid mag met dubobeleid niet voor anker gaan Niet minder, maar juist meer. Dat moet de inzet van de rijksoverheid zijn ten aanzien van duurzaam bouwen, zo bleek tijdens de discussie, die het Nationaal Dubo Centrum op 22 januari 2002 voerde met op duboterrein ervaren marktpartijen, wetenschappers en adviseurs. Volgens de deelnemers heeft duurzaam bouwen nog een lange weg te gaan, voordat het in veilige haven is. De ambitie van de Beleidsnota Duurzaam Bouwen 2000-2004 om in 2004 de ankers al uit te gooien is dan ook niet realistisch. Klik hier voor het volledig verslag (40,4 kB).

Lagere overheden claimen grotere rol op dubotoneel Het primaat van het dubobeleid moet van de rijksoverheid naar de lokale overheid worden verplaatst. Op rijksniveau worden de kaders bepaald, terwijl de gemeenten zich vooral op de uitvoering richten. Zo zou het dubobeleid van de toekomst volgens vertegenwoordigers van lokale en regionale overheden, adviesbureaus en kenniscentra, die aan de workshop van 25 januari deelnamen, moeten worden ingericht. Klik hier voor het volledig verslag (54,8 kB).

Als u nog aanbevelingen of ideeën over de herijking van het dubobeleid heeft, dan kunt u die naar ons mailen.